Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Obiteljski odnosi

Pet važnih razloga zašto su tete posebne u dječjim životima

Donosimo samo nekoliko razloga zbog kojih su tete toliko posebne i zašto je važno njegovati ovakve odnose u obitelji

profimedia-0169088512.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Znamo da roditelji imaju najvažniju ulogu u oblikovanju života svoje djece, ali što je sa širom obitelji? Koliko je presudan njihov utjecaj na djetetov rast i razvoj? Istraživanja i stručnjaci kažu da su i drugi članovi obitelji izuzetno važni za rast i razvoj svakog djeteta.

Image
Socijalna vještina

Djeca trebaju naučiti važnu vještinu koja će im trebati cijeli život - umijeće neslaganja

"Tete, ujaci i stričevi su važni jer djeca imaju priliku imati blizak odnos s odraslom osobom koja nema ista očekivanja kao mama i tata", objašnjava klinička psihologinja Susan Bartell za P&G Everyday. "Djeca mogu provoditi vrijeme s članovima svoje obitelji i biti voljena i obasuta pažnjom, a zatim se vraćaju kući ljudima koji ih vole, a onda su povezani s ljubavlju i dobrotom u čovječanstvu. Tako su sposobniji da u budućnosti ostvare pozitivan i produktivan život", dodaje dr. Veritas s Američkog koledža za pedijatriju.

Evo samo nekoliko razloga zbog kojih su tete toliko posebne i zašto je važno njegovati ovakve odnose u obitelji:

Tete su pozitivni uzori

Danas je važnije nego ikad prije da djeca imaju pozitivne uzore u svojim životima - njihovi prijatelji ili osobe iz medija ne moraju uvijek biti pozitivni ili realni primjeri. Tete mogu svojim nećacima pomoći da razvijaju pozitivne ideje, hobije i davati savjete koji će im ponuditi nove perspektive, a pritom ih zadržati na pravom putu. Uz to, djeci će biti lakše povjeriti se tetama o nelagodnim stvarima kada ne mogu razgovarati s roditeljima (pogotovo kad odrastu). Neka istraživanja čak i pokazuju da adolescenti u široj obitelji traže ugodniju alternativu za roditelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Tete su najbolje dadilje

U naše vrijeme kada je uobičajeno da radimo po cijele dane i da oba roditelja često ostanu dulje na poslu važno je imati podršku u obitelji. Ako dadilja ili vrtići ne mogu odraditi dodatne sate, teta je najbolja opcija. Teta je osoba kojoj roditelji u potpunosti mogu vjerovati, a dijete će imati odraslu osobu uz koje može osjećati lakoću i bliskost.

Tete pružaju čvrstu podršku, ali se ne ponašaju nadmoćno

"Teta ili stric nemaju obveze, za razliku od roditelje koji imaju i zakonsku obvezu", kaže autorica knjige o obiteljskim odnosima Melanie Notkin. "Drugim riječima, tete mogu biti tu za svoje nećake i nećakinje, a opet ih ne opterećuju zadacima i sitnicama koje mame moraju raditi (odlaganje smeća, pregledanje domaće zadaće). Djeca će tetu doživljavati kao "cool odraslu osobu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Tete će biti prave navijačice svojim nećacima i nećakinjama

Tete će uvijek biti tu za mališane u njihovim najvažnijim životnim trenucima, čak i ako fizički ne mogu biti uz njih svaki dan. Dolazit će na utakmice, rođendane ili ih podržavati u nekim aktivnostima. Nećaci će biti visoko na listi prioriteta i djeca će to znati. "Djeca će se osjećati posebno počašćena kada netko pokaže interes da ih bolje upozna", kaže obiteljska terapeutkinja Susan Stiffelman za HuffPost.

Tete mogu pružiti dodatnu brigu

"Tete i ujaci često svojim nećacima pružaju 'dodatne' stvari u životu, možda će izrađivati odjeću za lutke ili će osigurati novce za neko posebno djetetovo putovanje", kaže stručnjakinja za obitelj Amy Goyer. Te geste ne samo da mogu učiniti da se nećakinja ili nećak osjećaju posebno, već mogu ublažiti teret roditeljima koji imaju veliku financijsku i roditeljsku odgovornost. "Teta je dar za svako dijete. Često to ne cijenimo, ali niti jedno dijete nije nikada patilo zbog previše ljubavi", objašnjava Notkin.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.