Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Istražile smo koliko treba vježbati da bi se poništili štetni učinci sjedenja

Sjedenje nikome ništa dobrog nije donijelo. Stoga, odmah na noge lagane i u šetnju!

Istražile smo koliko treba vježbati da bi se poništili štetni učinci sjedenja
Budi najbolja verzija sebe.

Sjedilački način života tipičan je za vrijeme u kojem živimo. Mnogi od nas rade za računalom, što znači da najmanje osam sati dnevno (ne računamo i vrijeme provedeno na kauču pred televizorom) sjede.

Pritom ne pati samo držanje, već je i zdravlje ozbiljno ugroženo. Liječnici upozoravaju kako je sjedenje jednako štetno kao i pušenje jer dolazi do usporavanja cirkulacije u vitalnim organima i debljanja u najkritičnijem, abdominalnom području.

Image

Super vježbe koje možeš odraditi i na poslu


Ljudsko tijelo nije stvoreno za sjedenje, već za kretanje i treba mu to priuštiti svaki dan, baš kao što ćeš priuštiti i svome kućnom ljubimcu, ako ga voliš.

U časopisu British Journal of Sports Medicine objavljena je studija koja odgovara na pitanje koliko je vježbanja, odnosno fizičke aktivnosti dnevno potrebno kako bi se poništili štetni učinci desetosatnog sjedenja.via Giphy


Svoj zaključak znanstvenici su donijeli na temelju analize devet prethodnih studija u kojima je sudjelovalo 44,370 ispitanika koji su nosili fitness trackere te su preko njih prikupljali podatke.

Pokazalo se da je rizik od prijevremene smrti povećan kod osoba koje vode sjedilački način života, a ne kreću se, odnosno što više sjediš, a manje se krećeš to je situacija gora.

"Kod aktivnih pojedinaca 30 do 40 minuta umjerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno nije bila vidljiva šteta iako sjede i do deset sati dnevno", stoji u zaključku studije.


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.


Drugim riječima, svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost u trajanju do 40 minuta poništit će loš učinak desetosatnog sjedenja za računalom ili pred televizorom. 

Stoga, tenisice na noge, obuci jaknu i kreni u šetnju!

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.