Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
'Trenuci velikih osjećaja'

Spas za roditelje? Ovaj trik u par sekundi može smiriti dijete tijekom tantruma

Obiteljska terapeutkinja podijelila je jednostavnu tehniku koja može pomoći i tebi i tvom djetetu da se vratite na početno stanje tijekom ispada bijesa, i ono najvažnije - da se povežete tijekom tih 'trenutaka velikih osjećaja'

pexels-stephen-andrews-9305112.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Ispadi bijesa su normalan, iako ponekad uznemirujući, dio života malog djeteta - a više od polovice male djece ima jedan ili više napadaja bijesa tjedno, prema Nacionalnoj udruzi školskih psihologa u SAD-u.

Ali poznavanje te činjenice ne olakšava rješavanje tantruma u trenutku. Tvoje dijete leži na podu, baca se, vrišti i plače, a ti se osjećaš kao da bi se i sama mogla rasplakati od muke svakog trenutka.

Image

Što nikako ne smiješ učiniti dok tvoje dijete proživljava tantrum ili ispad bijesa

Tantrume obično izazivaju glad, umor, nelagoda i frustracija. Često se pojavljuju u drugoj godini života, kada se dječje jezične vještine počinju razvijati, ali izražavanje njihovih osjećaja - i upravljanje njima - je borba.

"Maloj djeci nedostaju fizičke, motoričke i jezične vještine da bi iskomunicirale i dobile ono što žele, što razumljivo može dovesti do frustracije", napisao je novinar Paul L. Underwood za The New York Times. "Kako biste se osjećali da želite žlicu, ali ne možete doći do ladice s priborom, a nitko vas ne razumije?"

Mala djeca također žele pokazati svoju neovisnost, što može dovesti do borbe za moć s roditeljima oko odjeće, obroka, igračaka, vremena za spavanje i mnogih drugih svakodnevnih stvari.

shimmer fallback

Ipak, stručnjaci savjetuju roditeljima da ostanu mirni pred napadom bijesa. Tvoja reakcija vjerojatno nije uvijek tako zen. Možda imaš naviku povisiti ton ili ukoriti svoje dijete da se loše ponaša, što samo pogoršava stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Iznenađujuće jednostavna tehnika može pomoći i tebi i tvom djetetu da se vratite na početno stanje: otpjevaj mu pjesmu. Ovdje nije cilj toliko zaustaviti izljev bijesa, koliko umiriti i povezati se s djetetom tijekom teškog trenutka.

"Pjevanje ima regulacijski učinak na mozak i tijelo i za pjevača i za slušatelja", kaže za HuffPost obiteljska terapeutkinja Cassidy Freitas, voditeljica podcasta “Holding Space”. "Pjevanje nam može pomoći da se reguliramo tijekom ovih teških roditeljskih trenutaka, omogućujući nam da svom djetetu modeliramo samoumirivanje, kao i pristup našim komunikacijskim vještinama i vještinama povezivanja dok im pomažemo da se osjećaju sigurno i viđeno u njima teškom trenutku."

shimmer fallback

Što pjevaš - ili koliko dobro pjevaš - nije važno, kaže Freitas. To može biti voljena pjesma koja već postoji ili ona koju si izmislila za takve prilike.

"Pjesma može uključivati riječi koje pomažu ispričati kroz što prolaze, imenovati osjećaje, izmamiti smijeh, podsjetiti ih na njihovu dobrotu i stvoriti priliku za povezivanje", kaže ona. "Ljepota je u tome što u tom teškom trenutku roditelj pokazuje prisutnost, povezanost i regulaciju modela."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Freitas je na svom Instagramu objavila video koji roditelje vodi kroz ovu tehniku i podijelila izmišljenu pjesmu koju koristi sa svojom djecom, posebno sa svojim srednjim, tvrdoglavim djetetom. Ona ide ovako: "Volim te/Volim te/Sve tvoje dijelove/Upornost/Odlučnost/Vrlo si orijentiran na ciljeve." (Možeš zamijeniti izazovne, a opet dobre kvalitete svog djeteta.)

Terapeutkinja je rekla da je pjevanje najučinkovitije kada su djeca spremna za zagrljaj. Pitat će ih jesu li. Ako kažu da, ona ih uzima u naručje i miluje ili tapka po njihovim leđima dok pjeva, ponavljajući pjesmu nekoliko puta.

"Ovo su dijelovi njega za koje ne želim da ih zamrači, otupi na njih ili da ih se srami", kaže Freitas u videu. "Još uvijek ću postaviti granicu. Ali želim da zna da volim ove njegove dijelove. I nadam se da će on to početi shvaćati u ovim trenucima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Međutim, nekoj djeci će možda trebati više vremena prije nego što budu spremni za držanje u, kako Freitas naziva, "trenucima velikih osjećaja". Ili bi možda više voljeli da ih se uopće ne dira. "Sa svojom najstarijom, dala bih joj malo fizičkog prostora (ali ostani blizu i budi prisutna) i dala joj do znanja da sam tu za zagrljaj kada bude spremna dok ona pušta svoje osjećaje", piše Freitas na Instagramu.

shimmer fallback

Pogledaj video ove obiteljske terapeutkinje za više savjeta o tome kako implementirati ovaj roditeljski alat kako bi bila spremna kad god se pojavi sljedeći "veliki trenutak osjećaja".

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.