Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Jačanje imuniteta kod djece: Kako izbjeći prehlade i viroze?


Šmrcanje, stalne prehlade i viroze. Sve vam to kao roditelju sigurno zvuči poznato.

Schnupfen bei Kindern
Budi najbolja verzija sebe.

Šmrcanje, stalne prehlade i viroze Djeca su svakodnevno izložena velikom broju virusa i bakterija pa tako primjerice igra s vršnjacima ili boravak u zatvorenoj prostoriji može uzrokovati učestalu pojavu i širenje raznih infekcija. Dok se kod neke djece imunološki sustav s time uspješno bori, druga djeca češće obolijevaju. Dječje bolesti su neizbježne i dio su odrastanja, ali zato možemo pomoći imunološkom sustavu da se razvije, bude uravnotežen i funkcionira pravovremeno. Puno je čimbenika koji utječu na imunološki sustav, ali je i puno mogućnosti da se dječjem organizmu pomogne u uspješnom savladavanju šmrcavog nosića, kihanja, kašljanja, crijevnih viroza i sl.

Ljekovito bilje

Bazga je odlična imunološka i protuvirusna biljka. Šipak i hibiskus također su puni vitamina C, kao i list kupine koji je odličan kod crijevnih viroza i upala. Osim što utječu na podizanje imuniteta, jačaju organizam i sprečavaju anemiju. Majčina dušica pak djeluje antiseptički na sve unutarnje organe. Odličan je lijek protiv kašlja, temperature i slabokrvnosti te jača psihofizičke aktivnosti. Trputac ima jaka antibakterijska svojstva, primjerice protiv streptokoka, klostridije i stafilokoka. Pomaže također kod liječenja infekcije krajnika, gnojne angine i proljeva uzrokovanih raznim virusima i bakterijama. Anis i komorač, pak ljekovito djeluju kod astme, bronhitisa te svih vrsta kašlja.

Ako vaš mališan nije preveliki ljubitelj čaja, od navedenih sastojaka i meda možete, primjerice napraviti vrlo ukusan i djelotvoran sirup. Ovisno o dobi i težini djeteta, uzima se 2-5 žlice dnevno, a sastojci su sljedeći: 200 mL vode, 250 g meda, 1 žlica anisa (ili komorača), 1 žlica šipka, 1 žlica bazge, 1 žlica trputca, 1 žlica majčine dušice i sok od jednog limuna. U 200 mL hladne vode staviti kuhati po jednu žlicu anisa i šipka. Kad zavrije, dodajte po jednu žlicu bazge, trputca i majčine dušice te ugasite plamenik. Ostavite da odstoji. Procijedite nakon 15 minuta te u mlaki čaj dodajte 250 g meda i svježe iscijeđeni limunov sok. Sirup stavite u staklenu bocu te ga držite u hladnjaku.

Probiotici

Dokazano je da na imunološki sustav značajno utječu "dobre" bakterije, danas poznate kao probiotici. Ti mikroorganizmi prirodno obitavaju u crijevu i sprječavaju vezanje oportunističkih i patogenih bakterija te tako štite dijete od raznih bolesti. Danas su se te bakterije pokazale kao korisne kod nadutosti, kolika te proljeva i zatvora, no isto tako njihova je korist dokazana i u sprječavanju nastanka infekcija, alergija i dermatitisa. Probiotici, koji djeluju protektivno i protuupalno, izuzetno su korisni kod djece na čestim i dugotrajnim antibiotskim terapijama.

Esencijalno masne kiseline i vitamin D

Većina djece ne unosi dovoljan broj esencijalnih masnih kiselina u organizam, a vrlo su važne za jačanje organizma. Sastoje se od omega 3 kiselina koje su najviše zastupljene u plavoj ribi i omega 6 kiselina koje najviše ima u orasima, bademima, sjemenkama suncokreta i lana te soji.

Osim za apsorpciju kalcija vitamin D je iznimno važan i za jačanje imuniteta. Prirodnih izvora vitamina D ima malo. Masne ribe (haringa, skuša, tuna, srdele, losos) i ulje iz jetre bakalara najbogatiji su izvori vitamina D3, a manje količine nalaze se u goveđoj jetri i žumanjku. Dobar izvor odnosno vitamina D2 jesu gljive i kvasci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Matična mliječ

Matična mliječ je vrh pčelinjih proizvoda i mnogi je nutricionisti smatraju najsavršenijom namirnicom na svijetu. Poznata je od davnina – dragocjena i rijetka, čuvala se kao tajna ljepote plemkinja.

Matična mliječ potiče regeneraciju svih stanica u tijelu, uravnotežuje žlijezde sa unutarnjim lučenjem,pospješuje izlučivanje žuči, regulira probavu, djeluje hepatoprotektivno i imunostimulativno. Odlična je za primjenu kod djece koja uz oslabljeni imunitet imaju i slab apetit. Preporuka je koristiti matičnu mliječ do tri mjeseca bez prestanka i tada učiniti pauzu. Ne zaboravite da se matična mliječ ne smije uzimati metalnom žlicom jer metal uništava njezine vrijedne sastojke.

Odgovarajuća količina sna također pomaže pri održavanju zdravlja i obrani od infekcija. Loš san može smanjiti otpornost organizma, povećavati vjerojatnost pojave raznih infekcija, ali i utjecati na njihovo trajanje i učinkovitost cijepljenja.

Djeca se trebaju baviti i tjelovježbom te što više boraviti na zraku. Zdrava fizička aktivnost potiče proizvodnju bijelih stanica, a svjež zrak jača imunitet. Osim što ćete boravkom u prirodi, s djetetom provesti kvalitetno vrijeme, na taj način ćete i potaknuti razvoj imunološkog sustava kako bi se vaš mališan uspješno obranio od bolesti koje svakodnevno vrebaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.