Kako čitanje utječe na djetetov razvoj

Čitajte djeci što više, češće, svaki dan i naglas

Roditelji su često u dvojbi kada je pravi trenutak da djetetu počnu čitati, i tako šarene slikovnice zamijene pričama. Kasnije ih pak muči jesu li izabrali pravu knjigu primjerenu djetetovoj dobi, a pitanje svih pitanja najčešće glasi – koliko čitati, te kako zapravo čitanje utječe na djetetov razvoj.

Čitanje – učenje i igra

Naviku čitanja treba razvijati i njegovati. Čitajući djetetu pripremamo ga za samostalno čitanje, potičemo razvoj njegova govora, zapažanja, zaključivanja. Čitanje pokreće dijete na razmišljanje, razvija maštu i kreativnost, utječe na jezične vještine, obogaćuje rječnik.

"Izuzetno je važno da djeca što više čitaju", kaže naša poznata književnica Sanja Polak, koja je napisala pet knjiga za djecu, a po struci je učiteljica razredne nastave. U razgovoru za Žena.hr  objašnjava kako je važno da djeca u prvom i drugom razredu čitaju svaki dan, kako bi usavršili tehniku čitanja, jer je to sposobnost koja im omogućava snalaženje u svakodnevnom životu i rješavanje problema. U trećem i četvrtom razredu čitanje je važno zbog usvajanja socijalnih odnosa i etičkih vrijednosti. Proces čitanja sadrži i druge mentalne te misaone funkcije, zato bi bilo optimalno da dijete svaki dan samostalno, naglas, u sebi, ili uz roditelje čita najmanje 20-30 minuta, tvrdi Sanja Polak.

Djeci treba početi čitati od najranije dobi, ali pritom voditi računa o onome što razumiju. Malu djecu zanimaju slikovnice, s puno slika, a prijelaz na priče i knjigu spontani je proces, pri čemu je važno da roditelji budu educirani i djetetu ponude prikladnu knjigu, primjerenu dobi. Savjetujem da djeca posjećuju s roditeljima knjižnice i da se druže s knjigama, ističe književnica Polak, koja već desetak godina uređuje i časopis "Prvi izbor", namijenjen učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. Časopis potiče djecu na čitanje, i često se  koristiti kao dopuna u nastavi hrvatskoga jezika. Svaki dan na njegovu adresu stigne i do 30-tak pisama, neka se objave u posebnoj rubrici, a redakcija se trudi odgovoriti svima, jer je komunikacija s djecom jako važna.  Zato još jedan savjet - potičite kod djeteta i ono što su odrasli gotovo pa zaboravili, a to je pisanje pisama. Djeca su ponosna kada se njihovi radovi, pisma ili crteži objave u školskim časopisima. 

Knjiga u sjeni interneta

Važno je kroz dječje časopise i revije popularizirati čitanje, a internet koristiti umjereno. Djeca trebaju što više čitati, ali ne možemo bježati od tehnoloških dostignuća. Edukativne igrice mogu biti korisne, ali treba ograničiti i nadzirati vrijeme koje dijete provede za računalom. Kompjutor ne može zamijeniti razgovor, ni mamu, tatu, a niti knjigu.

(M.G.)

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.