Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Gadgeti štete razvoju govora kod beba i male djece

Najnovije istraživanje magazina JAMA Pediatrics potvrdilo je hipotezu da bebe i mala djeca koja se češće igraju gadgetima i elektroničkim igračkama slabije govore i koriste siromašniji vokabular od djece koja se igraju tradicionalnim igračkama

Happy baby boy and family with tablet
Budi najbolja verzija sebe.

Najnovije istraživanje magazina JAMA Pediatrics potvrdilo je hipotezu da bebe i mala djeca koja se češće igraju gadgetima i elektroničkim igračkama slabije govore i koriste siromašniji vokabular od djece koja se igraju tradicionalnim igračkama.

Zapažen porast govornih poteškoća u predškolaca i školaraca u posljednjih desetak godina također se dijelom pripisuje povećanoj izloženosti modernim igračkama koje svjetlucaju, pjevaju, govore, a poglavito raznim gadgetima.

Gadgeti bebama zanimljiviji od igračaka

Nekoć s maminim ključevima u ustima, danas s tabletom u ručicama. Prizor je to koji sve češće imamo priliku vidjeti gdje god da se nađemo, a sudeći po najnovijim istraživanjima, i krivac za usporen razvoj bebina govora koji se nastavlja u vrtićkoj i školskoj dobi.

Suvremena su djeca dio digitalnog doba pa gotovo svaki dvogodišnjak, trogodišnjak i četvrogodišnjak rado koristi mamin i tatin mobitel, tablet ili laptop za igru što ima velik utjecaj na njihov socijalno - emotivni i kognitivni razvoj. Zapanjujuća je lakoća s kojom djeca manevriraju gadgetima, često u tolikoj mjeri da im klasični mediji poput televizije, postaju dosadni.

Blagu ovisnost o gadgetima i multifunkcionalnim igračkama primjetit ćete ako vaše dijete pri svakom izlasku, u kafiću, u automobilu ili autobusu traži tablet jer se drugačije ne zna zabaviti.

Iz ormara izvadite lonce, žlice, kockice i slikovnice

Istraživanje je pratilo djecu od 10 do 16 mjeseci za vrijeme igranja kod kuće. Primjećeno je kako djeca koja se igraju tradicionalnim igračkama znatno više vremena provode razgovarajući s roditeljima. Dobacuju im komentare, zapitkuju ih i traže njihovu uključenost u igru. Na taj način treniraju svoje govorničke vještine, usvajaju nove pojmove i uče artikulirati misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Djeca sklonija elektroničkim igračkama i napravama imaju manju potrebu komentirati svoju igru, budući da njihova igračka ima dovoljno efekata da ih zabavi i bez uključivanja članova obitelji u igru, odnosno igračka govori umjesto njih. Djeca tako više vremena provode u tišini, manje koriste naučeni vokabular i teže usvajaju nove pojmove.

Osim smanjene komunikacijske vještine, djeca koja velik dio vremena provode na gadgetima, otuđenija su od svojih bližnjih.

Roditeljska je uloga presudna u rješavanju ovog problema, a prvi je korak prihvaćanje da je dijete previše izloženo elektroničkim napravama i da se bez njih ne zna igrati.

Postepeno oduzimanje tableta i mobitela pravdajte praznom baterijom, pokvarenim punjačem i poslovnim obvezama, a djetetu u zamjenu ponudite tradicionalne igračke, knjige ili jednostavne predmete poput plastičnih lonaca, žlica i kutija kako bi dijete samo osmislilo igru i zabavilo se. Ako su mu klasične igračke predosadne, u igru uključite pametne kockice, slagalice i mozgalice koje ga mogu zabaviti i zaokupiti jednako koliko i gadget.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Prilikom odvikavanja od elektroničkih igračaka, vodite računa o vlastitom ponašanju i odnosu s elektronikom. Ako je dijete naviknuto da su roditelji često na laptopu ili mobitelu, zauzeti i nemaju vremena za kvalitetno obiteljsko druženje, neće mu preostati drugo nego dosadu liječiti na isti način.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.