Dijeta dobrog raspoloženja

Nakon jednog dana osjećat ćete se bolje, a nakon mjesec dana riješit ćete se kilograma zauvijek

Dijeta dobrog raspoloženja

Nakon jednog dana osjećat ćete se bolje.Nakon tjedan dana pobijedit ćete depresiju.Nakon mjesec dana riješit ćete se kilograma zauvijek.

Ovu dijetu (The Good Mood Diet) osmislila je nutricionistica dr. Susan Kleiner, a rezultat je 25-godišnjeg rada i istraživanja na području nutricionizma, fitnessa i zdravlja. Ovim načinom prehrane hranite mozak i tijelo. Osim toga predstavlja novi pristup životu i prehrani, daje vam više mentalne i fizičke energije, poboljšava raspoloženje i poboljšava vaše umne sposobnosti. A uz sve to ćete i mršaviti. 

Uspjeh ove dijete leži u kombiniranju prehrambenih namirnica. U tri glavna obroka nalaze se namirnice pozitivno utječu na vaše raspoloženje. Uz njih i smanjen unos kalorija, vaša će se figura uskoro istanjiti. Manji obroci osigurat će vašem tijelu konstantnu razinu šećera u krvi, te vam ukloniti osjećaj gladi. Jedino što nećete naći u ovoj dijeti su zabrane. Dakle svu hranu možete jesti, sve dok ne prelazite dozu od 1250 kalorija i 55 g masnoća dnevno.

Tako možete već nakon 5 dana izgubiti do 4 kg. Možete sami uređivati dnevni plan prehrane, a ručak i večeru smijete zamijeniti jer bi vas dosadan jelovnik mogao navesti na odustajanje.

Za vrijeme držanja dijete obavezno pijte 2 litre vode ili nezaslađenog čaja dnevno. Od toga će vam se topiti masne naslage, ali i loša volja. «Želim da mislite o onom što bi trebali jesti, a ne o tom što ćete jesti slijedeće.», kaže autorica. Počnite sa mliječnim proizvodima u 3 obroka dnevno, a šaka orašastih plodova držat će vam razinu seratonina visoko. Podnevni pad energije izbjegnite uz šumsko voće i povrće bogato vlaknima.

Primjer jelovnika:

1. DAN

Doručak

Slatki corn flakes

50 g kupina
150 g manga (iz konzerve)
1 čajna žlica meda
45 g corn flakes
2,5 žlice mlijeka ili jogurta

Na laganoj vatri zagrijte kupine, mango i med. Stavite u tanjur i dodajte corn flakese. Sve prelijte mlijekom.

Međuobrok

1 mini salama (130 kcal)
5 petit buerre keksi (107 kcal)

Ručak

Tjestenina sa sugom

75 g tjestenine
1-2 režnja češnjaka
1 žlice koncentrata od rajčice
1 žlica ulja
1 rajčica narezana na kocke
125 g umaka za pizzu
3 žlice vrhnja

Skuhajte tjesteninu prema uputi. Popržite kratko na žlici ulja češnjak i 1 žlice koncentrata. Dodajte rajčicu, umak od rajčice i vrhnje i kuhajte 5 minuta. Začinite i poslužite sa tjesteninom. Možete ukrasiti bosiljkom.

Večera

Ciabatta sa piletinom

1 ciabatta
malo zelene salate
1/ 4 paparike
2 masline
30 g prženih pilećih prsa

Prerežite ciabattu na pola i premažite tankim slojem maslaca. Narežite papriku i masline na tanke komade, te zajedno sa zelenom salatom i piletinom stavite u ciabattu.

2. DAN

Doručak

Sendvič sa jabukom

1/ 4 jabuke
1 čajna žlica hrena (iz staklenke)
3 žlice namaza sa začinima
1 deblja šnita integralnog kruha

Namažite namaz na kruh. Naribajte jabuku i stavite na kruh sa hrenom.

Međuobrok

50 g krekera

Ručak

Kotlet sa keljom

250 g kelja
1 čajna žlica luka narezanog na kockice
1 čajna žlica ulja
60 ml vrhnja za kuhanje
1 kotlet (150 g)
200 g kuhanog krumpira

Narežite kelj na trake i prokuhajte u slanoj vodi 2-3 minute, zatim ocijedite. Popržite luk na ulju i dodajte kelj i vrhnje. Začinite i kuhajte 20 minuta. Kotlet začinite i pecite 3-4 minute sa svake strane. Poslužite sa keljom i kuhanim krumpirom.

