6 mliječnih proizvoda koje smijete jesti na keto/LCHF prehrani

Sladoled? Ne. Punomasni sir? O, da!

6 mliječnih proizvoda koje smijete jesti na keto/LCHF prehrani

Već neko dulje vrijeme jedan od najpopularnijih načina prehrane su oni koji se baziraju na unosu zdravih masnoća, proteina i povrća, te izbacuju suvišne ugljikohidrate, osobito proizvode od žitarica i škrobne namirnice poput riže ili krumpira. Jako puno ljudi "pronašlo" se u ovom načinu prehrane jer daje puno energije tijelu, a višak kilograma gubi se relativno brzo i bez gladi.

Stoga ne sumnjam da ima dosta ljudi koji se pitaju - što točno s mliječnim proizvodima na ovoj prehrani? Što je sve dozvoljeno, a što zabranjeno - jer znamo da imaju šećere (a samim time i ugljikohidrate) u sebi. Šećer o kojem govorimo dolazi u obliku laktoze koja se u tijelu razgrađuje u glukozu - šećer koji tijelo koristi kako bi vas "izbacilo" iz ketoze, a neki od nas veoma su osjetljivi na te šećere.

Zbog toga s mliječnim proizvodima treba relativno ograničeno. No ipak, mnoge od njih možete jesti i uklopiti u svoj svakodnevni jelovnik. Ovo su mliječne namirnice koje si možete "priuštiti" i na keto ili LCHF prehrani.

1. Maslac

Maslac je idealan izvor masti na keto ili LCHF prehrani. To je zbog toga što nula ugljikohidrata i oko 11 grama masti po žlici.

Ako ste spremni uključiti maslac u svoj keto/LCHF način života (i iskreno, zašto ne biste?) pokušajte nabaviti domaći maslac visoke kvalitete jer on ima više omega-3 masnih kiselina - bitne, zdrave masnoće za vaše tijelo i mozak. Naravno, idealno bi bilo kad bi riječ bila o maslacu dobivenom od mlijeka koje su dale krave koje su slobodno pasle.

2. Tvrdi sirevi

Sir ima zeleno svjetlo na ovoj vrsti prehrane. No, ako ste zabrinuti zbog unosa laktoze birajte što tvrđe sireve poput parmezana (jedna žlica ovog sira ima manje od jednog grama ugljikohidrata) jer imaju puno manje ugljikohidrata od svježeg sira.

Polu-tvrdi sirevi poput Emmentalera, koji ima manje od dva grama ugljikohidrata po šalici naribanog sira također su dobra opcija. Jedite ih uz kajganu, zapecite s njim povrće i u bilo kojem još drugom obliku.

3. Mekani sirevi

Iako tvrdi (i polutvrdi) sirevi imaju manje ugljikohidrata od mekog sira, to ne znači da su svi meki sirevi zabranjeni. Primjerice Brie ima manje od jednog grama ugljikohidrata na 30 g.

Mascarpone i creme fraiche (pomiješa se 1 šalica slatkog vrhnja s 2 žlice mlaćenice i ostavi 12 do 24 sata na suhom i hladnom) također su dobre mogućnosti jer nemaju puno ugljikohidrata, a veoma su ukusni i mogu poboljšati ukus drugih jela.

4. Šlag (i punomasno vrhnje)

Mlijeko nije dobra opcija na ovom načinu prehrane jer ima 12 grama ugljikohidrata na 2.5 dcl, a obrano mlijeko i još više. A sladoled, naravno otpada zbog šećera.

S druge strane, punomasno vrhnje ili šlag su dozvoljeni. U ovoj namirnici bogatoj masnoćama i s malo ugljikohidrata možete uživati povremeno – jedna šalica ima malo ispod 4 grama ugljikohidrata i nešto više od 43 grama masnoća. Naravno, birajte što veći postotak masnoća i zasladiti ga možete jedino s umjetnim sladilom koje ne sadrži ili sadrži malo ugljikohidrata.

5. Krem sir

Krem sir je još jedna mliječna namirnica u kojoj možete slobodno uživati (čak možete zaista puno jela spremati s njime – palačinke, oopsie kruh...). Ova vrsta sira ima jedan gram UH na 30 grama i možete ga jesti samog, primjerice s povrćem ili voćem ili pak ga dodati umacima ili juhama od povrća.

6. Svježi sir, vrhnje i kefir

Od ove tri navedene opcije, kefir je najbolji odabir, no i u običnom kiselom vrhnju i siru možete umjereno i povremeno uživati (imaju oko 11 g UH na 1 šalicu) – samo uvijek birajte što je punomasniji moguće proizvod – i držite se manjih porcija.

Domaći kefir napravljen od punomasnog mlijeka ima oko 4.5 g UH na 100 mililitara i dobar je odabir za obnavljanje crijevne flore. Osobe koje paze na unos ugljikohidrata (LCHF prehrana) mogu i više smanjiti sadržaj šećera u kefiru tako da ga nakon cijeđenja ostave još jedan do dva dana na sobnoj temperaturi da “sazre”. Ovakav zreli kefir sadrži najmanje šećera.