Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Cijene namirnica divljaju, situacija najgora do sada

U odnosu na srpanj prošle godine od 80 praćenih namirnica - 79 je poskupilo, a pojeftinili jedino krastavci!

Cijene namirnica divljaju, situacija najgora do sada
Budi najbolja verzija sebe.

Iako je na mjesečnoj razini došlo do smirivanja divljanja cijena, situacija na razini godine zapravo je najgora do sada. Opet je došlo do postavljanja negativnog rekorda. Naime, broj zabilježenih trendova poskupljenja je 79, a pojeftinjenja samo 1. Dakle, srpanj prošle godine bio nam je PUNO jeftiniji nego srpanj ove godine.

Prema pisanju portala Supermarketi.info, u odnosu na prošli mjesec, u supermarketima su jeftiniji artikli sezonskog voća i povrća, a skuplji su agrumi i badem. U trendu pojeftinjena najviše se ističe paprika babura koja je u odnosu na lipanj, u prosjeku jeftinija za čak 64,86 posto. Jaki trend pojeftinjenja pokazuju i tikvice koje su u prosjeku jeftinije za 61,58 posto, te rajčica (41,81 posto) i zeleni kupus (33,37 posto). Od poskupljenja najznačajnije je ono naranče (u prosjeku 24,38 posto), te kivija (30,46 posto), piše portal.

No, to i nije nešto, ako se cijene usporede s prošlogodišnjima! Na godišnjoj razini najupečatljivija poskupljenja pogodila su poriluk, mrkvu, glatko i oštro brašno, jaja i kivi. Svi navedeni artikli u odnosu na srpanj prošle godine skuplji su čak od 40 posto do preko 60 posto. Za 20 do 40 posto su skuplje i salame, jogurt, mlijeko, maslac, svježi i tvrdi sir, zubna pasta, sredstva za higijenu i čišćenje...

Negativni rezultati godišnjih trendova ne prestaju nas iznenađivati i šokirati iz mjeseca u mjesec. Prošlomjesečna analiza bila je dovoljno katastrofalna gdje je omjer poskupljenja bio nešto više od 11:1. Sad kad smo dosegli novi rekord od 79:1, više se nećemo niti čuditi ako stanje u kolovozu bude još gore. Podatak da su samo svježi krastavci jeftiniji oko 30% u odnosu na srpanj prošle godine, doista izgleda potpuno nebitno u ovoj gomili trendova poskupljenja. Na stranici portala (OVDJE) možete pogledati sve trendove u odnosu na srpanj prošle godine. Naš savjet je da sjednete, jer su rezultati uznemirujući, a temperature dovoljno visoke da izazovu nesvjesticu, iako smo se u zadnje vrijeme već na svašta navikli.

shimmer fallback


Koji su supermarketi najjeftiniji, a koji najskuplji?

Ovaj mjesec zamijećena razlika između najpovoljnije i najnepovoljnije košarice iznosi 79,22 kn, što je 21,89 kn više nego prošli mjesec. Razlika postaje sve veća, stoga je građanima sasvim sigurno vrlo važno što će i u kojem supermarketu kupiti. Sasvim je jasno kako će akcijska kupovina biti sve važnija.

Što se tiče ukupne povoljnosti iskazane SM-indeksom, Getro se ovaj mjesec pokazao najjeftinijim, dok je Kaufland ovaj mjesec drugi po povoljnosti. Treća pozicija ovaj mjesec pripada oporavljenom Konzumu, dok su Plodine i Billa na sredini ljestvice povoljnosti. Interspar i Mercator su kao u stara vremena na začelju ljestvice.

Provedeno se istraživanje odnosi na cijene u trgovinama u gradu Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.