Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

16 mitova o ovulaciji i začeću od kojih su neki - potpuno pogrešni

Želite bebu, ali nikako da ugledaš toliko željeni plusić na testu? Možda te zbunjuju krive informacije

16 mitova o ovulaciji i začeću od kojih su neki - potpuno pogrešni
Budi najbolja verzija sebe.

Mnogo je poluistina (i potpunih laži) o ovulaciji i začeću. Ako pokušavaš ostati trudna i vjeruješ u takve mitove, to te može zbunjivati i u konačnici, otežati samo začeće. Znaš li koje su teze činjenice, a koje su samo puste priče? Provjeri prema ovoj listi portala Verywell Family.

1. Mit: Ako se trudite već nekoliko mjeseci i još nisi ostala trudna - nešto nije u redu

U školi su nas učili kako se trebamo jako paziti ako ne želimo ostati trudne - pa su mnoge od nas dobile utisak da je dovoljan jedan nezaštićen spolni odnos - i tu je već plusić na testu. Također, ako si godinama koristila kontracepcijske pilule i sad si odlučila da želiš postati mama, možda se iznenadiš kad shvatiš da se to najčešće neće odigrati tako brzo kao što si očekivala. Istina je ta da samo rijetki parovi uspiju začeti dijete već prvog mjeseca od kad odluče "raditi na bebi". Potpuno je normalno da se ništa ne dogodi tijekom 6 mjeseci pa i godinu dana pokušavanja. Prema jednom istraživanju, u tom roku (12 mjeseci) zatrudnjet će 92 posto žena - no to su žene koje su se koristile metodom praćenja ovulacije. Što ako je prošla cijela godina, a ti još nisi ugledala dugo iščekivani plus na testu za trudnoću? Posjeti liječnika koji će tebe i partnera poslati na daljnje pretrage. Ako pak imaš 35 godina ili više, posjeti liječnika već nakon 6 mjeseci.

2. Mit: Ovulacija se događa 14-og dana u menstrualnom ciklusu

Da, do ovulacije može doći 14-og dana od početka posljednje menstruacije, ali isto tako može se dogoditi i 6-og ili 7-og dana, kao i 19-og ili 20-og dana- i sve je to normalno. Naime, ne taje svim ženama ciklus 28 dana, već je to prosjek. Zdravoj ženi ciklus može trajati i samo 21 dan ili, na primjer, 35 dana.

3. Mit: Tvoji se jajnici izmjenjuju kod ovulacije jajašca

Ovo nije točno. Ovulacija ne izmjenjuje pravilno svaki mjesec na svakom jajniku, nekad može češće ovulirati lijevi, drugi put desni jajnik, a to ovisi o brojnim faktorima. Neke žene češće ovuliraju na jedan jajnik - pa onda osjete i laganu bol na toj strani u vrijeme ovulacije.

4. Mit: Ne možeš ostati trudna ako se seks dogodio u danima dok si imala menstruaciju

Moguće je ostati trudna u ovom slučaju - na primjer, nekim ženama ciklus traje kratko i do ovulacije dolazi na 7. ili 8. dan ciklusa- onda je moguće da žena tada još krvari. Uz ovo, neki vjeruju kako će menstrualna krv "isprati" spermu iz vagine - no to se neće dogoditi, začeće je zato i dalje moguće.

shimmer fallback5. Mit: Da bi ostala trudna, seks treba planirati odmah nakon ovulacije

Zapravo, tada je već kasno. Iako zvuči logično da jajašce čeka na spermu, stvari tako ne funkcioniraju. Baš obrnuto, spolni odnos treba se dogoditi prije same ovulacije- i to najbolje oko dan ili dva dana ranije. Sperma u ženinom tijelu može preživjeti i do 6 dana. S druge strane, jajašce može biti oplođeno samo od 12 do 24 sata nakon otpuštanja, a zatim propada.

6. Mit: Akcija u krevetu treba se događati svaki dan - ako ne i dva put dnevno

Naravno da možeš svaki dan voditi ljubav ako to želiš - ali to neće povećati šanse da ostaneš trudna. Kad bi to bilo tako jednostavno, svi bi odmah prvog mjeseca uspjeli sa začećem. Umjesto da i tebi i partneru seks prisjedne, bolje je da ga upražnjavate svaki drugi dan - pa čak i tri put tjedno sasvim je dovoljno.

shimmer fallback7. Mit: Simptomi ovulacije uvijek su lako uočljivi

V iše je metoda pomoću kojih možeš pratiti ovulaciju, od mjerenje bazalna temperature tijela, do korištenja trakica za ovulaciju i praćenja iscjetka. Nekim ženama to ide lako no nekima je komplicirano, na primjer, detektirati gustoću iscjetka ili mjeriti temperaturu uvijek točno u isto vrijeme dana. U svakom slučaju, ove metode su korisne, ali nisu baš uvije precizne. Osim toga, ako nikad ne osjećaš nikakve simptome same ovulacije, posjeti ginekologa - moguće da imaš anovulacijske cikluse.

