Budi najbolja verzija sebe.

Je li dozvoljena masaža u trudnoći?

Masaža pomaže kod bolova u leđima, poboljšava cirkulaciju, priprema mišiće za porođaj, oslobađa od mentalnog i fizičkog umora

Budi najbolja verzija sebe.

Pitanje o masaži u trudnoći jedno je od onih kod kojeg nema jednoznačnog odgovora koji bi vrijedio za sve trudnice. Dvojba je pogotovo izražena kod prvog tromjesečja trudnoće kada bi masažu trebalo izbjegavati. Masaža kao i brojne druge stvari, kao što je na primjer vježbanje u trudnoći, ovisi ponajprije o urednom tijeku trudnoće, jer bilo kakva komplikacija zahtijeva mirovanje i liječnički nadzor. Masaže se ne smiju raditi kod rizične trudnoće, kod žena koje imaju povišeni krvni tlak, proširene vene, kožne osipe, mučnine. U svakom slučaju, i kad trudnica nema zdravstvenih tegoba, obavezno treba potražiti savjet liječnika o tome je li za nju masaža sigurna i kako je izvoditi.


Pomaže kod bolova u leđima i cirkulacije

Masaža ima brojne dobre strane za trudnice. Pomaže im kod bolova u leđima, poboljšava cirkulaciju, priprema mišiće za porođaj, oslobađa od mentalnog i fizičkog umora. Masaža također pomaže i kod sprečavanja grčeva u listovima, te kod glavobolje i bolova u sinusima.  Ženama koje muči nesanica, masaža može pomoći u opuštanju i smirenju. U zadnjim mjesecima trudnoće mnoge žene imaju problema s cirkulacijom, muče ih bolovi u leđima, pogotovo u donjem dijelu, javlja se oticanje nogu i stopala, te otežano kretanje.

Masaža može biti od velike pomoći u ublažavanju svih tih tegoba, ali je mora izvoditi stručan terapeut, mora biti prilagođena trudnici. Treba voditi brigu i o ulju s kojim se masaža izvodi. U svakom slučaju, trudnoća nije bolest, ali kao što je potrebna povećana pozornost oko prehrane, kod uzimanja lijekova, isto tako je potreban oprez kod izvođenja masaža.


Kada i kako izvoditi masažu?

Masaže trudnica rade se s posebnim oprezom, moraju biti blage i najbolje je da ih izvode stručni terapeuti. Masaža se izvodi tako da trudnica leži na boku, a pod glavu, između nogu i ispod trbuha stave se jastučići da bi omogućili što udobniji položaj. Masaža mora biti bez jakih i naglih pritisaka. Masira se gornji dio leđa, ruke i noge. Kada je riječ o najboljoj tehnici masiranja trudnica, maseri prilagođavaju pokrete promjenama ženinog tijela. Trudnicama se ne preporučuje dubinska masaža tkiva, jer takav pritisak može pomaknuti začepljenje prema gornjem dijelu tijela.

Kod masaže se donji dio leđa i trbuh ne diraju, već samo lagano premazuju uljem, koje mora biti pažljivo odabrano jer mnogim trudnicama smetaju snažni mirisi. Kako je njihov organizam osjetljiviji nego inače, preporuka je upotrebljavati isključivo čista bazna ulja kao što je bademovo ulje koje obiluje E vitaminom koji smanjuje suhoću kože i pojavu srija. Eterična ulja  bolje je izbjegavati u trudnoći iako nije dokazano da imaju štetan učinak.


Limfna drenaža u trudnoći

Trudnice su često i u dvojbi smiju li ići na limfnu drenažu jer se boje da bi masažom mogle naštetiti bebi. Kod problema u cirkulaciji, bolova u leđima, pogotovo u donjem dijelu, pomaže ručna limfna drenaža, koju bi najbolje bilo izvoditi uz suglasnost ginekologa. Naime, kod rizične trudnoće svaki sličan tretman, masažu ili bilo koju drugu tjelesnu aktivnost treba obavezno izbjegavati. Viši fizioterapeuti najstručnije izvode limfnu drenažu, jer dobro poznaju krvožilni sustav, anatomiju, limfu.

Limfna drenaža lagana je ručna masaža koja se fokusira na određene dijelove tijela, a cilj joj je potaknuti daljnji protok tekućina kroz tijelo. Ritmička masaža koja pokreće limfni sustav ugodna je i opuštajuća. Masaža kao sastavni dio limfna drenaže uklanja blokade u limfnom sustavu i time pridonosi općem zdravlju. Najbolje je izvoditi je uz primjenu čistog parafinskog ulja, koje ne sadrži štetne sastojke koji bi mogli na bilo koji način ugroziti trudnoću. Limfna drenaža nije preporučljiva kod trudnica koje imaju komplikacije u trudnoći i koje moraju mirovati.

Foto: © Gabriel Blaj - Fotolia

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.