Večera

Juha od rajčice

250 ml vode
1/ 2 vrećice instant juhe od rajčice
25 g jabuke (1 šnita)
1 čajna žlica sjeckanih badema
60 g svježeg sira

Skuhajte instant juhu prema uputama s vrećice. Usitnite jabuku i pomiješajte sa bademima i sirom. Poslužite uz juhu.


3. DAN

Doručak

Krekeri sa voćem

50 g sušenih marelica
25 g sjeckanih pistacija
25 g šumskog voća
60 g svježeg sira
2 veća neslana krekera

Pomiješajte voće, pistacije i sir, te premažite po krekerima.

Međuobrok

1 jabuka
1 muesli pločica

Ručak

Seljačka tavica

200 g kuhanog krumpira
1 žlica ulja
1/ 2 glavice luka
100 g tikvica
2 jaja
2 žlice mlijeka
sol, papar

Kuhani krumpir narežite na ploške i 5 minuta popržite na ulju na jakoj vatri. Usitnite luk i narežite na ploške tikvice, te dodajte krumpiru, te pržite na srednjoj vatri 5 minuta. Pomiješajte jaja, mlijeko, sol i papar i dodajte u tavu. Na laganoj vatri pržite dok jaja ne budu gotova.

Večera

Salata

60 g mrkve
60 g kupusa
60 g tikvica
100 g zelene salate
1/ 2 kivija
1/ 8  jabuke
1 žlica octa
1 čajna žlica meda
6 žlica vrhnja

Mrkvu, kupus i tikvicu naribajte ili izrežite na tanke ploške, te stavite na listove salate. Jabuku i kivi usitnite i zakuhajte sa medom i octom. Dodajte vrhnje i začinite, te prelijte po salati kao dresing.

4. DAN

Doručak

Voćna salata

250 g sezonskog voća
5 žlica svježeg sira
3 žlice vrhnja
sok od limuna
šećer
kokosovo brašno za dekoraciju

Voće operite i narežite na kockice. Pomiješajte sir, sok od limuna, vrhnje, šećer i kokosovo brašno. Poslužite sa voćem.

Međuobrok

50 g slani štapići
1 Duplo čokoladica

Ručak

Brokoli sa ribom

120 g brokole
1 čajna žlica listića badema
1 žlica maslaca
1 čajna žlica nasjeckanog luka
1 žlica limunovog soka
60 ml temeljca
3 žlice vrhnja
200 g nemasnog ribljeg filea (oslić, brancin)
1 čajna žlica ulja

Blanširajte brokoli sa listićima badema u 1/ 2 žlice maslaca. Popržite luk u 1/ 2 žlice maslac dok ne postane staklast, umiješajte temeljac sa limunovim sokom i dodajte vrhnje. Prokuhajte i začinite. Začinite file i sa svake strane popržite 2 minute na žlici ulja. sve poslužite sa rižom.

Večera

Brusketi

1/2 bageta narezanog na šnite
1 žlica ulja
2 rajčice
2 režnja češnjaka
1 mladi luk
sol, papar, ocat balsamico

Namastite lim i oko 3 minute pržite šnite bageta na 200 stupnjeva. Rajčice ogulite i narežite na kockice. Pomiješajte sa lukom, češnjakom, soli, paprom i octom te premažite po šnitama kruha.

5. DAN

Doručak

25 g zobenih pahuljica
1 žlica nasjeckanih badema
30 g corn flakes
125 g obranog mlijeka
75 g borovnica
1/ 2 jabuke
1 žlica svježeg sira

Popržite u vrućoj tavi bademe i zobene pahuljice. Pomiješajte sa cornflakesom. Dodajte mlijeko, sir i voće.

Međuobrok

1 čokoladica Milky way

Ručak

Gratinirane mahune

150 g zelenih mahuna
1 žlica nasjeckanog luka
1 žlica ulja
1 čajna žlica sjeckanog peršina
30 g šunke
1 jaje
25 kiselog vrhnja
1 žlica sira Edamera
sol, papar, mljevena paprika (slatka)

Blanširajte u slanoj vodi mahune. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Luk popržite na ulju dok ne postane staklast. Namastite posudu u koju ćete staviti mahune, šunku narezanu na kockice i peršin. Pomiješajte jaje, vrhnje, naribani sir, sol, papar i mljevenu papriku, te prelijte po mahunama. Pecite 25 minuta. Poslužite uz slani krumpir.

Večera

Salata

100 g zelene salate
1 rajčica
1/ 2 luka
1 paprika
60 g feta sira (u kockicama)
4-6 maslina
1 žlica vode
1 čajna žlica octa
1 čajna žlica maslinovog ulja
sol, papar

Rajčicu, zelenu salatu, papriku i luk narežite na ploške. Dodajte sir i masline. Začinite sa vodom, octom, uljem, solju i paprom.