Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Savjeti za financijsku neovisnost

Savjeti za financijsku neovisnost
Budi najbolja verzija sebe.

Nema jednostavne formule za stjecanje financijske neovisnosti, ali slijedite li za početak ove savjete, na pravom ste putu.


1. Postavite si jasne ciljeve

Postavljanje ciljeva se u pravilu stavlja na stranu, osobito ako ste zauzeti sa brojnim dnevnim aktivnostima. Ipak, postavljanje ciljeva je prvi i jedan od najvažnijih koraka koje morate poduzeti kako bi stekli financijsku neovisnost.
Postavite si i kratkoročne i dugoročne ciljeve. Kratkoročni ciljevi mogu biti dnevni, tjedni ili mjesečni. Oni bi trebali pokazati gdje bi se htjeli nalaziti u dogledno vrijeme što se tiče financija.

Dugoročni ciljevi bi trebali odražavati vašu željenu financijsku situaciju za godinu, dvije ili čak pet do deset godina. Obje vrste ciljeva su vrlo važne. Bez njih slijepo lutate bez ideje i predodžbe što vas čeka. Ovakav pristup sigurno neće rezultirati uspjehom.

2. Izradite poslovni plan

Svaki uspješan poslovni pothvat započinje planom. Vaš poslovni plan bi trebao pokazati gdje se trenutno nalazite, gdje bi htjeli biti u budućnosti te kako doći tamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Za početak zapišite sljedeće bilješke na papir:

- vaše trenutne prihode
- poslovne prihode i troškove (ako već imate tvrtku)
- ideje za poboljšanje ili pokretanje posla
- kapital potreban za poboljšanje ili pokretanje posla
- plan za stjecanje potrebnog kapitala
- plan trošenja kapitala (promocije, resursi, roba, troškovi...)
- očekivani rezultati

Nakon toga popunite praznine i izradite okvirni poslovni plan. Možda izgleda komplicirano, ali je lakše nego vam se čini.
Izrada poslovnog plana je posebno bitna ako već posjedujete tvrtku.
Ako tek imate ideju o poslovnom poduhvatu, izrada grubog poslovnog plana je prvi korak koji će vam biti glavni indikator da li je takav poduhvat izvediv i kakve rezultate bi mogao dati.


3. Izbjegavajte loše dugove

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Dugovi su jedan od glavnih razloga što ljudi ne akumuliraju kapital. Postoje međutim dobri i loši dugovi.
Loši dugovi su zaduženja za stvari koje nam ne trebaju, kao npr.: pretjerani shopping, luksuzne stvari, automobili koje si ne možemo priuštiti itd. Određeni loši dugovi su nažalost nužni, npr. za rješavanje stambenog pitanja, školovanje itd. Takvi dugovi su dio života velikog broja obitelja i ostati će još mnogo godina.
Međutim, čak i ti dugovi se moraju držati u granicama koje su u skladu sa vašim financijskim mogućnostima.
Ako si npr. ne možete priuštiti više od 1.000 kn mjesečne rate za novi auto, stanite na tome, nemojte ni razmišljati o boljem autu i pasti u napast samo zato jer primjerice susjed ima bolji auto.

Što više dugova imate, manje ćete akumulirati kapitala. Ne možete štediti ili ulagati novac koji pripada nekome drugome. Ako zarađujete 5.000 kn mjesečno, a 3.000 vam ode na dugove tj. kredite, ne može vam ostati ni za osnovne potrebe, a kamoli za štednju ili ulaganje.

Primjer dobrog duga je uzimanje kredita za pokretanje poslovnog poduhvata koji vam može donijeti prihode i akumulaciju kapitala. Kapital se ne može stvoriti iz ničega, već je potrebno neko početno ulaganje. Ako nemate sredstva koja bi uložili, morate se zadužiti kako bi do njih došli.
Pri tome naravno morate biti oprezni te prethodno izraditi dobar poslovni plan.
Ne uspijete li iz prvog pokušaja, nemojte se obeshrabriti, pokušajte ponovo.


4. Donesite osobni plan

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Nakon što ste izradili poslovni plan, razradite i osobni plan.
Zapitajte se koje aktivnosti ćete izvršavati svakodnevno u ostvarenju vaših ciljeva. Zapišite dnevne zadatke na papir i označite koje zadatke ste izvršili.
Pratite svakodnevno vaše troškove i pokušajte smanjiti one nepotrebne.


5. Budite fokusirani na cilj

Bez obzira na okolnosti u kojim se nađete, uvijek pred sobom imajte svoj cilj.
Čak i ako posao ne ide najbolje, nemojte odustati. Uvijek postoje usponi i padovi, ako ste čvrsti za vrijeme pada, profitirati ćete još više za vrijeme uspona.


U suštini, financijska neovisnost se ne može steći preko noći. To je rezultat ustrajnog rada usmjerenog na ostvarenje jasnog cilja te vjere u uspjeh i vlastite mogućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.