GI- dijeta i njene prednosti

GI dijeta je izvrstan način zdravog mršavljenja

GI- dijeta i njene prednosti

Dijeta sa glikemičnim indeksom ili GI- dijeta stječe reputaciju zdravog načina mršavljenja. Iako je to prije način prehrane nego dijeta, sve više ljudi se pridržava ovog kako bi smršavili. Mnogi liječnici se slažu da GI dijeta, ukoliko se pravilno drži, može biti izvrstan način mršavljenja, osobito za one koji se bore sa uobičajenim niskokaloričnim dijetama ili one kojima je teško kontrolirati apetit.

GI dijeta je slična dijeti sa malo ugljikohidrata, ali nije tako stroga i usmjerena je na određene ugljikohidrate, prije nego na količinu ugljikohidrata u svakom obroku. Također se fokusira na pravilan raspored dvaju osnovnih tipova obroka – ugljikohidratnog i proteinskog obroka. Znanstvene činjenice iza rasporeda i tipova obroka čine GI dijetu potencijalnim načinom za gubitak masnih naslaga, na siguran i relativno brz način.

GI dijeta se temelji na kontroli razine šećera u krvi i inzulinu

Inzulin je hormon koji pomaže regulirati razinu šećera u krvi; zapravo on smanjuje razine šećera u krvi stimulirajući stanice da apsorbiraju suvišan šećer iz krvi. Problem je kod inzulina i to da uzrokuje masne stanice da preuzimaju višak masnih kiselina iz krvi. Često jedemo obroke koji se sastoje od šećera i masti, pa ako se obrok sastoji od hrane koja ima visoki glikemični indeks tada se mast iz obroka može lako spremiti na bokovima.

Postoji utemeljena teorija prema kojoj onaj koji može kontrolirati razine inzulina, može kontrolirati koliko će masnoća tijelo spremiti iz svakog obroka koji pojedemo. Mast se može pohranjivati samo kada je prisutan inzulin, a inzulin se oslobađa samo kada se povise razine šećera.

Što povisuje šećer u krvi?

Ugljikohidrati u hrani povisuju šećer u krvi ako se prebrzo apsorbiraju. Vrste hrane koje uzrokuju brzu apsorpciju šećera su one sa viskoim G.I. indeksom.

Osnovno o GI indeksu

Glikemični indeks rangira hranu, označavajući ih brojem od 0 do 100. Broj pokazuje brzinu kojom hrana podiže razinu glukoze u krvi za vrijeme njene apsorpcije. Što je veća vrijednost, šećer se brže apsorbira.

Visoki glikemični indeks hrane ima vrijednost 70 i više. Vrijednost GI između 56 i 69 smatra se umjerenim, a hrana sa GI manjim od 55 smatra se hranom sa niskim GI indeksom. Hrana sa niskim glikemičnim indeksom je najbolja, jer se lakše probavlja i pomaže osigurati ravnomjerno snabdijevanje energijom kroz period od nekoliko sati, a duže se osjećamo sitima.

Je li GI dijeta komplicirana?

Dijeta zvuči jednostavno, jer se hrana u pravilu odabire sa liste sa niskim glikemičnim indeksom, ali komplicira se kada pripremate obrok od više različitih namirnica, od kojih svaka ima svoju GI vrijednost. Ideja je da većina namirnica od kojih pravite obrok imaju niski glikemični indeks, tako da je ukupni GI jela unutar niskih do srednjih granica vrijednosti.
Namirnice se u ovoj dijeti dijele na crvene (koje trebate izbjegavati, poput bijelog kruha, kobasica ili punomasnih mliječnih proizvoda), žute (koje možete jesti tek u fazi održavanja težine, poput nemasnih sireva, banana, kukuruza ili graha iz limenke) i zelene (koje se preporučaju, poput jaja, riba, piletine, nemasnog mlijeka i jogurta, jabuka, naranči, većine povrća ili integralne riže).

