Krumpir – idealna namirnica za mršavljenje? Stvarno?

Ovo je povrće iznimno visoke zasitnosti što pomaže u mršavljenju

Krumpir – idealna namirnica za mršavljenje? Stvarno?

Krumpir, kada su u pitanju dijete, i nema baš najbolju reputaciju. No, to bi se moglo uskoro promijeniti. I trebalo bi se jer krumpir je veoma zdrav i zasitan (i upravo bi zbog toga mogao biti jedan od glavnih saveznika osobama kojima je cilj mršavljenje).

Sjećaš li se filma "Mars"? Onog s Matt Damonom, koji zaglavi na Marsu i preživi jedući samo krumpire. Ima razlog zbog čega su osobe koje su radile film odabrale baš krumpir kao čudesnu namirnicu zbog koje će preživjeti. Krumpir je jako zdrav.

On u sebi sadrži gotovo sve potrebne nutrijente. Jedan kuhani krumpir srednje veličine, sadrži oko 20 posto dnevnih potreba za vitaminom B6, što je vrlo dobro za vaše srce, kožu, kosu, nokte, te obnovu svih stanica organizma i živčanog sustava, te dobro raspoloženje. Čudesni vitamin B6 ujedno služi i za proizvodnju hormona adrenalina koji nam pomaže u nošenju sa stresom.

Krumpir sadrži i velike količine kalija (i to mnogo više nego druge namirnice koje se često preporučuju zbog sadržanog kalija), a sadrži i značajne količine željeza i bakra. Istraživanja su pokazala da samo 100 grama kuhanog krumpira sadrži čak 21 posto svih dnevnih potreba za vitaminima.

Krumpir je prvak?

Ok, zdrav je, ali i deblja, zar ne? Ako se jede pržen u masti ili s dodatkom maslaca, vrhnja i drugih kaloričnih namirnica - naravno da nije zdrav - već je jako kaloričan (koliko god fin bio). S druge strane krumpir može biti i odličan za mršavljenje.

Prema istraživanju koje je pratilo indeks zasitnosti prošle godine, među 38 namirnica podijeljenih u šest kategorija (što je uključivalo voće, pekarske proizvode, grickalice, hranu bogatu ugljikohidratima, hranu bogatu proteinima i žitarice za doručak) najveći indeks zasitnosti imao je kuhani krumpir. I on je imao sedam puta viši indeks od najlošije ocijenjenog kroasana.


Što to znači?

Znači da ne možeš uživati u prženim krumpirićima baš svaki dan, ali i da bi kuhani krumpir, ili onaj pečen bez masti trebao imati svoje mjesto u zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Kao i u prehrani osoba koje žele smršavjeti, jer istraživanje objavljeno u Journal of American College of Nutrition, pokazalo je kako su osobe koje su jele pet obroka krumpira tjedno gubile na težini.

Krumpir je najbolje jesti kuhan i ohlađen jer je tada najviša razina rezistentnog škroba koji se ne razgrađuje u tankom crijevu već nepromijenjen dolazi do debelog crijeva gdje smanjuje pH te doprinosi proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koje su hrana za stanice crijeva doprinoseći zdravlju gastrointestinalnog sustava. Posljedica je i produženje osjećaja sitosti, što osobama na dijeti olakšava izbjegavanje konzumacije hrane između obroka.

Dakle, nemojte izbjegavati krumpir i nemojte se ograničiti samo na bijeli krumpir. Batat svih boja, kao i ostalo korjenasto povrće poput korabice i cikle, također su dobri za sitost, kao i grah i mahunarke. Sve su to visoko proteinske namirnice pune vlakana što pridonosi osjećaju sitosti i ukupno manjem unosu kalorija.

Dobre vijesti, zar ne? Taman na vrijeme za sezonu mladog krumpira!