Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Um, duh i tijelo

Vodič kroz stilove joge: Koji je za početnike, a koji najbolje oblikuje mišiće?

Jogu može raditi svatko jer se svaka asana prilagođava osobi koja je izvodi, a ukoliko već neko vrijeme planiraš krenuti na jogu, izdvojile smo neke od najpopularnijh stilova

oksana-taran-xB4ExGcUai0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Želiš li probuditi svoje tijelo i umiriti duh, savjetujemo ti da odabereš jedan od brojnih stilova i kreneš na jogu. Ova disciplina u kojoj se vježbaju um, duh i tijelo ne postoji bez razloga već više od pet tisuća godina. Da nema učinka, odavna bi ljudi zaboravili na nju, a ona je - potpuno suprotno, sve popularnija. Učinkovita je i to višestruko. Pomoći će ti da pronađeš fokus, umiriš misli, razbistriš ih, no isto tako dobro će djelovati i na tvoje tijelo, osobito ako jako puno sjediš.

Joga će ti pomoći i da poradiš na fleksibilnosti, preveniraš ili izliječiš bol u leđima, poboljšat će ti držanje, produbiti dah, ojačati sve mišiće i učiniti da se osjećaš laganom i poletnom. Ako ti na spomen joge na pamet padaju položaji u kojima možeš zamisliti samo gimnastičare i ljude od gume, ne brini, nije tako.

Image
Smanjuje stres

3 načina na koje joga pomaže kod mršavljenja i izgrađuje mišiće

Jogu može raditi svatko jer se svaka asana prilagođava osobi koja je izvodi. Također, u jogi se ne natječeš s drugima, već uživaš u svom napretku. Riječ je o disciplini koja je vrlo individualna.

shimmer fallback

U nastavku ti donosimo nekoliko najpopularnijh stilova joge i sigurne smo da ćeš pronaći savršeni za sebe. Ugrubo, oni se dijele na one više duhovne i na one koji fokus stavljaju na tijelo. Te druge okupljene su pod nazivom hatha, što na sanskrtu znači pokret, dok u prvu skupinu spadaju, primjerice, kriya, raja i karma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Hatha joga

Hatha joga prilagođena je nama zapadnjacima, a sastoji se od asana koje su usklađene sa specifičnim jogijskim disanjem. Kroz hatha jogu tijelo će postati gipko, mišići vretenasti, a um smiren. Između asana postoje pauze tako da ova praksa nije pretjerano dinamična. Također, asane koje se izvode ugodne su za tijelo. Hatha joga je uvod u Raja jogu ili kraljevsku jogu, u kojoj ovladavaš svojim umom i energijom. U konačnici, raja joga je duhovna disciplina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ashtanga joga

Ashtanga joga je fizički vrlo zahtjevna i dinamična. Asane u Ashtangi izvodiš točno određenim redom i pritom je vrlo bitno da pravilno dišeš. Aktivno disanje u kombinaciji s asanama potaknut će cirkulaciju i dovesti do znojenja, a neće odmoći ni činjenica što između asana nema pauza. Ashtanga joga učvrstit će cijelo tijelo, pročistit ga i energizirati. U svakom slučaju odlična praksa za one koji žele intenzivan trening, kako fizički tako i psihički.

shimmer fallback

Bikram joga

Bikram joga oslanja se na tehniku hatha joge, no izvodi se u sasvim drugačijim uvjetima, u prostoriji zagrijanoj na 40-ak stupnjeva te s 40 posto vlage u zraku. Tijelo je u tim uvjetima puno gipkije, a rizk od ozljeda sveden je na minimum. Bikram joga traje 90 minuta. Ukoliko ti je teško izvoditi asane pri ovako visokoj temperaturi, trebala bi ipak ostati u prostoriji i čekati da malaksalost prođe te nastaviti s treningom. Na taj način, osim tijela, vježbaš i um.

Kundalini joga

Ova vrsta joge usredotočuje se na energiju, odnosno aktiviranje uspavane kundalini energije koja se nalazi u području prve čakre. Ona uključuje disanje, aktivciju bandhi (svojevrsni 'lokota' u tijelu), mantre i meditaciju, a paktivirana kundalini energija razbija emotivne, mentalne i tjelesne blokade u čovjeku, donosi zdravlje i podiže kvalitetu života. Kundalini joga nije za početnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Joga Nidra

Joga Nidra u prijevodu znači jogijski san i savršena je za sve one koji se žele duboko opustiti. Izvodi se u ležećem položaju. Sve što ti treba je udobna odjeća, prostirka na koju ćeš leći na leđa, u položaj mrtvaca i nastojati duboko opustiti tijelo. Osim toga, tu je i vizualizacija koja će ti pomoći da opustiš um te da se oslobodiš blokada i umiriš živčani sustav. Izvoditi je može svatko.

Nekoliko bitnih sitnica

Sve što ti je za jogu potrebno je udobna odjeća - prednost daj tajicama jer su praktične i neće se dizati kad budeš radila stoj ili svijeću, prostirka, maleni ručnik, tanka dekica po potrebi i čarapice. Iako ćeš jogu izvoditi bosih nogu, na kraju sata je opuštanje, a tada će ti čarapice dobro doći, baš kao i dekica kojom ćeš se pokriti.

Prije joge nemoj jesti barem dva sata kako bi se mogla u potpunosti koncentrirati se na njezino izvođenje. I ono što je najbitnije, a već smo spomenule, nemoj se natjecati s ostalima. Sama si sebi jedino mjerilo. Nauči slušati svoje tijelo, budi nježna prema njemu, strpljiva s njime i raduj se uspjehu. U jogi je bezgranično puno prostora za napredak, uživaj u svakom koraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.