Budi najbolja verzija sebe.

Uz vježbe dočekajte zimske sportove spremni

Ove vježbe za noge pomoći će vam da ojačate mišiće i pripremite ih za skijanje

Budi najbolja verzija sebe.

Prije nego krenete na skijaške staze, bilo bi dobro da se fizički pripremite. Zato ćemo vam ovdje opisati nekoliko jednostavnih vježbi koje će vam pomoći da dođete na skije spremni. Pravo je vrijeme da poradite na svojoj kondiciji i tako budete u formi prije nego stanete na vrh planine. Prikazat ćemo vam 4 vježbe koje su izvrsne za noge i bedra.

Prve dvije vježbe će vam pomoći povećati izdržljivost mišića bedara, osobito kvadricepsa, što će vam koristiti u skijanju ili snowboardanju. Za početak radite vježbe bez utega, a nakon što ste malo ojačali prilikom izvođenja vježbe u svakoj ruci držite uteg, te postepeno pojačavajte intenzitet dužim zadržavanjem u stavu, te povećavajte broj ponavljanja.

Čučnjevi klizanjem uz zid

Noge lagano razmaknite, leđa prislonite uz zid te se spustite 10cm. Ostanite u tom položaju 10 sekundi. Zatim se spustite još 10 cm i zadržite se u tom položaju 10 sekundi. Ponavljajte ovo sve dok se ne spustite do položaja u kojem su vam bedra paralelna sa tlom. Neka vam spuštanje do tog položaja traje oko 1 minutu. Vježbu možete raditi i tako da između zida i leđa stavite loptu za vježbanje.

Budi najbolja verzija sebe.

Čučnjevi sa utezima

U svaku ruku stavite uteg, noge nega vam budu malo razmaknute, leđa ravna, a glava podignuta. Čučnite koliko nisko možete,  te se podignite za oko 15 cm iz tog položaja. Ponovno se spustite u najniži položaj, pa nakon toga ustanite. Ovo je izvrsna vježba za kvadricepse, osobito ako se par sekundi zadržite u najnižem položaju. Pete neka vam budu na tlu tijekom cijelog izvođenja vježbe.

Iskoraci u stranu sa utezima

Iskoraci u stranu će vam pomoći ojačati mišiće kukova i nogu.

Budi najbolja verzija sebe.

Utege držite ispred tijela, na ramenima ili na bokovima. Raširite noge, prsti neka vam budu okrenuti prema van, a koljena neka vam budu u ravnini sa nožnim prstima. Pomičite se s lijeve strane na desnu, uspravno se držeći, sa otvorenim bokovima. Vježbu možete raditi tako da mijenjate strane ili da radite samo jednu stranu. Napravite 3 seta vježbe sa po 12 ponavljanja.

Hodajući iskoraci

Za izvedbu ove vježbe stavite uteg svaku ruku i pronađite prostor gdje možete napraviti 8- 10 većih iskoraka kao na slici. Držite se uspravno, a stražnje koljeno neka bude nekoliko centimetara od poda. Ako vas bole koljena, nemojte se spuštati niže od pravog kuta, no ako nemate takve probleme, možete napravite iskorak tako da stražnjicu približite čim više peti prednje noge, maksimizirajući tako istezanje svih mišića. Radite 3 seta vježbe sa 8 iskoraka. Za intenziviranje vježbe povećavajte težinu utega, te povećajte set na 16 iskoraka (8 u jednom i 8 u drugom pravcu).

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.