Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Intervju

#podrzidomace: Drveni val je ostvarenje Željkinog sna, a njezini radovi donose dašak mora u domove

Željka Komorčec već četiri godine živi svoje snove. U Novom Vinodolskom otvorila je suvenirnicu u kojoj prodaje radove od naplavljenog drveta iz mora, ali i drugih materijala. Njezine slike, škure i drugi radovi donose more i boje u kuhinje, dnevne boravke te uljepšavaju domove

hjl.jpg
Foto: Privatni album
Budi najbolja verzija sebe.

Brodovi, ribice, valovi i škure - sve su to riječi koje ćemo odmah povezati s morem i njegovom ljepotom. A kada se vraćamo kući s odmora poželjet ćemo komadić te ljepote i boja ponijeti sa sobom. Upravo te motive mora i ljepotu priobalnih mjesta Željka Komorčec oživljava u svojim radovima. Oni su napravljeni upravo od onoga što je more dalo - od naplavina drveta koje more izbaci tijekom juga i bure. Željka je već četiri godine vlasnica suvenirnice "Drveni val" u Novom Vinodolskom u kojoj izrađuje vrlo zanimljive stvari, a otkrila nam je zašto se kasnije u životu odlučila na otvaranje studija i kako je naplavine spojila sa svojom kreativnošću.

"Uglavnom stvaram slike od naplavljenog drveta i ostalog materijala kojeg pronađem u prirodi, a koji ima mogućnost reciklaže. Izrađujem puno toga, kao što su slike različitih dimenzija, škure, vješalice, nakit kao što su naušnice, narukvice i ogrlice, ribe, brodove i sve što mi dođe kao dobra ideja. Posebno sam ponosna na svoje lampe i satove, a taj trud prepoznaju i kupci. Gledajući općenito, kućice su temelj mog djelovanja, uz dodatne morske motive poput sunca i mora. Na primjer, za izradu sunca ili mjeseca koristim plutene čepova koji su dobiveni iz restorana", rekla nam je na početku Željka te objasnila zašto su njezini radovi posebni.

"Fokus je na naplavinama koje izbaci more tijekom juga i bure. To su obrađeni komadi drveta koje more solju i trenjem o kamenu obalu proizvodi i stvara najbolje skulpture kojima je potrebna minimalna obrada. Rad s naplavinama mi je najdraži i najveće blago kojem se veselim. Ponalaskom takvih komada i radom dajem im novu dušu. Također jednom sam vidjela da će u marini baciti uništeno jedro pa sam zamolila da mi ga poklone. Na kraju će od njega nastati stotine brodića", rekla je Željka koja je na more došla živjeti iz ravne Slavonije.

shimmer fallback

Koliko je kreativnost bila dio vašeg života?

Cijeli život sam kreativac, još od malih nogu kada sam s prijateljicom u rodnom Vukovaru šivala odjeću za žabe gatalinke. Te vesele dječje avanture su spojile sve što volim - prirodu, reciklažu, kreativnost. Kasnije sam se obrazovala za odgajateljicu i završila srednju i višu pedagošku školu. Iako su nas educirali za različite strukture, u školi se također poticala kreativnost, ali i recikliranje. Ponavljali su: sve se može iskoristiti iz prirode i tome se može dati dodatna vrijednost.

Od kuda ideja za otvaranje suvenirnice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Što se tiče suvenirnice i studija, željela sam je otvoriti cijeli svoj život. Posebno jer sam nakon studija bila zaposlena u farmaceutskoj industriji i radila klasičan posao, koji me ipak nije udaljio od umjetničkog rada. Prije četiri godine sam shvatila da je pravi trenutak da moja kreativnost više ne bude potisnuta i da je vrijeme da napravim nešto za sebe. Počela sam svoju poduzetničku priču s 54 godine i danas, s 58 godina uživam u svakom trenutku.

shimmer fallback

Koliko je more važno u kreativnom procesu?

Zaljubljenik sam u more cijeli život i uvijek sam sanjala da ću živjeti na moru. Ta želja mi se ostvarila posljednje četiri godine. Uz osnovni motiv mora, u radu su prisutni svi ostali morski motivi poput riba, brodića, kućica… Ovim poslom se bavim cijele godine pa nije neobično kroz jesen, kada zaboravljamo na ljetovanje, pokušavam prenijeti zimski ugođaj. Tada su moje kućice prekrivene snijegom, jer i na moru ponekad pada snijeg, zar ne?

Uz to, prilagođavam se sezoni i izrađujem vijence od komadića naplavina, kuglice za bor od stare špage i malo naplavina te figurice anđela od drveta, za pravi zimski ugođaj. U zimi se posebno stignem posvetiti raskošnim lampama s bijelim sjenilima, one su idealne u svako doba godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kako izgleda kreativan proces - od prve ideje do konačnog proizvoda?

Slike radim doslovno po osjećaju, nemam običaj raditi skice na njima. Rekla bih da je to dinamika koju sam postigla kroz 15 godina stvaranja, kada je sve krenulo od hobija do danas, kada je postao posao. U procesu izrade slika najvažniji mi je kolorit i ukupna usklađenost. Ta cjelina mora odgovarati okviru slike koji je unaprijed određen i obojen.

Skice izrađujem za ribice, no i ovdje se mnogo promijeni u kreativnom procesu, posebno kada izrezujem oblik ribe i brušenjem dolazim do konačnog oblika. Neka riba mi može djelovati blago te ju odmah zamislim kao žensku ribu s ružičasto zelenim prugicama, točkicama ili kockicama. Ako se dogodi da neki lik ribe dobije opakiji izraz lica, dodajem savršene robusne vijke i čavle i tamne boje. Na kraju početna skica ribe nema veze s finalnim rezultatom, a to je ljepota procesa. U tijeku rada sve se promijeni puno puta.

shimmer fallback

Kakvu budućnost priželjkujete za Drveni val?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Sve više ljudi prepoznaje moj rad, a oduševljeno mogu reći kako od nedavno imam upite i iz Amerike, Njemačke i nekih drugih zemalja. Želim zadržati svoju prepoznatljivost jer prije svega volim ono što radim. Drveni val je prilika za ostvarenjem sebe kao osobe i nema mi veće nagrade nego da kupci iz mog studija izađu sretni i zadovoljni. Posebno me vesele kada mi pošalju fotografije svojih stanova, kuhinja i dnevnih boravaka u kojima stoje moji radovi. Također, velika mi je želja da s prepoznatljivošću mog studija raste i prepoznatljivost Novog Vinodolskog kao grada koji je skoro svakome dostupan i na dva sata vožnje od Zagreba. I naravno, želim da posjete moj studio koji je na samoj magistrali, a radovi se mogu pronaći i na mojoj web stranici.

shimmer fallback
shimmer fallback
shimmer fallback

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.