Kontrolirajte hormone apetita za postizanje trajnog gubitka težine

Leptin i grelin su odgovorni za želju da jedemo, žudnju za određenim namirnicama, kao i za to hoćemo li višak kalorija pohraniti kao tjelesne masti ili ih potrošiti

Kontrolirajte hormone apetita za postizanje trajnog gubitka težine

Naše tijelo evoluiralo je tako da koristi par vrlo učinkovitih hormona koji mozgu signaliziraju kada je vrijeme za jesti ili kada smo pojeli dovoljno hrane. Leptin i grelin su hormonski glasnici odgovorni za našu želju da jedemo, našu žudnju za određenim namirnicama, kao i za to hoćemo li višak kalorija pohraniti kao tjelesne masti ili ih iskoristiti za stvaranje energije. Kako biste spriječili da ovi hormoni postanu otporni i nedjelotvorni komunikatori, trebamo se držati prirodne prehrane i načina života koji nam „diktira“ naša evolucija.

Moderna prehrana dovodi do bolesti i pretilosti

Velika većina djece i odraslih jedu i žive na način koji je puno drugačiji od naših predaka iz paleolitika. Velik broj kalorija koji konzumiramo iz prerađene hrane pune masnoća i štetnih aditiva uzrokuje metabolički poremećaj, razne bolesti pa čak i preranu smrt. I što je još gore, ponekad se čini kao da jedemo stalno – i danju, i noću – naprežući našu probavu i ne dopuštajući našem tijelu obavljanje „redovnog održavanja“ koje može spriječiti bolesti.

Kontroliranje leptina i grelina prirodnom prehranom i načinom života

Nakon mnogo godina prehrambenog zlostavljanja i loših životnih navika, naši hormoni apetita postali su otporni na efekt unošenja viška hrane (a i loše hrane) i više nemaju sposobnost pravilno prenositi signale do mozga. I iako znanstvenici još uvijek rade na tome da dokuče precizan mehanizam rada leptina i grelina, dokazano je da mi možemo ponovo postati gospodari naših hormona apetita držeći se prehrane što bogatijom namirnicama u njihovom prirodnom obliku te pravilno raspoređenim obrocima. A upravo je i to, po njima, tajna vitke linije i dugog života.

Eliminirajte rafinirane ugljikohidrate i šećer
Rafinirani ugljikohidrati i namirnice bogate šećerom uzrokuju ogromne fluktuacije  razina šećeri u krvi što dovodi do metaboličkog poremećaja. To također ometa normalno funkcioniranje leptina i grelina koji postanu manje osjetljivi na unos hrane. Ovo je početak procesa koji rezultira pohranom više masti,  a to pak za posljedicu ima debljinu ili pretilost. Smanjite, odnosno s vremenom izbacite unos rafiniranih ugljikohidrata i šećera (npr. pecivo, bijeli kruh, bijela riža, rafinirane žitne pahuljice, kolači, keksi), a dodajte više cjelovitih žitarica, mahunarki, povrća i voća. Potreba za fast foodom i slatkišima jednostavno odlazi kada se počnu jesti kvalitetniji ugljikohidrati.

Image




Prestanite jesti tri sata prije spavanja
Svoj zadnji obrok pojedite barem 3 sata prije odlaska u krevet kako biste probavi omogućili da obavi sve što je potrebno. Tijelo tijekom noći obavlja kritične funkcije potrebnih  „popravaka“ koje može obaviti samo na prazan želudac. Nadalje, tijekom noćnih sati vaš metabolizam sagorjeva pohranjene masnoće po naputku hormona apetita, a to se dešava samo ako nema na raspolaganju kalorije iz  nedavno pojedenog obroka.

Jedite 3 veća pravilno raspoređena obroka (i dva manja) svaki dan
Planirajte tri dobro uravnotežena obroka dnevno, a vremenska razlika među njih neka bude najmanje 5 do 6 sati. Vrijeme između obroka je važno jer omogućava dovršavanje probave, te vraćanje razne šećera i lipida u krvi u normalu. Izbjegavajte grickalice bilo koje vrste jer to zaustavlja trošenje pohranjenih masnoća i potiče debljanje.

Ograničite unos kalorija po obroku
Planirajte nutricionistički izbalansirane obroke od 400 do 500 kalorija svaki - ovisno o razini tjelesnih aktivnosti. Ona dva međuobroka neka budu voće ili sirovo povrće. Mi još nismo evoluirali toliko da bismo mogli pravilno probaviti velike količine hrane odjednom, a to dovodi do „kvara“ našeg mehanizma signalizacije apetita. Jedite polako i žvačite svaki zalogaj 30 sekundi kako biste dali šansu leptinu da pošalje signal sitosti u mozak.


Leptin i grelin utječu i kontroliraju osjećaj gladi i sitosti. Grelin stimulira apetit, a leptin, koji nastaje u masnim stanicama, upozorava vaš mozak kada mu je dosta hrane. Zajednička kombinacija ovih dvaju hormona razvila se kao vrlo učinkovit mehanizam koji nas čuva od umiranja od gladi u doba nestašice hrane, ali i koji nam pomaže da shvatimo kada nam je dovoljno hrane. Loša prehrana i stil života dovode do zakazivanja ovog delikatnog signalizacijskog sustava, što gubitak težine čini nemogućom misijom. Ponovo ovladajte svojim hormonima apetita pridržavajući se svih spomenutih savjeta i ponovo preuzmite kontrolu nad svojim zdravljem!

Izvori: NaturalNews
www.ncbi.nlm.nih.gov/
jcem.endojournals.org/
www.jci.org/