Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Žensko zdravlje

Bol u dojkama: Najčešći razlozi i što učiniti

Bolne dojke mogu biti simptom mnogih različitih zdravstvenih stanja. Tijekom reproduktivnih godina bolne grudi mogle bi biti znak trudnoće, pojave cista, ali i znak da možda nosiš pogrešan grudnjak

žena
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Kada se obavezno trebaš javiti liječniku?

Većina žena u nekom trenutku doživi neki oblik bolova u dojkama, one su najosjetljiviji dio ženskog tijela i pod velikim utjecajem hormona. Bolovi u grudima nisu uvijek alarm da se radi o nečem ozbiljnom, ali žene trebaju paziti. Znamo da se rak dojke pojavljuje i kod sve mlađih žena i da je već od mladenačke dobi važno redovito raditi samopregled dojki jednom mjesečno.

Image
Sve se mijenja

Kako se menstruacija počinje mijenjati kada 'zakoračiš' u 40-e?

No, postoje i mnogi drugi razlozi zašto žene mogu osjećati bol. Liječnica Pamela Wright za Hopkinsmedicineorg objasnila je što su najčešći uzroci bolova u dojkama, kako se liječe i kada se obvezno treba javiti liječniku.

Hormoni utječu na dojke

Promjene razine hormona prvi su razlog zašto žene imaju bolove u dojkama. Grudi postaju bolne tri do pet dana prije početka menstruacije i prestaju boljeti kada mjesečnica dođe. Ovo se događa zbog porasta estrogena i progesterona neposredno prije mjesečnice, utječu na oticanje grudi i mogu odvesti do osjetljivosti.

"Normalno je da su grudi osjetljive u ovom periodu. Nema razloga za brigu", kaže Wright. Također normalno je da grudi postanu osjetljive nakon začeća, mogu postati bolne tijekom prvog tromjesečja kako se proizvodnja hormona ubrzava. Ovo je mnogim ženama jedan od najranijih znakova trudnoće.

shimmer fallback

Evo što možeš učiniti kako bi ublažila bol u grudima u ovom periodu:

 • izbjegavaj kofein
 • prehrana s manje masnoće
 • smanji unos soli
 • izbjegavaj cigarete
 • razgovaraj s liječnikom o zamjeni kontracepcijskih pilula
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Neprimjeren grudnjak može izazivati bol

Bez odgovarajuće potpore, ligamenti koji povezuju dojke sa stijenkom prsnog koša mogu postati previše istegnuti i bolni do kraja dana. Rezultat su bolovi u grudima, a to može biti izraženo tijekom vježbanja. Provjeri jesu li tvoji grudnjaci ispravne veličine i pružaju li dobru potporu grudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Fizičke ozljede

Kao i bilo koji dio našeg tijela, i dojke mogu biti ozlijeđene. To se može dogoditi zbog neke nezgode, tijekom sportskih aktivnosti ili zbog operacije dojke. U trenutku ozljede možeš osjetiti oštru bol u dojkama, no ako ne prolazi vrlo je važno javiti se liječniku. Također ako primijetiš bilo što od sljedećih znakova javi se liječniku:

 • jaka oteklina
 • kvržica u dojci
 • crvenilo i toplina mogu ukazivati na infekciju
 • modrica koja ne prolazi

Upala dojki ili mastitis

Žene koje doje najčešće imaju upale dojke, ali mogu se pojaviti i kod drugih žena. Može se pojaviti visoka temperatura, ali i neki drugi simptomi:

 • bol
 • crvenilo
 • oteklina

Ako misliš da imaš upalu dojki vrlo je važno javiti se liječniku. Liječenje obično uključuje antibiotike i lijekove protiv bolova.

Rak dojke

Neobično je da rak dojke uzrokuje bol, kaže Wright, ali nije nemoguće. Upalni rak dojke često uzrokuje bol, ali je i vrlo rijedak. Simptomi ove agresivne bolesti često se iznenada pojave i brzo napreduju. Upalni rak dojke može uzrokovati:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
 • crvenilo
 • natečenost
 • bol

Koža na dojkama može biti zadebljana ili se mogu pojaviti udubljenja. Ako uočiš bilo koje od ovih simptoma vrlo je važno odmah se obratiti liječniku.

Bolne ciste u dojkama

Ako se iznenada pojavi kvržica u dojkama, možda imaš cistu, kaže Wright. "To su kvržice ispunjene tekućinom koje nisu opasne i često ih nije potrebno liječiti jer mogu nestati. Ali vrlo je važno otići na pregled kod liječnika", kaže dalje. U takvim slučajevima liječnici običnu preporučuju ultrazvuk ili mamografiju, a daljnje liječenje se određuje prema vrsti ciste.

Dojenje može uzrokovati bolne grudi

Dojenje ponekad može biti izvor boli u dojkama. Neke stvari koje se pojavljuju tijekom dojenja:

 • bolne bradavice
 • trnci dok se dijete hrani
 • bolne bradavice zbog ugriza, suhe ili ispucale kože ili infekcija

Ako imaš ovaj problem također možeš razgovarati s liječnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Bolovi u dojkama mogu biti nuspojava lijekova

Neki lijekovi mogu uzrokovati bolove u dojkama kao nuspojavu. Razgovaraj sa svojim liječnikom o lijekovima koje uzimaš i nuspojavama. Lijekovi za liječenje anemije, diuretici, hormonske terapije i još neki lijekovi mogu uzrokovati bolne grudi.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.