Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Čučanj je 'kralj' svih vježbi

Čučnjevi - sve prednosti ove jednostavne, a učinkovite vježbe

Uvođenje čučnjeva u svakodnevnu utinu može ti donijeti čitav niz prednosti, ali i poboljšati tvoje performanse kod vježbanja, smanjiti rizik od ozljeda i olakšati ti kretanje tijekom dana

pexels-antoni-shkraba-4662333.jpeg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Fizička aktivnost nužna je za održavanje idealne tjelesne težine, ali i dobrog zdravlja u cjelini. Danas nam je na raspolaganju uistinu čitav niz aktivnosti, treninga i vježbi namijenjenih točno određenim dijelovima tijela.

Image
Brzo i učinkovito

Jesi isprobala tabata protokol? Trening koji u četiri minute čini čuda

Čučanj se često naziva 'kraljem svih vježbi' i to s razlogom. Riječ je o vježbi snage koja potiče simultani rad mišića u gornjem i donjem dijelu tijela. Mnogi od tih mišića pomažu nam u svakodnevnim aktivnostima poput hodanja, penjanja stepenicama, nošenja tereta ili savijanja. Nadalje, važni su i kod obavljanja raznih sportskih aktivnosti.

Postoje razne varijacije čučnjeva koje su fokusirane na pojedine dijelove tijela, a mogu se izvoditi na više načina – s utezima ili bez njih, trakama, lopticama, itd. Ova je vježba odlična za jačanje nogu, trbuha i leđa, kao i za oblikovanje stražnjice. Prednost čučnjeva je i u tome što ih može izvoditi gotovo svatko i to praktički bilo gdje. Ipak, s čučnjevima nema žurbe. Treba ih izvoditi postupno i polako te na pravilan način.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Kod izvođenja čučnjeva važno je držati se uspravno te spuštati kukove do one razine dok bedra nisu paralelna ili gotovo paralelna s podom. Ruke je najbolje ispružiti ravno ispred sebe. Za početak, najbolje ih je izvoditi u serijama od 10 čučnjeva tijekom dana.

Uvođenje čučnjeva u svakodnevnu rutinu može ti donijeti čitav niz prednosti, ali i poboljšati tvoje performanse kod vježbanja, smanjiti rizik od ozljeda i olakšati ti kretanje tijekom dana. No to su samo neke od mnogobrojnih prednosti ove jednostavne, a iznimno učinkovite vježbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Jačaju mišiće jezgre

Čučnjevi su jedna od najfunkcionalnijih vježbi za jačanje donjih dijelova tijela. Jačaju mišiće nogu, trbuha, ali i jezgru tijela. Snažni mišići jezgre važni su za svakodnevne pokrete, ali i za bolju ravnotežu. Izvođenje ove jednostavne vježbe može ublažiti i bolove u donjem dijelu tijela, a dobro je i za kralježnicu jer potiče dobro i uspravno držanje.

shimmer fallback

Smanjuju rizik od ozljeda

Vrlo je važno imati snažne mišiće u donjem dijelu tijela jer su oni važni za ravnotežu, pravilno izvođenje pokreta, pokretljivost i držanje. Uključivanje čučnjeva u tvoju svakodnevnu rutinu vježbanja pomoći će ti ojačati tetive, ligamente i kosti, a to može smanjiti rizik od ozljeda.

shimmer fallback

Potiču sagorijevanje kalorija

Iako su najbolje vježbe za topljenje masnoća one aerobnog tipa, i izvođenje složenih pokreta poput čučnjeva može potaknuti sagorijevanje kalorija i tako doprinijeti mršavljenju. Dakle, ako se boriš s viškom kilograma, svakako uključi čučnjeve u svoju svakodnevnu rutinu.

shimmer fallback

Jačaju mišiće donjeg dijela tijela

U donjem dijelu našeg tijela nalaze se vrlo važni i snažni mišiće koje je potrebno 'održavati' i to vježbanjem. Od ustajanja iz kreveta pa do sjedanja u stolicu, svi ti mišići odgovorni su za sve naše pokrete. Izvođenje vježbi snage poput čučnjeva pomoći će ti da ojačaš te mišiće u donjem dijelu tijelu, a pozitivno će utjecati i na njihovo oblikovanje. Kada su ovi mišići u dobrom stanju, pokreti koje svakodnevno izvodiš bit će ti puno lakši i ugodniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Poboljšavaju snagu i atletske sposobnosti

Ako se baviš bilo kojim oblikom sportskih aktivnosti, uvođenje čučnjeva u tvoje svakodnevne treninge može ti donijeti višestruke koristi i pozitivno utjecati na tvoju snagu. U konačnici, redovito izvođenje čučnjeva poboljšat će i tvoje atletske sposobnosti i performanse. Provedene studije pokazale da je u ovu svrhu najbolje izvoditi čučnjeve u skoku.

shimmer fallback

Mogu se izvoditi bilo kada i bilo gdje  

Prednost čučnjeva je i u tome što se mogu izvoditi na različite načine pa ti nikad neće dosaditi. Postoji uistinu puno različitih varijacija čučnjeva, a mogu se izvoditi i s utezima, lopticama, trakama i na brojne druge načine. No za izvođenje bazičnih čučnjeva neće ti trebati nikakva oprema – sve što ti je potrebno su  tvoje tijelo, malo prostora i motivacija. Možeš ih izvoditi bilo kada i gotovo bilo gdje – kod kuće, na poslu ili u parku.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.