Budi najbolja verzija sebe.

Goran Čučković: Slikovnicama pomažem bolesnoj djeci, a pritom liječim i sebe!

Jednog dana dok je sjedio u hladu stabala krušaka, zmaj Anđelko načuo je krikove u daljini te ugledao na nebu tri siluete dugorepih zmajeva.

zmaj-goran
Budi najbolja verzija sebe.

Uh… što bih dao da mogu imati tako lijepi dugački rep, sjetno reče Anđelko. Tada se dosjetio i uzviknuo, “Možda i mogu!” Potom je otrčao kući. Zatim sjeo za mamin šivaći stroj i od šarenog platna sašio si je šareni rep.

Možda i mogu!”, pomislio je još jedan “zmaj”, Goran Čučković, 80-postotni invalid, kojemu je prije tri godine dijagnostirana rijetka i teška bolest perifernog živčanog sustava – mlohavost udova. Bez obzira na postavljenu dijagnozu, nije klonuo duhom i protiv bolesti se odlučio boriti pisanjem i stvaranjem slikovnica. Prvo je napisao slikovnicu Zmaj Anđelko i dugački rep, a onda još četiri slikovnice. Odlučio se na korak više i pokrenuo humanitarni projekt Zmaj Anđelko pomaže djeci, čiji je glavni cilj stvaranje i doniranje slikovnica djeci pacijentima te djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i slabijeg imovinskog stanja.

“Na ideju humanitarne akcije došao sam jer sam i sam kao klinac proveo tri tjedna u Klaićevoj (potres mozga) i sjećam se samotnih noći koje sam tamo isplakao. Također se sjećam dječaka koji mi je na odlasku poklonio malu crvenu slikovnicu s vukom”, priča nam Goran, te dodaje kako mu je ta slikovnica tijekom boravka u bolnici postala najbolji prijatelj.

Budi najbolja verzija sebe.

Sve priče koje su maštovite, zabavne i krajnje poučne piše, kako u šali kaže “s tri i pol prsta”, a u svemu mu pomaže i ilustratorica i dizajnerica Milica Vezmar Basara koja je zadužena za kolorit slikovnice te simpatičnost samog Anđelka.

Distribucija slikovnica po bolnicama diljem RH, objašnjava nam Goran, organizirana je i provest će se uz pomoć organizacije Crveni nosevi/Klaunovi doktori, te uz pomoć organizacija i ustanova koje vode brigu o djeci u potrebi i njihovim pravima, a svaki oblik donacije puno znači. Donacija može biti financijske, promotivne ili volonterske prirode.

Na pitanje što ga pokreće u ovom zahtjevnom projektu, iskreno odgovara, "osjećaj kad znaš da si djetetu koje je prikovano za bolnički krevet skratio “radni dan” na odjelu i odveo ga u svijet mašte, stvorio mu novog prijatelja u samotnim i tihim bolničkim noćima" te dodaje kako zadovoljni osmijesi bolesne djece nemaju cijenu.

Ako se i vi želite uključiti u plemenitu Goranovu akciju više informacija možete pronaći na web stranici Zmaj Anđelko pomaže djeci ili facebook stranici.

Budi najbolja verzija sebe.

I za kraj, Zmaj Anđelko vam šalje pozdrav pun nade i poručuje: Nemojte zaboraviti da mnoga bolesna djeca nemaju izbora i provode dugačke dane i samotne noći, tjednima pa čak i mjesecima na bolničkim odjelima. Mnoga su silom prilika ‘’prikovana’’ uz krevet i spojena na jedan ili više aparata. Zašto im ne bismo uljepšali djetinjstvo, makar na tren, i olakšali im boravak u hrvatskim zdravstvenim institucijama zajedno.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2022. Sva prava pridržana.