Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Djeca koja hrču postižu slabije rezultate u školi

Hrkači su oduvijek bili predmet zezanja, a posebice ako je riječ o najmlađim članovima obitelji koji svoje umijeće hrkanja iznova dokazuju svake večeri kada odu na spavanje.

sleeping children relax resting boys
Budi najbolja verzija sebe.

Iako će većina roditelja međusobno zbijati šale o svojemu medvjediću hrkaču, hrkanje kod djece ne treba shvaćati olako.

Treba ga doživjeti jednako ozbiljno kao i hrkanje kod odraslih, budući da se iza šaljivog simptoma može kriti nekoliko skrivenih stanja i bolesti koje mogu narušiti djetetovo normalno funkcioniranje.

Hrkanje uzrokuje manjak koncentracije u školi

Brojna istraživanja potvrđuju tezu da djeca hrkači pokazuju blagi pad u koncentraciji za vrijeme nastave kao i lošije rezultate testova. Novija studija liječnice Barbare Galland, objavljena u prestižnom časopisu Pediatrics, iznosi zabrinjavajuće rezultate.

Istraživanje provedeno nad djecom u dobi od 5 do 17 godina potvrđuje kako djeca koja hrču imaju niže rezultate u području matematike, znanosti i jezika od djece koja ne hrču.

Manjak sna ili nekvalitetan san povezan s hrkanjem, na nekoliko načina utječu na dječju produktivnost. Da bi mozak pohranio nove spoznaje potreban mu je san, a manjak sna otežava savladavanje novog gradiva i djeca pomalo posustaju u školi.

Također, nedostatak odmora pogoduje padu koncentracije i slabijoj kontroli emocija, pa nenaspavana djeca nerijetko pokazuju i znakove blage agresivnosti. Što dulje traju problemi s hrkanjem i neispavanošću, rezultati u školi postepeno slabe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Hrkanje zbog uvećanih mandula, želučanog refluksa, nosne devijacije,...

Uvećane tonzile (mandule) sužavaju dišni put i tako mogu uzrokovati hrkanje. Problem može stvarati i treća mandula, ali najčešće je riječ o poremećaju unutar nosne šupljine.

Razne upale, devijacije nosne pregrade ili akutne virusne, bakterijske i alergijske bolesti doprinose snažnijem hrkanju, a iako liječnici na to rjeđe pomišljaju, uzrok neprestanog hrkanja može biti i u želucu.

Djeca koja imaju izraženiji želučani refluks sklonija su hrkanju koje prati pun i začepljen nos te slijevanje sluzi niz ždrijelo. Za refluks, kao i za anomalije nosne šupljine postoje odgovarajući lijekovi koje prepisuje liječnik opće medicine ili specijalist otorinolaringolog.

Nešto opasnije stanje jest poremećaj spavanja, odnosno apneja, koju karakterizira nepravilno disanje u snu. Djeca koja pate od apneje nesvjesno prestaju disati i po nekoliko puta u noći, a bude se umorni i s glavoboljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ako dijete učestalo hrče, ne mora značiti da s njim nešto nije u redu. Ipak, ukoliko s vremenom počnete primjećivati znakove umora, neispavanosti i nezainteresiranosti, dobijete pritužbe iz škole i primjetite poteškoće u savladavanju gradiva, vrijeme je da se uputite liječniku za uho, grlo i nos kako bi na vrijeme detektirao problem i olakšao djetetu.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.