Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Nostalgija i usamljenost

Vrtlog emocija: Kako se nositi s osjećajima kad ti netko silno nedostaje?

U trenucima razdvojenosti s dragom osobom mogla bi se suočiti s neraspoloženošću i osjećajem praznine. Osjećaj da im netko nedostaje drugačije utječe na ljude, a ovo su najčešći znakovi da tvoje tijelo i um prolazi kroz vrtlog emocija

isabela-drasovean-e33oAo9dapU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Svi koji su se s njim suočili, složit će se da je nedostajanje gadan osjećaj. Možda ti nedostaje bivši partner jer još nisi prešla preko prekida i procesuirala lavinu emocija. Nedostajat ti može i član obitelji ili prijatelj s kojim si iz nekog razloga izgubila kontakt ili vas dijele kilometri. A uz prijatelje i primarnu obitelj, obično nam najviše nedostaje partner. Bilo da je otišao na poslovni put ili su vas razdvojile neke druge okolnosti, u tim trenucima možeš osjetiti neku prazninu. Emocionalno ste bliski i nije čudno da ti nedostaje.

Image
Vječno pitanje

Može li veza na daljinu preživjeti? Da, ali uz ovih nekoliko pravila

''To znači da vam je stvarno stalo do te osobe i da je cijenite. Trebate tu osobu u svom životu jer se zbog nje osjećate bolje i sretniji ste. Zato vam nedostaje'', kaže Katie Lasson, klinička seksologinja i savjetnica za odnose za portal Very Well Mind.

U danima kad ti netko nedostaje mogla biti u 'svom filmu' i puna čežnje za trenucima kad je osoba bila uz tebe - o kome god se radilo. Kako tijelo tada reagira? I psiha i tijelo tad bi ti jasnim znakovima mogle dati do znanja da ti taj netko nedostaje. Izdvajamo najčešće, ali i otkrivamo kako se nositi s tim osjećajem.

shimmer fallback
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Sve te podsjeća na njega ili nju

Kad prođeš pored kafića ili parka u kojem ste znali šetati ili u trgovini vidiš neki predmet koji on/ona voli, tvoje se misli prebacuju na tu osobu. Često misliš na nju i prisjećaš se uspomena. Nedostajat ti može netko s kim si izgubila kontakt, ali i netko od koga si nakratko razdvojena, no osjećaj je vrlo sličan. Tvoje misli su u tom trenutku usmjerene samo na tu čežnju. Jasan je to znak da ti netko nedostaje.

shimmer fallback

Ne možeš se fokusirati

A budući da stalno razmišljaš o toj osobi, vjerojatno ti se teže usredotočiti na radne zadatke. Imaš osjećaj da nisi prisutna i da ti 'lete' misli? I to je očiti znak da je tvoj mozak okupiran odsustvom partnera ili druge drage osobe.

shimmer fallback

Problemi sa snom

O toj osobi misliš čim se probudiš, ali i kad pokušavaš zaspati. I baš zato što ti je psiha preopterećena, teško ti se opustiti i zaspati. 'Krivac' za to je i hormon stresa koji se može povećati kad draga osoba nije uz nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Često mijenjaš raspoloženja

Čas si tužna, čas sjetna, čas zabrinuta. Osjećaj da mu netko nedostaje i usamljenost koja iz toga može proizaći, ne ostavlja traga na sve ljude niti utječe na sve jednako. Neće se svi suočiti s intenzivnim posljedicama odsustva drage osobe, no ipak se kod određenog broja ljudi to manifestira u obliku promjena raspoloženja. Ovisno o situaciji u kojoj se nalaziš i razlozima zašto taj netko nije uz tebe, mogla bi doživjeti vrtlog emocija. No zapravo je to sve normalno - da bismo procesuirali neke trenutke, potrebno je dopustiti emocijama da prorade i prožmu nas. Tek tada možemo nastaviti.

shimmer fallback

Nervoza

Zato što ti netko nedostaje mogla bi se suočiti s osjećajem tjeskobe, nervoze i bolova u želucu. Kod nekih se radi o nemiru i zabrinutosti, kod drugih o osjećaju da su bez te osobe usamljeni. Pod tim pritiskom mozak utječe na, primjerice, crijeva te izaziva čudan osjećaj u želucu.

shimmer fallback

Kako si pomoći?

Osjećaj da ti netko nedostaje može biti iznimno težak, pogotovo ako ti je ta osoba jedna od najznačajnijih osoba u životu. Najprije treba prihvatiti da, iako se sada boriš s nedostatkom, taj osjećaj neće trajati zauvijek. Ako je osoba nakratko otišla, ona će se i vratiti. Ako ste se pak svjesno razdvojili, tada je vjerojatno postojao valjan razlog za to. Preko takvog prekida ćeš proći u nekoliko faza koje smo objasnile u ovom tekstu.

Nedostajanje ima mnogo lica, ali u tim se trenucima najvažnije otvoriti novim mogućnostima i osobi od povjerenja. Osobe koje te dobro poznaju trebale bi biti svjesne kroz što prolaziš i pokušati te razveseliti. Trebala bi skrenuti misli s te jedne osobe i fokusirati se na druge ljude i život općenito. Pokušaj prihvatiti da je u redu što se trenutno ne osjećaš najbolje, ali zato nastoji biti među ljudima, posvetiti se sebi i boraviti u prirodi. Zapitaj se zašto ti ta osoba toliko nedostaje, budi nježna prema sebi i odluči jesi li spremna nastaviti dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Dakle, ovdje ne govorimo o gubitku drage osobe, već privremenoj razdvojenosti pa imaj na umu da njemu ili njoj možeš reći da ti nedostaje, biti u kontaktu i obećati si da ćete se posvetiti jedno drugome i zajedno prebroditi razdvojenost.

A ako si pak nesretna zbog odnosa koji je završio, prigrli svoje emocije i daj si vremena. Nakon toga svoju energiju usmjeri na neke druge stvari. Na početku nije lako, ali s vremenom ćeš prijeći i preko toga. Samo zato što ti bivša ljubav nedostaje u ovom trenutku, ne znači da ga trebaš ponovno u svom životu .

shimmer fallback

A ako ne ide, uvijek je dobro zatražiti savjet ili stručnu pomoć.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.