Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Važne sitnice

7 stvari koje roditelji trebaju činiti svakodnevno kako bi djeca osjetila ljubav

Roditelji često imaju previše obveza i osjećaju da zanemaruju emocije, a opet kroz različite i važne sitnice u svakodnevnom životu mogu djeci pokazati ljubav. Ipak je na kraju dana najvažnije da se djeca osjećaju voljeno i zaštićeno

pexels-elina-fairytale-4543661.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Život svake obitelji kao da se sve više ubrzava s godinama. Posao, želje svakog člana obitelji, dječje aktivnosti i rođendani, događaji šire obitelji - sve to postoje veliki kaos bez imalo usporavanja. Ljudima je sve teže pohvatati i događanja u vlastitoj obitelji, a svijet se još više ubrzava.

Image
Evo što kažu stručnjaci

Podijeljena mišljenja: Je li u redu dijete ljubiti u usta?

S druge strane, roditeljima je najvažnije da su djeca zdrava i sigurna, ali i da se mogu ostvariti kroz različite aktivnosti. No u svim obvezama koje život i roditeljstvo donose vrlo je važno da se roditelji prisjete da je djeci najvažnije da se osjećaju voljeno i sretno.

U svakodnevnom kaosu njima su najvažnije emocije njihovih roditelja, a roditeljima se ponekad čini da ih ne stignu djeci pokazati - istina je posve drugačija. Sljedeće važne sitnice pokazuju da je moguće djetetu pokazati ljubav na vrlo jednostavne načine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Vrijeme samo za roditelja i dijete

Čak i u danima kada je najveća gužva dijete može kroz postupke roditelja vidjeti da je prioritet. To može osjetiti ako roditelj odvoji vrijeme za druženje. Bez obzira radi li se izlasku van ili samo priči za laku noć roditelj može pokazati da je prisutan, a dijete može osjetiti ljubav.

shimmer fallback

Vrijeme bez telefona

Vrlo je lako gledati dugo na mobitel i skrolati. Uvijek nešto izleti na ekranu, a samo je trebalo provjeriti mail. Lako je doći od dvije minute od 45 minuta, posebno kada se dijete igra. No puno je bolje odložiti telefon i igrati se s djecom, ignorirati zvukove s mobitela i izbjegavati besmisleno skrolanje. Vrlo je važno pokazati djeci da su važniji od interneta, posla i pametnog telefona.

shimmer fallback

Svjedoci ljubavi

Važno je da djeca budu svjedoci ljubavi i privrženosti u drugim odnosima. Zagrli svako dijete, drži partnera za ruku, nazovi svoju mamu ili baku samo da bi ih pozdravila ili pozovite nekoga u goste. Ovo su samo neki od načina na koje se može pokazati ljubav prema drugim ljudima, a djetetu će pomoći da stvori pozitivno okruženje i da se osjeća voljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Pažljivo slušanje

Važno je uvijek slušati dijete bez obzira o čemu voli brbljati i koliko god je već puta ponovilo priču, čak i bez obzira što možda sve ne razumiješ. Kada dijete zna da ga roditelj sluša pozorno zbog malih stvari onda će se obratiti roditelju i kada se dogode veće stvari. Osjećat će se voljeno bez obzira na probleme koji se događaju.

shimmer fallback

Važna pravila pokazuju ljubav

Život nije samo ružičasto mjesto puno zabave, a djeca ljubav trebaju osjećati i kroz disciplinu. Pravila su važna bez obzira radi li se tome da trebaš reći "ne" nečemu što dijete stvarno želi ili nije poštovalo određeni dogovor. Naravno, ovdje je najvažnija dosljednost, a s vremenom će dijete shvatiti da su roditelji donijeli odluke iz ljubavi (možda nekoliko minuta kasnije, a možda tek kada odrastu).

shimmer fallback

Glasno smijanje je važno

Puno šala i smiješne igrice, smijanje i hihotanje nekoj priči koju si ispričala već deset puta će djeci biti uvijek važna. Opušteno raspoloženje i puno smijeha iz trbuha su najbrži put do sretne atmosfere i obitelji pune ljubavi.

shimmer fallback

Dvije čarobne riječi

Često se jako ozbiljno govori o ljubavi, ali riječi "volim te" nikada neće izaći iz mode i uvijek će biti važne. Uz te dvije važne riječi i druge riječi ohrabrenja dijete će znati da su roditelji ponosni na njega, da im je stalo i da mu  pomaže da bude snažno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.