Dijeta "Pritikinov princip"

Ova dijeta osmišljena je prvenstveno za smanjenje kolesterola i za regulaciju šećera u krvi, a mršavljenje je bonus

Dijeta "Pritikinov princip"

Pritikinov princip je nisko- masna dijeta koja se uglavnom temelji na hranjenju voćem, povrćem i žitaricama. Nije vegetarijanska, ali nije ni daleko od toga. Osnovna ideja ove dijete nije nužno mršavljenje, već smanjenje kolesterola i pomoć dijabetičarima da normaliziraju šećer bez korištenja inzulina. Mršavljenje je bonus svemu ovom.

Ovim načinom prehrane ne trebate brojati kalorije, već morate znati kalorijsku gustoću svake hrane. Odabirom hrane koja je “kalorijski rijeđa” puno prije ćete se zasititi bez dobivanja na težini i riješiti ćete se viška tjelesnih masnoća koji ugrožavaju vaše zdravlje i dugovječnost. Na primjer, pola kilograma čokoladnih kolača sadrži oko 2.000 kalorija, dok pola kilograma brokule sadrži samo 130 kalorija.

Ova se dijeta fokusira na smanjenje unosa kalorija i uzimanje više “vodene” hrane koja će vas prije zasititi. Temelji se na istom principu koji savjetuje da popijete punu čašu vode prije svakog obroka kako bi vam se želudac prije napunio. Možete jesti voće, povrće, tjesteninu, zobene pahuljice, juhu, salatu i malomasne mliječne proizvode, ali ograničava izvore proteina poput crvenog i bijelog mesa i morskih plodova. Ovo je dijeta sa malo masnoća sa mnogo voća i povrća, no može se dogoditi da njome unosite premalo kalcija u organizam.

Pritikin također savjetuje da vježbate barem 30 minuta dnevno. Ako već jeste u dobroj formi, predlaže da vam cilj bude prehodati 48 kilometara tjedno.

Hrana koju predlaže

Neka hrana ima više kalorija od druge. Jedemo li hranu sa manje kalorija na 100 g, možemo se dobro najesti i unijeti manje kalorija te mršavjeti. Osnovni princip ove dijete je da unosite manje kalorija nego ih sagorite tijekom dana.

Plan je da jedete hranu sa mnogo vlakana i vode, koja će vam napuniti želudac. Predlaže da jedete voće, povrće, grahorice, ječam, smeđu rižu i ostale neprerađene žitarice. Nemasno crveno meso, piletina ili riba su dozvoljene, ali u malim količinama. Možete jesti voće, uključujući jabuke, banane i jagode. Potiče se konzumiranje velike količine vode i vlakana kako bi se zasitili, da ne osjećate glad. Prema Pritikinovom principu, trebate jesti 3 obroka i 2 “kalorijski lagana” međuobroka dnevno.

Ne morate brojati kalorije, ali morate razumijeti kako izračunati kalorijsku gustoću svakog obroka, kako bi je zadržali ispod određene granice. U svojoj knjizi Pritikin je na preko 20 stranica naveo tablice sa kalorijskom gustoćom razne hrane.

Kako funkcionira
Ovo je dijeta sa smanjenim unosom kalorija. Kada unosite manje kalorija nego ih vaše tijelo potroši, gubite na težini. Na žalost, od masnoća se osjećate siti. Ako se strogo pridržavate Pritikinovog principa, možda ćete osjećati glad između obroka. Da bi mršavjeli trebate zadržati prosječnu kalorijsku gustoću svakog obroka ispod 90 kalorija na 100 g hrane. Budući da većina povrća ima manje od 45 kalorija na 100 g, kada ga jedete u kombinaciji sa mesom ili škrobom, smanjuju prosječnu kalorijsku vrijednost obroka. Hrana bogata ugljikohidratima, zajedno sa tjesteninom i žitaricama sadrže oko 50 do 140 kcal na 100 g, dok životinjski proteiniimaju od 90 kcal (neka riba) do 300 kcal (odrezak), pa čak i 480 kcal na 100 g (slanina). Kombiniranjem nemasne porcije životinjskih proteina sa mnogo povrća, možete kalorijsku gustoću svesti na razinu na kojoj ćete mršavjeti.

Kako bi se zadržali unutar tih kalorijskih granica Pritikin predlaže da jedete neobrađenu, cjelovitu hranu bogatu ugljikohidratima, poput grahorica, povrća i voća. Dobra hrana je smeđa riža, ječam, proso, zob, zeleno lisnato povrće, luk, krumpir, tikvice, grah, jabuke, kruške, banane, jagode. Prihvatljiva je i procesuirana hrana, poput hrane od cjelovitih žitarica ili zobenih pahuljica, a možete jesti i tjesteninu u kombinaciji sa povrćem, kako bi smanjili kalorijsku gustoću čitavog jela.

Jedite male porcije nemasne teletine, puretine, piletine i malomasne mliječne proizvode. Preporuča se da ribu jedete tri puta tjedno radi unosa omega-3 masnh kiselina. Izbjegavajte prženu hranu, masne preljeve i umake. Preporuča se da jedete često, nekoliko puta dnevno, sve dok jedete hranu koja nije kalorijski gusta. Uz nekoliko manjih obroka vaše tijelo troši pohranjene masnoće kao energiju i manja je vjerojatnost da ćete imati potrebu za hranom ili nečim “konkretnim”. Možete koristiti umjetne zaslađivače. Izbjegavajte slanu hranu i budite aktivni.

Razlozi za i protiv
Ovo je dijeta vrlo siromašna masnoćama i morat ćete se priviknuti na nju. Zato jer ima malo masnoća, možda ćete osjećati glad među obrocima. Nekim ljudima, iznimno niske količine masnoća mogu zapravo zdravstveno štetiti, jer mogu kočiti normalan rad stanica.

Osobama koje se profesionalno bave sportom ili bodybuildingom ova se dijeta ne preporuča jer ne osigurava dovoljno proteina, kalorija ili zdravih masnoća.

Zaključak
Pritikinov princip je prilično teška dijeta. Prehrana sa malo masnoća može biti izazov u današnjem brzom načinu života i mnogi nemaju dodatnih sat- dva vremena da pripreme obroke.

Ako ste vegetarijanac ili želite postati vegetarijanac, ova dijeta će vam odgovarati. Također bi trebali razmisliti o ovoj dijeti ako ste pretili, imate visok kolesterol, visoki krvni tlak ili srčanu bolest. Ako se pravilno pridržavate ove prehrane, možete značajno poboljšati zdravlje. Većina ljudi, jednom kad smršavi koliko želi, više se ne pridržava ovih principa.
Prije nego se odlučite za ovu dijetu, konzultirajte se sa svojim liječnikom ili nutricionistom.