Kako se nositi s ljubomorom na radnom mjestu

Ako si se susrela sa zavidnim i ljubomornim kolegama, onda znaš kako to zna biti jako veliki problem i stres

Ljubomora se na psihološkom području definira kao određena vrsta straha, reakcija na nečije ponašanje zbog kojeg se bojimo da ćemo izgubiti ono za što mislimo nam pripada. Ljubomorno ponašanje manifestira se kroz svađe, nesigurnost, osjećaj ugroženosti i slično. U svim aspektima života, ljubomora jest znak da nam je do nekoga ili nečega stalo, ali isto tako predstavlja određenu vrstu nezrelosti i čini da stvari izmaknu kontroli. Uz ljubomorne ispade, nikada nećemo dobiti ono što želimo, nego ćemo postići sve samo suprotno: odbojnost, bespomoćnost, ljutnju i nervozu. Iako je stvaranje ljubomore prirodna pojava u ljudima, ne znači da je i ispravna.

U slučaju da si se već susrela s ljubomorom na radnom mjestu, apsolutno ti je jasno o čemu govorimo. U suprotnome, nadamo se da se nikada niti nećeš susresti s ljubomornim i zavidnim kolegama. Ipak, donosimo neke savjete koji govore na koje se sve načine možeš nositi s ljubomorom na poslu, kao i prijedloge kako izbjeći takve scene.

PRVI KONTAKT

Dolazak na novi posao ti može donijeti entuzijazam, uzbuđenje i sreću, oosbito ako je bolji od prethodnog. To što si nova u kolektivu i ako uz to zračiš pozitivnom zanimljivom osobnošću može izazvati zanimanje novih kolega koji će te željeti bolje upoznati i više se družiti s tobom. Takav prvi kontakt s kolegama vrlo je sklizak poligon koji ti omogućuje da se predstaviš u najboljem svjetlu, ali prije svega iskreno, kakva zaista i jesi. Zaboravi na pretvaranje jer se nekome želiš svidjeti. Oni koji su iskreni i otvoreni brzo će prepoznati sve tvoje kvalitete.

Tu se naravno kriju i zamke poput iskorištavanja i pretvaranja jer kada još nisi upoznata s procesima i uvjetima neke tvrtke, mogu se stvoriti lažni ljubomorni prijatelji koji će ti naizgled željeti pomoći, a zapravo će učiniti sve da te odvedu na neispravan put do loših rješenja. Iskoristi prvi kontakt za iskrenost i otvorenost prema kolegama. Ne dopusti da se već na početku hvališ svojim postignućima i pokazuješ kako si pametnija od drugih jer ti to može donijeti mnogo neprijateljski nastrojenih osoba s kojima ćeš u budućnosti biti prisiljena raditi u neprijateljskoj atmosferi.

KRONIČNA LJUBOMORA

U slučaju da si dala sve od sebe da budeš prirodna i prijateljski raspoložena, te da cijeniš mišljenja kolega, a neki od njih se i dalje ponašaju ružno, zavidno i bezobrazno, reagiraj što prije. Ne pravi se da se to ne događa jer ćeš tako samo produbiti problem. Pronađi idealan trenutak i pokušaj shvatiti pobude zavidne kolegice ili kolege. Popričaj s njom ili s njim i objasni im da nemaš namjeru igrati igrice, te da želiš čist, jasan i normalan prijateljski odnos. Pristupaj im s oprezom, ali imaj jasan stav.

To što si nova, ne znači da te moraju tretirati loše. Ako baš ništa neće pomoći, te će se njihovo loše ponašanje prema tebi nastaviti, popričaj s nekim od nadređenih. Teror na poslu nije niti dozvoljen, niti poželjan jer je to, u konačnici, mjesto gdje boravimo većinu svog dana, tjedna i života i želimo da nam svima bude ugodno i da imamo uz sebe ljudi koji nas inspiriraju, nasmijavaju i motiviraju.

LJUBOMORA ZBOG POSLOVNOG POSTIGNUĆA

Ako si u situaciji da nisi nova, nego da već dugo radiš na svom radnom mjestu i svojim radom si zaslužila povišicu, nagradu bilo kakve vrste, te posebno priznanje, a to izazove nepodnošljivo zavidno ponašanje tvojih kolega, također brzom reakcijom tome trebaš stati na kraj. Prilagodi svoj pristup prema takvoj osobi, obzirom na to kakva je ona inače i tako joj pristupi. Popričaj s njom otvoreno i prijateljski, te pokušaj doprijeti do srža problema zbog kojeg reagira loše na postignuća drugih. Zajedno pokušajte doći do rješenja.

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.