Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Alkalne namirnice koje morate konzumirati svaki tjedan

Omogućite svojem tijelu pravilno funkcioniranje i zaštitite ga od bolesti i starenja pravilnom alkalnom dijetom

Alkalne namirnice koje morate konzumirati svaki tjedan
Budi najbolja verzija sebe.

Vjerojatno ste već čuli kako pH ljudskog organizma bi trebao biti više alkalni, odnosno lužnati, jer s time ima veću mogućnost izbacivanja štetnih tvari iz organizma. Naime, prekomjerno nakupljanje toksina i drugih štetnih tvari može uzrokovati brojne bolesti, kao što su pojava tumora, bubrežnih kamenaca, probavnih tegoba, povišenog kolesterola, dijabetesa i tako dalje…
Istraživanja su pokazala da tijelu bolje odgovara omjer lužnatosti ili kiselosti po prilici 60:40, što znači da prema tome treba i orijentirati prehranu.

Ono što tijelo čini kiselim su, na žalost su, namirnice koje većina unosi na redovitoj dnevnoj bazi: bjelančevine (životinjskog podrijetla), gazirana pića, više od tri kave dnevno, bijeli kruh i peciva iz pekara, umjetna sladila, a treba biti i oprezan s unosom mliječnih prerađevina.

I dok se ne zabranjuje unos svih tih nabrojanih „kiselih“ namirnica, ono što se preporuča je kontrolirana i umjerena količina njihovog unosa, odnosno da se prehrana bazira više na lužnatim, a manje na kiselim namirnicama u već spomenutom omjeru.
O alkalnoj prehrani svakako se posavjetujte s nutrucionistom, no ako ste novi u tome i razmišljate od kuda početi, mi vam donosimo neke od najzdravijih lužnatih namirnica, koje biste morali uvesti u svoju dnevnu i tjednu prehranu. Već one vam mogu pomoći u regulaciji pH organizma.

Špinat

Svo zeleno povrće vez iznimke je zdravo, ali špinat bi svima trebao biti jedan od favorita. Ne samo da je ukusan, može se nabaviti u svježem ili smrznutom stanju cijele godine. Špinat je naravno bogat klorofilom koji vraća lužnatost tijelu.

Jedna porcija špinata sadrži preporučenih dnevnih količina:
Vitamin K – 1110%
Vitamin A – 337,3%
Mangan – 84%
Folna kiselina – 65,7%
Magnezij – 38%
Željezo – 35%
Vitamin C – 31%
Vitamin B2 – 27%
Kalcij – 25%
Kalij – 23%
Vitamin E – 21%
Vlakna – 19%

Kelj
Ništa manje popularan i čest u našim krajevima je kelj, koji ima odlična antioksidativna i detoksikacijska svojstva, pomaže u sprečavanju pojave tumora, pomaže u snižavanju kolesterola.
S obzirom da je zeleni, ima visoki udjel klorofila, s čime se postiže alkalnost tijela.

Jedna porcija kelja sadrži preporučenih dnevnih količina:
Vitamin K: 1327%
Vitamin A: 254%
Vitamin C: 88,8%
Mangan: 27%
Vlakna: 12%
Kalcij: 11%
Magnezij: 11%
Željezo: 9%
Omega 3 masne kiseline: 7%

Zeleni ljetni krastavac (veliki)

Sadrži velike količine antioksidansa, koji vraćaju tijelu alkalnost. Također, sadrže i lignan, kemijske tvari koje pripadaju skupini fitoestrogena, koji mogu djelovati kao estrogen u ljudskom organizmu. Upravo zbog tog svojstva mogu smanjiti mogućnost kardiovaskularnih bolesti, mogućnost raka dojke, jajnika i maternice, mokraćnog sustava i prostate.

Jedna porcija krastavca sadrži preporučenih dnevnih količina:
Vitamin K: 23%
Vitamin C: 6%
Kalij: 5%
Mangan: 5%
Magnezij: 4%

Brokula

Kuhana na pari, pa čak i pečena ima odlična alkalna svojstva i vrlo je hranjiva, te ju je potrebno jesti što češće i većim količinama. Stavljajte ju u salate, juhe, smoothije, jedite kao prilog…
Također, pomaže u sprečavanju raka, kardiovaskularnih bolesti, pomaže u poboljšanju imuniteta, ima antioksidativna i protuupalna svojstva…

Jedna porcija brokule sadrži preporučenih dnevnih količina:
Vitamin C: 135%
Vitamin K: 115%
Folna kiselina: 16%
Vitamin A: 14%
Mangan: 10%
Vlakna: 10%
Potassium: 8%
Vitamin B6: 8%
Vitamin B2: 7%
Fosfor: 6%
Vitamin B5: 5%
Magnezij: 5%
Kalcij: 4%
Selen: 4%
Vitamin E: 4%

Avokado

Makar je kaloričan zbog velikog udjela masnoća u njegovom sastavu, radi se o oleinskoj, odnosno omega-9 monozasićenoj masnoj kiselini, koja je zdrava, te pomaže u snižavanju kolesterola i gubitku tjelesne težine. Također, sadržava brojne druge nutrijente koji na organizam djeluju protupalno, snižavaju šećer u krvi, te štite od pojave raka. Također sadrže antioksidanse kao što su alfa-karoten, beta-karoten, lutein, selen, koji ovu namirnicu čine alkalnom.

Jedna porcija avokada sadrži preporučenih dnevnih količina:
Vlakna: 40%
Vitamin K: 38%
Vitamin C: 24%
Vitamin B5: 20%
Kalij: 20%
Vitamin B6: 19%

Celer

Namirnica koja ne samo da je odlična za gubitak neželjenih kilograma, nego je i lužnata namirnica koja sa svojim antioksidativnim svojostima, štiti organizam od upalnih procesa, jača imunitet, pomaže u ublažavanju osteoporoze, astme, artritisa…

Jedna porcija celera sadrži preporučenih dnevnih količina:
Vitamin K: 37%
Folna kiselina: 9%
Vitamin A: 9%
Kalij: 8%
Vlakna: 6%
Vitamin C: 5%
Mangan: 5%
Kalcij: 4%
Vitamin B2: 3,5%
Vitamin B6: 4%
Magnezij: 3%
Vitamin B5: 3%

Foto: © robynmac - fotolia

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.