Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Istraživanje pokazalo - gen za inteligenciju djeca nasljeđuju od majke

Ako je suditi po nedavno provedenom istraživanju, inteligentni ljudi bi trebali biti zahvalni isključivo – svojoj majci.

majka-dijete_pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Naime, znanstvenici su zaključili kako se gen odgovoran za inteligenciju na dijete prenosi upravo s majke.

Takvo prenošenje omogućuju „uvjetovani geni“, kako su ih znanstvenici nazvali. Ova skupina gena djeluje u svakoj situaciji drugačije, ovisno o njenom podrijetlu. Upravo oni u ovom slučaju djeluju ovisno o tome od koga su naslijeđeni – ako ih dijete dobije s očeve strane, oni se jednostavno – ugase.

Majčin gen i formiranje inteligencije

Uzimajući u obzir uvjetovane gene, čini se kako je ipak majčina genetika ta koja će odrediti koliko će dijete biti pametno. Geni koji na to utječu prenose se na X kromosomu, potvrdili su znanstvenici. Budući da žene imaju dva X kromosoma, a muškarci samo jedan, već se i prije znalo kako su veće šanse da se geni prenesu upravo s majke na bebu.

Ono što je najnovijim istraživanjem potvrđeno jest činjenica kako se očevi geni prilikom pokušaja prijenosa na dijete jednostavno deaktiviraju. To se događa upravo zbog jednostavnog zakona prirode – majčini geni ih nadjačaju.

Laboratorijsko istraživanje

Potvrdu svoje teorije, znanstvenici su potražili u laboratoriju, eksperimentima na miševima. Oni koji su tijekom uzgoja primili veću količinu gena od majke, s vremenom su razvili veće glave i mozgove, no tijelo im je ostalo manje. S druge strane, oni koji su u većoj količini nosili gen s očeve strane, razvijali su se suprotno – uz veće tijelo išla je i manja glava i mozak.

Nadalje, znanstvenici su u mozgovima miševa identificirali stanice koje sadrže majčine, odnosno očeve gene. Stanice s majčinim genima nakupljale su se u dijelu mozga odgovornim za razumijevanje, razmišljanje, komunikaciju i planiranje. Očevi su geni, pak, bili pozicionirani većinom na dijelu zaduženom za stvari poput hrane ili agresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Nakon istraživanja na laboratorijskim miševima, provedeno je još jedno s relevantnijim, ljudskim pristupom. Iscrpni intervjui, sustavno provođenim tijekom godina s ljudima iz različitih dijelova svijeta i različitih životnih situacija, predviđanja su samo dodatno potvrdili. Najbolji način za predvidjeti inteligenciju djeteta jest upravo kvocijent inteligencije majke.

Je li zaista sve „zapisano“ u genima?

Naravno, geni nisu jedina stvar koja utječe na razvoj inteligencije i razmišljanja čovjeka tijekom daljnjeg rasta i razvoja. Iako je brojka prilično individualna, smatra se kako genetika utječe na razvoj inteligencije u rasponu od 40 do 60 posto. Ostatak razvoja veže se isključivo za okolinu, koja može imati itekako velik utjecaj.

Iako je dobar dio razvoja inteligencije prepušten i okolini, izgleda kako i tu glavnu riječ vode upravo – majke. Neraskidiva veza između majke i djeteta tako će i u procesu upoznavanja svijeta oko sebe na mališana imati velik utjecaj. Upravo će mu mama pomoći u mnogim dilemama problemima s kojima se susretne, te tako pripomoći u razvoju socijalne inteligencije.

S druge strane, očevi ipak ne bi trebali imati razloga za brigu po ovom pitanju. U slučaju da se oni u jednakoj mjeri odluče uključiti u emocionalni razvoj djeteta kao što to majke češće rade, nema razloga da mališan dio svoje inteligencije ne „pokupi“ i s njegove strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.