Cjelovitost prehrane

Postoji hrana koja ima visoki glikemični indeks, ali se smatra zdravom i hranjivom. U ovim slučajevima, hrana sa visokim GI vrijednostima može se kombinirati sa hranom sa niskim GI vrijednostima, kako bi se ukupna GI vrijednost obroka zadržala u granicama niske do srednje vrijednosti, a uz to bi osigurala unos kompletne prehrane. Primjer je pečeni krumpir (visoki GI) sa zapečenim grahom (niski GI). Postoje i namirnice sa niskim GI čiji bi unos trebali ograničiti. Svježe crveno i bijelo meso ne sadrži šećer, pa im je GI vrlo nizak, no ipak sadrže mnogo masnoća i proteina, tako da je udio energije vrlo visok. Upamtite da se kalorije i dalje broje! Porcije mesa i ribe po obroku ne bi smjele prelaziti 100 g, tjestenine 40 g, a riže 50 g. Kod obroka neka vam polovica bude povrće, a po četvrtina proteini i žitarice.

Jedna pozitivna strana GI plana prehrane je da vam omogućuje povremeno poslasticu jednom ili dvaputa tjedno, te ponekad i desert nakon lagane večere. Tako dugo dok se te “loše” namirnice ne jedu same, ne bi smjele pokvariti dijetu.

Pozitivne strane GI načina prehrane:

1. Možete uživati u ukusnoj hrani, te ograničiti pohranjivanje masnoća.
2. Možete uživati u omiljenoj hrani i uz to mršaviti.
3. Povećana razina energije i dobro se osjećate
4. Kontrola razine šećera u krvi
5. Manje osjećaja gladi
6. Manje potrebe za slatkim
7. Manje osjećaja nadutosti nakon obroka
8. Mogućnost da pojedete više ukoliko želite
9. Smanjen rizik od dijabetesa i drugih bolesti
10. Nema strogih smanjenja unosa kalorija

Namirnica

Glikemični Indeks

Bijela riža

126

Pečeni krumpir

121

Rižin kolač

117

Mrkva

101

Bijeli kruh

100

Pšenični kruh

99

Pizza sa sirom

86

Kokice

79

Banane

76

Sok od naranči

74

Grašak

68

Zobeni kruh

68

Integralni kruh

64

Integralne žitarice

60

Jabuka

52

Malomasno mlijeko

46

Grah

42

Leća

41

Dan 1

Dan 2

Dan 3

Dan 4

Dan 5

Dan 6

Dan 7

Doručak

Omlet – samo od bjeljanjka

Muesli sa bobičastim voćem

Omlet od bjeljanjka sa šparogama i začinima

Omlet sa slaninom

Muesli sa obranim light mlijekom

Light jogurt sa šumskim voćem

Tost sa slaninom

Međuobrok

1 jabuka

1 kruška

Light jogurt

3 šljive

1 grapefruit

Mrkva, krastavac, slatki kukuruz sa laganim preljevom

2 kivija

Ručak

Tuna, kukuruz + light majoneza sa integralnim kruhom

Pileća/pureća prsa sa zelenom salatom

Salata od tjestenine sa paradajzom

Sendvič sa dimljenim lososom, svježim sirom i salatom

Domaća juha sa kockicama integralnog kruha

Pečeni grah sa integralnim kruhom i salata

Pizza vegetariana

Međuobrok

Light jogurt

Naranča + 1 kriška kolača od badema

1 banana

Muffin

Voćna salata

Jagode (1 šalica)

Light jogurt

Večera

Špageti bolognese

Fettuccini primavera (rezanci sa povrćem)

Prženo povrće

Juha

Riba na grillu ili kuhana sa salatom ili povrće sa grilla

Lazanje sa povrćem

Pečena puretina, kuhani mladi krumpir i povrće na pari

Desert

Naranča + 1 kriška kolača od badema

Trešnje (1 šalica)

1 kriška kolača od jabuke

Kruška

2 kivija

Muffin

Voćna salata