Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Odaberi srcem

Vrijeme je za vježbanje - ovo su najpopularniji treninzi za žene

Kod izbora tjelesne aktivnosti, bitno je pronaći onu koju ti je užitak raditi. Naime, ako ti trčanje oduvijek predstavlja mučenje, okani ga se, bez obzira što je trenutno najpopularnije. Otiđi na pilates ili zumbu, ako te to veseli

profimedia-0340706801.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Proljeće je i službeno započelo što znači da ne postoji više niti jedan opravdani razlog da vrijeme provodiš unutar svoja četiri zida, da se ne krećeš i ne vježbaš. Više nije hladno, dani su dulji i ostavljaju ti dovoljno vremena da nakon posla da odradiš trening, ukoliko se odlučiš za neki na svježem zraku. U svakom slučaju, vrijeme je za akciju, a mi ti otkrivamo koji su najpopularniji ženski treninzi. Naime, bitno je izabrati tjelesnu aktivnost koja te veseli jer u suprotnome postoji vrlo veliki rizik od odustajanja. Nismo svi obdareni čeličnom voljom.

Image

Trčanje ima puno prednosti, no je li i mršavljenje jedna od njih? Istražile smo može li se trčanjem istesati linija

shimmer fallback

Vježbanje je samo po sebi naporno, no ako nešto voliš, pronaći ćeš i u trenucima najveće lijenosti dovoljno motivacije da odeš na trening. Drugim riječima, ako ti je trčanje najveća muka na svijetu, koliko god bilo popularno, nećeš izabrati za sebe ovu aktivnost, već onu koja te veseli - pilates, joga, možda boks?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Trčanje

Sve je više trkača i trkačica, što potvrđuje da je trčanje trenutno jedna od najpopularnijih tjelesnih aktivnosti. Ako i tebe privlači, a posljedni put si trčala na satu tjelesnog u srednjoj školi, možda je najbolje da upišeš školu trčanja kako bi usvojila pravilnu tehniku, ali i dobila kontinuitet. Osim toga, upoznat ćeš sjajne ljude i otkriti skroz novi svijet utrka, a kroz njih posjetiti mjesta na kojima nikada nisi bila. Kod trčanja je odlično to što ne traži velike izdatke. Bitno je investirati u kvalitetne tenisice i redovito odlaziti na treninge.

shimmer fallback

Boks

Boks aktivira cijelo tijelo, zbog čega se žene najčešće odlučuju za ovu vrstu tjelesne aktivnosti. Treninzi nisu nimalo lagani, ali ni monotoni. Tijekom njih ćeš se dobro umoriti, potrošiti puno kalorija, svladati pravilnu tehniku te se pritom zabaviti. Također, kroz boks ćeš razviti fleksibilnost i koordinaciju tijela te definirati noge, stražnjicu, ruke i trbušne mišiće.

shimmer fallback

Pilates

Pilates je već dugo jedna od najomiljenijih tjelesnih aktivnosti među ženama, najviše zato jer stvara vretenaste mišiće zbog čega izgledaš vitkije. Osim toga, poboljšava držanje, fleksibilnost, mobilnost i ravnotežu te jača unutarnje mišiće trupa koji podupiru kralježnicu, čime se preveniraju bolovi u leđima. Želiš li zaista kvalitetan trenig, kroz koji ćeš aktivirati sve mišiće na tijelu (čak i one za koje nisi ni znala da postoje) upiši pilates. Postoji više vrsta pilatesa, a najgrublje se dijeli na pilates na prostirci i pilates na spravama. Na prostirci ga možeš izvoditi bez rekvizita ili uz pomoć rekvizita od kojih su najpopularnije pilates lopte, obruči i trake. Od sprava, najpopularnija je Reformer sprava za pilates.

shimmer fallback

Plesni treninzi

Treninzi poput zumbe u kojima kroz sat vremena vježbaš uz plesne ritmove, ne samo da će ti pomoći da otopiš višak kilograma i dobro se oznojiš, već će ti podići raspoloženje. Gledaj na njih kao na dva do tri sata plesa tjedno i druženja s ostalim ženama. Sigurne smo da si toga željna, nakon dvije godine izbjegavanja društvenih kontakata. Plesni treninzi dobri su za početnice jer ne traže niti inzistiraju na tehnički savršenim pokretima i koracima, već je naglasak na aerobnoj vježbi i zabavi. No, ukoliko imaš neku ozljedu ili problema s kralježnicom, prije kretanja s ovakvom vrstom tjelovježbe, posavjetuj se s liječnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Trening snage

Sve je više žena u teretanama jer su treninzi snage najbolji način za "rješavanje" kritičnih zona poput trbuha, bedara, stražnjice i nadlaktica. Uz dobrog trenera koji će ti pokazati vježbe koje trebaš raditi te te naučiti kako ih pravilno izvoditi, uspjeh je zajamčen. Naravno, uz pretpostavku da ćeš redovito odlaziti u tretanu. No, osim izgleda, kojim se ne bi trebale opterećivati, ali na žalost on je uvijek glavni motiv za kretanje s tjelovježbom, puno važniji razlog za trening snage je jačanje mišića i stvaranje novih. Naime, s godinama dolazi do hormonalnih promjena uslijed kojih kosti gube gustoću, a mišići se smanjuju u korist masnog tkiva, što dovodi do usporavanja metabolizma. Zbog toga se ženama starijim od 40, preporučuje redovita anaerobna aktivnost, a najjednostavniji način za prakticirati je, upravo je odlazak u obližnju teretanu.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.