Budi najbolja verzija sebe.
Dan ljubavi za samce

Solo si i Valentinovo ti teško pada? Evo kako da ipak uživaš u tom danu

Priča oko Valentinova i slavljenje romantičnih veza može teško pasti singl osobama, pa smo na jedno mjesto sakupili savjete psihologa kako se nositi s ovom situacijom ako trenutno nismo u vezi

Budi najbolja verzija sebe.

Kao i svake godine, Valentinovo je najveći praznik ljubavi i romantike. Trgovine su opskrbljene ružama, čestitkama i srčanim oblicima svega što se može prodati. Kupiti možete čak i parcelu na Mjesecu za voljenu osobu.

No, mnogi Valentinovo vide kao previše komercijalno i previše stresno razdoblje za autentičnu romantiku. „Valentinus“ na latinskom znači „biti jak“. To imaj na umu kada stigne taj dan, bez obzira imaš li partnera ili ne. Naravno, za ovaj hipernabrijani ljubavni dan lakše je onima koji su su sretnim vezama i brakovima, dok je pak solo osobama ponekad veljača pomalo depresivna.

Fotografije i snimke sretnih parova salijeću nas sa svih strana, pa je teško othrvati se misli da s nama nešto nije u redu ako nismo u vezi. No, takvo razmišljanje nema veze s istinom ni realnošću, pa je najbolje Valentinovo provesti slaveći ljubav prema samima sebi kao i prema osobama koje volimo, neovisno o tome jesmo li u romantičnoj vezi ili ne.

Budi najbolja verzija sebe.

Sakupili smo na jedno mjesto savjete psihologa za singl osobe – kako preživjeti Valentinovo za početnike. Informiraj se i inspiriraj u nastavku te nemoj dozvoliti da te status veze ove godine odgovori od toga da simbolično proslaviš Dan zaljubljenih.

Slavi sve vrste ljubavi – i dijeli je!

Ovo je idealno vrijeme da doslovno doneseš ljubav nekome kome ona treba – donesi slatkiše u obliku srca starijem usamljenom susjedu, daruj medvjedića djetetu kojem je potreban, planiraj druženje s prijateljima koji nemaju partnere.

Istraživanja u psihologiji pokazuju da činjenje nečega za nekog drugog može učiniti ljude sretnijima nego da rade nešto što je uvriježeno zabavno, poput odlaska u kino. Ljudi koji se brinu za dobrobit drugih kroz altruizam, volontiranje ili uspostavljanja odnosa, znaju biti sretniji i manje depresivni. Ne čekaj da ljubav dođe k tebi - potraži je. Veseli se i slavi druge lijepe odnose u svom životu. Ljubav nije ograničena i rezervirana samo za romantiku, ona ima bezbroj formi i sada je pravo vrijeme da to osvijestiš.

Organiziraj svoju verziju Valentinova

Umjesto da se usredotočiš na partnera kojeg nemaš, usmjeri se na ljubav koja jest u tvom životu. Valentinovo je izvrstan izgovor za planiranje putovanja s prijateljima iz srednje škole ili s fakulteta ili pečenje kolačića s prijateljicama. Možeš napraviti ljubavne tematske letjelice od papira sa svojom djecom. Ili započni tradiciju obilježavanja Dana obiteljske ljubavi.

Budi najbolja verzija sebe.

Neki od rastavljenih osoba čak šalju čestitke bivšem partneru zahvaljujući mu/joj na prekrasnoj djeci ili prisjećajući se dobrih godina koje su imali zajedno. Stvori vlastitu valentinovsku tradiciju i na jedan dan stavi ružičaste naočale - sve svoje odnose gledaj romantičarski i s pozitivnom vibrom te garantiramo da ćeš na kraju dana biti zahvalna za sve ljude koje imaš u svom životu.

Nauči voljeti sebe

Istraživanja pokazuju da čin grljenja samog sebe stvara osjećaje ljubavi i pozitivne emocije. Istraživanja su pokazala da samododirivanje smanjuje razinu kortizola i aktivira parasimpatički živčani sustav, što je ono što nas smiruje. Možeš se i posvetiti cijelom tijelu tako što ćeš napraviti piling za tijelo, planirati cjelodnevno planinarenje, skijanje i/ili odlazak na wellness.

U svakom slučaju, nauči voljeti sebe i svoje tijelo te mu ugađati. Isplaniraj dan za voljenje same sebe, jer je to ionako ključan korak prema zdravim odnosima s drugim ljudima.

Svaki dan može biti Valentinovo

Razmisli o stvarima koje možeš učiniti kako bi svakodnevno pokazala svoju ljubav i zahvalnost nekoj bliskoj osobi. Nauči se cijeniti i podsjećati da voliš ljude oko sebe svaki dan u godini, a ne samo na simbolično Valentinovo. Kada uvježbaš razmišljanje i iskazivanje zahvalnosti, svaki dan će ti biti ljepši, a odnos bogatiji.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.