Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Biciklom do zdravlja: Dobrobiti bicikliranja zbog kojih će sve druge kardio aktivnosti pasti u drugi plan

Voziti bicikl obično naučimo još u djetinjstvu, a mi ti donosimo razloge zbog kojih ovu tjelovježbu nikako ne bi trebala propustiti ni u odrasloj dobi. Zabavan, jednostavan i lako dostupan, biciklizam je sport koji bi trebala uključiti u svoju dnevnu rutinu

Biciklom do zdravlja: Dobrobiti bicikliranja zbog kojih će sve druge kardio aktivnosti pasti u drugi plan
Budi najbolja verzija sebe.

Svi znamo koliko je važno biti fizički aktivan i jačati kondiciju. Osim što učvršćuje tijelo i daje nam ljepši fizički izgled, tjelovježba ujedno i jača naš organizam, smanjuje opasnost od obolijevanja od raznih bolesti i pomaže nam da ostanemo vitalni. S dolaskom dužih i toplijih dana trebali bismo što više boraviti na suncu i svježem zraku, a idealna je to prilika i da učinimo nešto dobro za vlastito tijelo i počnemo se baviti biciklizmom

S obzirom da se trenutno nalazimu u svbinju, međunarodnom mjesecu bicikliranja, odlučili smo ti ukratko pojasniti zašto je biciklizam sjajan sport pored kojeg mnoge druge kardio aktivnosti padaju u drugi plan. Osim što se biciklizmom možemo baviti od mladosti, pa sve do starosti, vožnja bicikla ima i niz drugih prednosti i pogodnosti za ljudsko zdravlje.  
Vožnja bicikla tako koristi svim našim mišićima, jača zglobove, a istovremeno podiže raspoloženje i jača energiju. Za razliku od mnogih drugih sportova, biciklizam je jednostavan i ne zahtjeva posebno visoku razinu fizičkih vještina ni kondicije. Pedaliranje ne opterećuje koljena ni mišiće u mjeri u kojoj to čini primjerice trčanje, pa se preporuča i onima koji već imaju neke sportske ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Biciklizam čuva zdravlje srca

Redovito bicikliranje duže od deset minuta dnevno može ojačati srčane mišiće i održati srce zdravim, a znanstvene studije pokazuju i da ljudi koji redovito voze bicikle imaju znatno niži postotak obolijevanja od srčanih bolesti u odnosu na one koji ne voze bicikl. Tako se procijenjuje da redovita vožnja biciklom može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 50 posto. 

Za optimalne rezultate i jačanje cijelog kardiovaskularnog sustava preporuča se vožnja od cca 30 kilometara dnevno. 

Redovito bicikliranje ublažava nesanicu i jača san

Svakodnevna vožnja biciklom može doprinijeti kvaliteti i duljini sna, a stručnjaci tvrde da je posebno dobro kod biciklizma to što je on vanjska aktivnost pa ljude izlaže danjem svijetlu koje prirodno regulira naš bioritam i pomaže nam povratiti prirodni ritam sna. Uz to, svakodnevna kardio aktivnost poput bicikliranja opušta i živce te pomaže kod reguliranja hormona stresa koji s tjelesnom aktivnošću opada, pa nam se lakše opustiti i utonuti u san. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Čisti organizam i poboljšava cirkulaciju

Biciklizam je odlična tjelovježna ako želiš osloboditi organizam od štetnih toksina te tako usporiti znakove starenja. Pojačana cirkulacija i brži rad srca odlično djeluju na cijelo tijelo, a pospješuje se i protok kisika i hranjivih tvari do stanica kože pa ona izgleda zaglađenija. Poznato je da bolja cirkulacija znači i manje celulita pa je stoga biciklizam odlična opcija i za sve žene koje se žele riješiti tvrdokornih masnih naslaga na nogama i stražnjici. 

Uz sve to, bicikliranje pospješuje stvaranje kolagena koji pomaže kod smanjivanja vidljivosti bora. 

Bicikliranje potiče probavu

Stručnjaci sa Sveučilišta u Bristolu tvrde da vožnja biciklom izuzetno blagotvorno djeluje na probavu. Naime, fizička aktivnost pomaže smanjiti vrijeme koje je potrebno da hrana prođe kroz debelo crijevo, pa je i biciklizam odličan način za regulaciju problematične i neredovite probave. 

Dokazano je da redovita fizička aktivnost smanjuje rizik od zatvora za čak 50%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Poboljšava spolnu moć

Svaka aktivnost koja poboljšava kardiovaskularnu sliku našeg organizma blagotvorno djeluje i na našu spolnu moć. Biciklizam je jedna od najučinkovitijih kardio vježbi koja zbog iznimno povoljnog utjecaja na srce i krvne žile odlično djeluje i na spolne sposobnosti. Tako redovito bicikliranje može pomoći ženama da odgode menopauzu, a muškarci stariji od pedeset godina koji redovito voze bicikle imaju čak 30 posto manji rizik od impotencije. 

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.