Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Tihi i povučeni

Znanstvenici otkrili sedam razloga zbog kojih su introverti sjajni roditelji

Introverti su oni tiši roditelji koji se uglavnom drže za sebe, a znanstvenici su proveli brojna istraživanja i otkrili kako biti introvert u divnom i divljem svijetu roditeljstva svakako ima svojih prednosti

pexels-daria-obymaha-1683975.jpeg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Psiholozi tvrde da u našem društvu postoje dva tipa ličnosti – introverti i ekstroverti. Introvertirane osobe su one koje vole provoditi vrijeme u miru i tišini, u samoći. Ne vole masu ljudi i u društvu uvijek djeluju povučeno. S druge strane, ekstroverti su one osobe koje vole biti u središtu pozornosti, rado se ističu i puni su energije.

Image
Nije teško, ali je važno

Roditelji koji imaju uspješnu djecu imaju ove odgojne metode

Nijedan tip spomenutih ličnosti nije bolji ili lošiji, no važno je imati na umu da nismo svi jednaki. Nažalost, društvo je i dalje uglavnom više prilagođeno ekstrovertima, a introverti se često smatraju sramežljivima, čudnima ili neprilagođenima.

Kad je riječ o roditeljstvu, introverti su oni tiši roditelji koji se uglavnom drže za sebe. Ipak, ako i sama spadaš u introvertirane osobe te si ujedno i roditelj, to ima svojih prednosti. Ne trebaš se osjećati loše ako uživaš u mirnijoj strani života ili vremenu koje provodiš bez djece. Zapravo, to može biti korisno i za tebe i za tvoje dijete.

Prema mišljenju stručnjaka, brojni su razlozi zbog kojih su introverti odlični roditelji. Znanstvenici i psiholozi su proveli brojna istraživanja o introvertiranim ljudima te su došli do zaključka kako biti introvert u divnom i divljem svijetu roditeljstva svakako ima i brojne prednosti. U nastavku pročitaj koje su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Introverti znaju jako dobro slušati

Mogućnost učinkovite komunikacije s djetetom vrlo je važna u odgoju i na vrhu je liste prioriteta svakog roditelja. Velik dio komunikacije oslanja se na vještinu slušanja, a to je nešto u čemu introverti briljiraju. Psiholozi ističu kako introvertirane osoba znaju jako dobro slušati druge osobe pa tako i svoju djecu. Izuzetno su dobri i u ophođenju s djecom koja također imaju mirniju osobnost.

shimmer fallback

Izbjegavaju konflikte

Kad su introverti u pitanju, nema puno vikanja i vrištanja jer oni najčešće ustuknu kada se u razgovorima s djecom pojave neke napetosti. Oni često svoje mišljenje zadržavaju za sebe samo kako bi izbjegli sukobe. Primjerice, ako njihovo dijete vrišti ili doživljava nekakav slom u trgovini ili na igralištu, njihova će reakcija mnogima izgledati pasivno, no to je samo njihov način nošenja s problematičnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Usklađeni su s djetetovim potrebama

Introvertirani roditelji obično mogu razumjeti emocije svoje djece na jednoj dubljoj razini. Kao što i sam naziv introvert implicira, takve su osobe više usmjerene prema unutra, stoga su promišljeniji, tiši i možda svjesniji unutarnjeg stanja svog djeteta. To im omogućava da bolje razumiju djetetove emocije i potrebe.

shimmer fallback

Pažljivo biraju kome će dati svoju pažnju

Poznato je da introverti ne vole velike skupine ljudi, a najčešće imaju samo nekolicinu dobrih prijatelja i bliskih osoba s kojima vole provoditi vrijeme. Naizgled se čine tihi i rezervirani, osobito kad su u društvu nepoznatih ljudi. Introvertiranim osobama nije potrebno puno socijalnih kontakata i oni su jako selektivni u pogledu toga kome će posvetiti svoje vrijeme i pažnju. Upravo zato, vrlo su lojalni i duboko ulažu u one odnose koji su im važni. A tko izvlači najviše iz toga? Njihovo potomstvo, dakako.

shimmer fallback

Najljepše im je provoditi vrijeme kod kuće

Najljepše se uspomene mogu stvoriti i u vlastitom dvorištu, a introverti to znaju jako dobro iskoristiti. Dom je njihovo utočište i mjesto na kojem najviše vole provoditi svoje vrijeme, sami ili s djecom. Za djecu je jako važno da roditelji s njima provode vrijeme na kvalitetan način, u miru i toplini doma.

shimmer fallback

Ne snalaze se u kaotičnim društvenim situacijama, ali...

Boravak u dvorištu s gomilom djeca koja se deru baš i nije omiljena aktivnost jednog introverta, no oni ipak uspijevaju. Introvertiranim roditeljima teško je uživati na događajima kao što su dječje rođendanske zabave, ali srećom puno je ekstrovertiranih roditelja koji su spremni uskočiti. U takvim situacijama introverti se najčešće povlače u pozadinu te sve promatraju sa sigurne udaljenosti, no to može biti dobra roditeljska osobina jer to znači da tada mogu biti više usredotočeni na svoje dijete nego na sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Srdačni su

Iako introverti nisu pretjerano društveni, to ne znači da nisu ljubazni ili da su prema svima neprijateljski raspoloženi. Introverti mogu biti topli i brižni i pokazuju interes za druge ljude, ali na svoj, malo drugačiji način.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.