Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Dječji svijet

Srce prepoznaje: Bebe razlikuju zagrljaj roditelja i nepoznatih ljudi

Svaka mama zna što za nju znači kada zagrli svoje dijete, ali jesi li se ikada zapitala kako se osjeća beba? Znaju li bebe što znači zagrljaj?

profimedia-0295981938.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Zagrljaji su univerzalni, puni nježnosti, ali su individualni za ljude koji ih daju i primaju. Svaka beba prepoznaje zagrljaj svojih roditelja. Jezik ljubavi bez riječi, ispunjava iskonsku potrebu da pripadamo i budemo sigurni, taj zagrljaj oboje čini sretnijima stvarajući snažnu vezu.

Image
Dolazak na svijet

Najslađa bića: U koje doba dana se bebe najčešće rađaju?

Bebe znaju tko ih drži

Zagrljaj za bebu ima posebno opuštajući učinak, a osjećaju vrstu zagrljaja i tko ih grli. Mjereći otkucaje srca, istraživači sa Sveučilišta Toho u Tokiju proučavali su djecu do godinu dana i uspjeli utvrditi da beba zna razliku između zagrljaja koji je mekani i ugodni zbog kojih osjećaju olakšanje, udobnost i naklonost nasuprot tome kada ih se drži za hranjenje ili ih se nosi.

Istraživači su također uspjeli utvrditi da beba zna razliku između onoga tko ih drži - roditelja ili neznanca. Podaci prikupljeni u ovoj studiji pomogli da se shvati kako malene bebe doživljavaju veliki svijet.

Kako zagrljaji opuštaju bebu?

Autonomni živčani sustav podijeljen u dvije grane koje rade na suprotne načine kako bi regulirale mnoge funkcije i dijelove našeg tijela. Simpatički živčani sustav zaštitni je i evolucijski - priprema tijelo za "borbu ili bijeg" tijekom potencijalno opasne ili stresne situacije, između ostalog povećavajući puls i disanje. Parasimpatički živčani sustav obnavlja i smiruje - u osnovi radi suprotno, smiruje disanje i otkucaje srca. Puls se može povećati ili smanjiti, ovisno o tome koji dio sustava je aktiviran, piše Motherly.

Bebe mogu razlikovati između mekog ili čvrstog zagrljaja ili samo kada ih netko drži jer imaju receptore na koži od sedmog tjedna u maternici, što im omogućuje da osjete razlike u pritisku. Zagrljaji mogu povećati ili smanjiti puls bebe, ovisno o tome koliko su stare, tko ih grli i kakav zagrljaj dobivaju - sve to stimulira živčani sustav.

shimmer fallback

Mamin zagrljaj opušta

Mamin zagrljaj kod beba starijih od četiri mjeseca potiče sazrijevanje živčanog sustava, te smanjuje njihov puls i opušta ih. S druge strane, zagrljaj neznanca može im povećati broj otkucaja srca, vjerojatno zbog stresa jer ih drže neka nova osoba i onda se aktivira živčani sustav. No, kod beba mlađih od četiri mjeseca zagrljaji nisu nužno opuštajući. Iako novorođenčad razlikuje lice mame i neznanca i tko ih grli, njihov živčani sustav još se nije razvio pa se još ne mogu u potpunosti smiriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kada roditelji grle bebu smanjuju se otkucaji srca, ali ti zagrljaji pomažu da se lakše razvija bebin mozak jer osigurava zdrav emocionalni i kognitivni razvoj koji postavlja temelje za čvršće odnose kasnije u životu. Osim toga, grljenje pomaže djetetu da bude zdravije. Opušta se i smanjuje se razina hormona stresa koji može oslabiti živčani sustav.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.