8. Mit:  Ako do ovulacije dolazi- zatrudnjet ćeš lako

Ovulacija je ključna kod začeća, ali treba više od samog jajašca i sperme da bi do nje došlo. Na primjer, put do jajašca treba biti prohodna. Sperma također treba biti dovoljno dobre kvalitete. A sve su to faktori koje je moguće provjeriti samo liječničkim pregledom i laboratorijskim ispitivanjem. 9. 40-te su nove 30-te pa i kad je začeće u pitanju Nažalost, bez obzira na to koliko mladoliko izgledaš li koliko si zdrava, tvoja plodnost počinje opadati negdje oko 35-te godine. Zato, ako ne uspijevaš zatrudnjeti 6 mjeseci, a imaš 35 ili više godina, odmah trebaš razgovarati sa svojim ginekologom.

10. Mit: Ne možeš ostati trudna ako si starija od 40

Samo zato što si proslavila 40-ti rođendan, nisi postala neplodna. Mnoge žene zatrudne u tim godinama, samo znaj da je rizik od pobačaja tada veći - a trebat će i nešto duže da uspije. Čak i ako si ušla u menopauzu, tehnički je moguće ostati trudna sve dok menopauza ne završi.

11. MIt: Kod muškaraca godine nisu bitne

Sigurno si čula za slavne osobe koji su postali očevi nakon 60-te pa si možda stekla dojam kako muškarcima plodnost ne opada s godinama. No, to nije točno. Naime, iako muškarci ne ulaze u menopauzu, i njihova plodnost manja je nakon otprilike 40-te, a osim toga beba začeta nakon tih godina bit će pod većim rizikom od raznih poremećaja i bolesti kao što su autizam, leukemija i bipolarni poremećaj. Jedna je studija pokazala kako šanse za začeće znatno ovise i kombinaciji partneričine i partnerove dobi. Tako ako žena ima između 35 i 39 godina, a muškarac je od nje stariji 5 ili više godina, njihove šanse za začeće u najplodnijim danima padaju s 29 na samo 15 posto.

shimmer fallback12. Mit: Anti-baby pilule uzrokuju neplodnost

Ponekad žene imaju redoviti ciklus dok uzimaju tablete, a jednom kad ih prestanu uzimati, ciklus se poremeti. Zato vjeruju kako je to uzrokovalo poremećaj u plodnosti, ali to nije točno. Kontracepcijske pilule umjetno stvaraju redovite menstrualne cikluse.

13. Mit: Ako želiš ostati trudna, trebate prakticirati seks u misionarskoj pozi

Iako mnogi vjeruju kako baš ova poza ima najbolje rezultate kad je u pitanju začeće, za tako nešto nema dokaza- Žena može ostati trudna u bilo kojoj pozi, važno je da dođe do ejakulacije u vaginu- ili na ulazu u vaginu.

14. Mit: Ne moraš se zamarati zdravim navikama prije no što ostaneš trudna

Dobro znaš da pušenje te konzumiranje nezdrave hrane i alkohola ne ide s trudnoćom- no znaš li da se tih nezdravih navika trebaš odreći i ranije, ako želiš da začeće što prije uspije? Sjeti se da u trenutku kad ugledaš pozitivan test na trudnoću, zapravo si trudna već oko 4 tjedna. Osim toga, ako planiraš trudnoću, počni uzimati folnu kiselinu, koja je važna jer sprječava razne defekte fetusa.15. Mit: Trebaš prestati piti kavu

Nema još jasnih dokaza oko toga kako kofein utječe na začeće. Na primjer, prema jednoj danskoj studiji, žene koje su bile čaj imale su malo veću šansu za začeće, a žene koje su pile gazirane napitke nešto manju. Prema ovoj studiji, kava nije imala nikakav utjecaj. Ipak, najsigurnije je konzumirati do 300 mg kofeina na dan- znači jednu šalicu kave.

16. Mit: Ako se previše trudite, neće ići

"Samo se opusti pa će uspjeti, previše se trudite!", sigurno si već čula slične komentare. No ni za tako nešto nema baš nikakvih dokaza. Osim toga, "truditi se" može značiti da si dobro informirana i da koristiš metode za praćenje ovulacije - što samo može pomoći, a ne odmoći kod da dođe do toliko željenog začeća.

Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.