Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Aktivnosti koje djecu uče kako postati zadovoljna!

Koliko god volimo i štitimo svoju djecu te želimo da budu uvijek zadovoljna i sretna, mala je vjerojatnost da će u djetinjstvu biti pošteđena baš svakog oblika stresa, osobnog gubitka ili iskustava koje donose tugu

sretno-dijete_pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

. Ta su iskustva oduvijek potresala djetinjstvo, spomenimo samo preseljenje u novi dom, promjenu vrtića ili škole, bolest djeteta ili drugog člana obitelji, smrt bake ili djeda, razvod roditelja, gubitak kućnog ljubimca, a tu su i stresovi modernog svijeta, poput sveopćeg porasta nasilja te prikazivanja prizora nasilja i katastrofa na televiziji.

Za vas smo stoga izdvojili nekoliko aktivnosti koje će djetetu pomoći prebroditi spomenute nedaće. Za većinu djece ove aktivnosti itekako mogu biti korisne. Nije određena dob djeteta za provođenje pojedinih aktivnosti pa se oslonite na vlastitu prosudbu.

Okvirno, većina njih prikladna je za djecu u dobi od tri do deset godina, ali stupanj razvoja na kojem se dijete nalazi često je bolji vodič za izbor aktivnosti jer on nije uvijek u skladu s djetetovom dobi. Predlažemo da odaberete aktivnosti za koje mislite da najbolje odgovaraju potrebama, vještinama i interesima djece, bez obzira na dob ili razred koji pohađaju.

Povjeri se telefonu

Materijal: Telefoni igračke ili pravi telefoni koji nisu spojeni u mrežu.

Cilj: Omogućiti djetetu da anonimno i sigurno izrazi svoje potrebe i nade.

Postupak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Potaknite dijete da telefonu kažu što želi i treba kad god ima potrebu za time. Objasnite da je za njega važno da nekom povjeri svoje skrivene želje. Svakako mu objasnite da izražavanje želja i potreba, iako je važno, neće promijeniti ono što se dogodilo. Objasnite mu da se i odrasli i djeca često mnogo bolje osjećaju nakon razgovora o svojim potrebama ili problemima koji ih muče.

Banka ljubavi

Materijal: Plastična posuda ili limenka s poklopcem i, po mogućnosti, s ključićem, crvena papirnata srca veličine otprilike 15 cm Pomoći djeci da otkriju u sebi sposobnost da se brinu za sebe i za druge

Cilj: Pomoći djeci da otkriju u sebi sposobnost da se brinu za sebe i za druge

Postupak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ukratko objasnite sustav po kojem radi banka i stavljanje uloga u banku sa svrhom da nam novac bude na raspolaganju kad ga trebamo. Tada porazgovarajte o drugim vrstama banaka, npr. o banci krvi ili banci hrane. Nakon razgovora recite djetetu da će osnovati "banku ljubavi." Njegova "banka ljubavi" bit će npr. limenka od čaja, keksa ili sl. Dijete će na srca od crvenog papira napisati neke lijepe, vesele misli i poruke ljubavi i staviti ih u limenku tj. "banku." Mlađe dijete koja ne zna pisati, nacrtat će poruke i obojiti ih veselim bojama. Recite mu da će srca biti u "banci" i da može uzeti srce kad mu zatreba malo veselja i lijepih riječi. Kad god dijete ima neku lijepu ideju ili ga prožme ugodan osjećaj, može napraviti novo srce i staviti ga u "banku", a isto tako može ga "podići" iz "banke" kad mu je potrebna utjeha i kad se želi oraspoložiti ili kad želi razveseliti nekog drugog.

Kutija želja

Materijal: Lijepo ukrašena kutija s poklopcem na kojem je s unutarnje strane pričvršćeno ogledalo, papir i bojice.

Cilj: Omogućiti djeci da izraze svoje potrebe i nade te da prepoznaju osobu (sebe) koja im je uvijek na raspolaganju za zadovoljavanje potreba.

Postupak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Potaknite dijete da nacrta neku svoju želju ili nešto čemu se nada, a čini mu se važnim i da crtež stavi u "kutiju želja." Recite mu da će svaki put ispod poklopca vidjeti osobu koja će uvijek biti s njim dok razmišlja o tome kako da tu želju pretoče u stvarnost.

Kad nešto "buba"

Materijal: Lutka koja se smije prati, crvena boja koja se lako pere, mali kist, papirnati ručnici ili male spužvice, zavoji.

Cilj: Omogućiti djeci da u sebi otkriju sposobnost pomaganja drugima, a da istodobno pomognu i sebi.

Postupak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Uzmite lutku koja se smije prati i recite djetetu da je ozlijeđena. Malim kistom nanesite crvenu mrljicu na lutkino koljeno ili ruku. Poučite dijete utješnim riječima koje će uputiti lutki. Pokažite mu kako se rana čisti i omata zavojem. Ako želite, vi možete preuzeti ulogu lutke i zamoliti dijete da vam pomogne očistiti ranu i staviti zavoj. Razgovarajte o osjećajima koji su dijete prožimali dok su pružali ili primali tuđu pomoć i o važnosti pomaganja drugima.

Izvor: Barbara Oehlberg, Neka bude bolje. Aktivnosti koje pomažu djeci prebroditi stres i oporaviti se od traume

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.