Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Popularne vježbe

Idealan oblik tjelovježbe: 5 razloga zašto je pilates dobar za cijelo tijelo

Pilates na vrlo nježan način oblikuje tijelo i jača snagu, ali pozitivno utječe na cijelo tijelo i um

profimedia-0630939826.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Pilates je već desetljećima jedan od najpopularnijih načina vježbanja, a poznat je po jačanju snage i razvijanju mišića kroz kontrolirane pokrete koji se ponavljaju. Ova tehnika vježbanja dobila je ime po Nijemcu Josephu H. Pilatesu, a vježbe za koje ne treba puno prostora osmislio je u internacijskom logoru u Prvom svjetskom ratu. Nakon rata je u Americi počeo razvijati sprave i dalje osmislio cijeli koncept vježbanja.

Image
Snažno i zdravo tijelo

5 pilates vježbi uz koje ćeš ojačati trbušne mišiće bez puno muke

Od tada do danas pilates je postao jedan od najpopularnijih način vježbanja, a žene ga obožavaju jer se popravlja postura cijelog tijela, a mišići su skladno izgrađeni.

shimmer fallback

Ovaj način vježbanja utječe na um i tijelo, a postoji još mnoštvo razloga zašto je toliko popularan. Može se vježbati na nekoliko načina, a trenutno je među Hrvaticama vrlo popularan pilates na spravama. Ako razmišljaš o tome da kreneš trenirati pilates, onda u nastavku saznaj zašto je toliko dobar za cijelo tijelo i um.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Pilates je vježba za cijelo tijelo

Ovaj način vježbanja integrira cijelo tijelo, razvija snagu i fleksibilnost, ali i popravlja posturu. Fokusiranost na trup, ali i cijelo tijelo, kao i povezanost s disanjem tijekom vježbanja izdvajaju ovaj trening od ostalih. No ovo je jedan od razloga zašto se ovaj način vježbanja koristi kod različitih rehabilitacija, ali i zašto je popularan među atletičarima.

shimmer fallback

Pilates može svatko vježbati

Bez obzira u kojoj si životnoj dobi i jesi li prije vježbala ili se već godinama baviš sportom, ovo može biti dobar izbor za tvoje tijelo. Fokusiranje na izgradnju jačeg trupa, pravilno držanje i izgradnje veze između tijela i uma čini pilates toliko posebnim.

Postoji stotine načina na koji je moguće modificirati ove vježbe, čak se može reći da je ovo potpuno individualni način treniranja. Na primjer, vježbe se posebno mogu prilagoditi za muškarce i za trudnice, ali i potrebe svakog pojedinca, piše Verywellfit.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Povećava fleksibilost i mobilnost

Za početak je vrlo važno objasniti razliku između fleksibilnosti i mobilnosti. Fleksibilnost je povezana s rastezljivošću mišića, dok je mobilnost povezana za pokretljivošću zglobova. A mobilnost je nešto čemu trebamo težiti kod vježbanja jer se radi o funkcionalnosti tijela. Kod pilatesa su pokreti vrlo kontrolirali što pomaže kod jačanja snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

shimmer fallback

Pilates stvara izdužene mišiće

Redovito vježbanje pilatesa stvara izdužene, vretenaste mišiće zbog kojih će tijelo izgledati uvježbano, ali će i biti fleksibilno. Kod pilatesa se kombinira istezanje i trening snage. Ovi pokreti su vrlo kontrolirani, a kombiniraju se i vježbe otpora. Mnoge studije su pokazale da pilates jača tijelo, ali i popravlja držanje tijela.

shimmer fallback

Smanjuje bol u leđima

Fizikalni terapeuti slažu se da pilates može pomoći kod smanjivanja boli u leđima. Kod mnogih ljudi se bol u ovom dijelu tijela pogoršava s godinama, a izražene su ako su postojale ozljede, pa vježbanje pilatesa može biti efikasan način kako olakšati bol u donjem dijelu leđa. No u slučaju nekih ozljeda vrlo je važno razgovarati s liječnikom prije početka vježbanja.

shimmer fallback

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.