Montignacova metoda

Montignacova metoda

Montignacova metoda je originalni nutricionistički koncept usmjeren prema ljudima koji žele trajno i učinkovito smanjiti težinu, reducirati rizik od srčanih bolesti i spriječiti dijabetes.

Način prehrane, a ne dijeta
Montignacova metoda nije dijeta u tradicionalnom smislu te riječi. Dijetna prehrana se svodi na ograničavanje količine hrane koju jedemo, što je dugoročno gledajući gotovo nemoguće. Montignacova metoda je drugačija. Ona nam predlaže slobodan i uravnotežen način prehrane. Ideja je da se promijene prehrambene navike: ne jesti manje, samo jesti pametnije, mudro birajući hranu.

Visoki šećer u krviProteklih 25 godina, Michel Montignac je pridonio u dokazivanju da kalorije, usprkos raširenom mišljenju, nisu ključni faktor u debljanju. 
On je među ostalim dokazao da je pretilost povezana sa visokom razinom šećer u krvi, organski poremećaj indirektno uzrokovan unosom određenih vrsta namirnica.
Hrana koja spada u istu kategoriju i ima isti broj kalorija može uzrokovati da se osoba deblja ili mršavi. To znači da kalorije nisu ono od čega se debljamo.

Glikemični indeksi (GI)
Michel Montignac je prvi čovjek koji je već u osamdesetim godinama prošlog stoljeća predložio upotrebu glikemičnih indeksa ljudima koji su željeli smršavjeti. Tada je glikemični indeks, koji se koristio samo kod dijabetesa, bio nepoznati čimbenik u kontroli težine. Montignac je vrhunski stručnjak u teoretskom razvoju i praktičnoj primjeni GI koncepta kako bi se smanjili o spriječili poremećaji metabolizma: pretilost, dijabetes i srčane bolesti. 

Primjena Montignacove metode
Montignacova metoda je podijeljena u dvije faze.

Prva faza: gubitak težine
Ova faze je povezana sa kilažom koju trebate skinuti. Osim što trebate pažljivo birati i kombinirati masnoće i proteine, ova se faza uglavnom sastoji od uzimanja prihvatljivih ugljikohidrata, a to su oni koji imaju glikemični indeks 35 ili manje. Na taj način vrši se detoksikacija gušterače kako bi se povećala tolerancija ugljikohidrata. Cilj je da se jedu obroci koji ne uzrokuju prevelike fluktuacije u razini šećera u krvi. Pažljivo biranje namirnica ne samo da spriječava da se u tijelu gomilaju masne naslage, već aktivira procese koji smanjuju pohranjene masne naslage, trošeći ih kao dodatnu energiju. 

Druga faza: stabilizacija i održavanje tjelesne težine
Ugljikohidrati bi se uvijek trebali birati prema njihovom glikemičnom indeksu. U ovoj je fazi izbor veći nego u prvoj fazi. Možemo poboljšati odabir hrane koristeći novi koncept, glikemični rezultat (sinteza glikemičnog indeksa i sastava ugljikohidrata) i razinu šećera u krvi koji su rezultat obroka. Na ovaj način možete jesti sve ugljikohidrate koje želite, čak i one sa visokim glikemičnim indeksom.

Prednosti i nedostaci

Posljednjih 15 godina izvrsni i dugoročni rezultati Montignacove metode potakli su ljude koji su je isprobali da prošire dobre riječi. Osim toga mnogi znanstveni radovi o visokoj razini šećera u krvi i glikemičnim indeksima koji su objavljeni kroz proteklih 10 godina potvrđuju Montignacove znanstvene pretpostavke. Nakon što ste smršavili ovim načinom prehrane i dalje se pridržavate osnovnog principa, kilogrami vam se neće vraćati. Princip prehrane je izuzetno dobar jer je bogat voćem i povrćem, vlaknastim namirnicama, te vitaminima i mineralima.

Nedostatak ovog načina prehrane je da namirnice imaju visoki udio proteina, a manji udio ugljikohidrata. Dugoročno takav način prehrane se može negativno odraziti na krvožilni sustav, može doći do pojave nedostatka vitamina B, a postoji i rizik od stvaranja ketonskih tijela u organizmu ili povišenog unosa zasićenih masnoća.

Primjer jelovnika:Doručak:
voće
integralni kruh sa margarinom
kava bez kofeina
obrano mlijeko

Ručak:grčka salata
pureći odrasci u umaku od vrhnja i začina
brokula
kruške u umaku od vina
Večera:
juha od leće
škampi sa đumbirom
orijentalno povrće
jogurt

Doručak:
šunka
sir
jaje
paprika
voćni čaj

Ručak:
krem juha od cvjetače
piletina sa timijanom
povrće na pari
sir

Večera:zelena salata
meksički omlet
jogurt

Namirnice sa visokim glikemičnim indeksom:

Namirnice sa srednjim glikemičnim indeksom:

Namirnice sa niskim glikemičnim indeksom:

Više možete pročitati na http://www.montignac.com/