Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Batch cooking by Ivana

Tri jela u sat vremena: Batch cooking recepti s kojima ćeš uštedjeti vrijeme i novac

Nakon što smo naučili kako raditi ukusne i zdrave namaze, vrijeme je za batch cooking recepte za ostatak tjedna

Budi najbolja verzija sebe.

Nakon što smo predstavili Ivanu Perić Rabhi, gastro blogericu koja će nas u sljedećim tjednima naučiti sve o batch cookingu, vrijeme je da vidimo koje još recepte možemo kuhati u nadolazećem vikendu i čitav tjedan jesti zdravo i brzo.

Kao što smo i rekli, batch cooking je potpuno novi koncept kuhanja koji štedi vrijeme, ali i novac. Cijeli koncept ovog hita u svijetu je da ne moraš kuhati svakodnevno, već napraviš plan za čitav tjedan, te za vikend uzmeš nekoliko sati svog vremena i skuhaš ukusne obroke za čitav tjedan.

Image
Batch cooking by Ivana

Četiri ukusna i zdrava jela za pola sata, znamo kako

Skuhane obroke, potom spremiš u staklenke i vakumiraš. Važno je reći kako se staklenke steriliziraju prije upotrebe te se hrana nakon spremanja pasterizira.

"Postupak je vrlo jednostavan. Staklenke se napune, stave u veliki lonac (na dno staviti silikonsku podlogu da ne lupkaju, a može i krpa)  i u dubokoj vodi se kuhaju 30-tak minuta. Sve to na laganoj vatri", objašava nam Ivana. Tako napravljene staklenke mogu se čuvati čak 10 dana, no jednom kad ih otvorite treba ih potrošiti u roku 2 dana.

Zvuči odlično, zar ne? Dođeš kući s posla, za 15 minuta skuhaš neki prilog i voila, tvoj ukusni ručak je tu.

Nakon što smo naučili kako skuhati ukusne zdrave namaze- hummus, paštetu od pilećih jetrica te namaz od patlidžana, ali i teleće šnicle na bečki s krumpir salatom i jajima, Ivana će nam otkriti ostatak recepata za ovotjedni batch cooking.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Napravit ćemo varivo od mahuna, mesne okruglice s umakom te ukusnu začinjenu piletinu.

Važna stavka kod batch cookinga osim spremanja hrane u staklenke su i začini jer oni pomažu konzerviranju hrane. Kako nam je objasnila Ivana, komadići đumbira koje ubaciš u umak za mesne okruglice pomoći će prirodnom konzerviranju hrane. Tako pripremljene i spremljene u vakumiranu posudu, okruglice mogu stajati čak 10 dana. Zvuči savršeno, zar ne?

Zato pogledaj video i već sljedeći tjedan možeš iskušati svoj batch cooking tjedan.

Ponedjeljak: Teleći bečki šnicli s krumpir salatom

Utorak: Marinirana pileća prsa sa salatom i umakom od jogurta

Srijeda: Pašteta od pilećih jetrica, hummus i malidžano na kruhu

Četvrtak: Mesne okruglice u umaku

Petak: Mahune varivo s bulgurom

A evo i detaljnih recepata.

Marinirana pileća prsa uz pikantni jogurt

500g pilećeg filea

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Sol

Papar

Korijander

Jogurt grčki ili obični

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Žlica ulja i mala žlica maslaca

Pileća prsa staviti u papir za pečenje, malo posoliti, staviti korijandra, papra, zamotati te lagano istući
šakom ili valjkom za tijesto tako da se začini utisnu u meso.
Zagrijati tavu, uliti žlicu ulja i maslac, te staviti piletinu. Temperatura neka bude srednja. Peći 15 min sa
svake strane. U međuvremenu pripremiti umak od jogurta. Grčki jogurt staviti u posudicu, dodati malo
harissa paste ,veličinu graška i promiješati. Kad je piletina pečena ,ostavite je na dasci da se malo
odmori, poslužite uz pikantni jogurt i salatu od bulgura.

Mahune varivo

500 g mahuna smrznutih

1 glavica luka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

2 mrkve

1 češan češnjaka

Malo sjemenki lana, suncokreta, bućinih sjemenki

Pola manje bundeve butternut

Malo celera i korabe

Sol, papar, čili, curry, kardamon, slatka dimljena paprika

Maslinovo ulje

Na ugrijani lonac uliti ulje, narezani luk i mrkvu dinstati nekoliko minuta, dodati slatku papriku i
protisnuti češnjak, te kratko dinstati i dodati mahune. Promiješati. Ostalo povrće narezati na kockice teubaciti u lonac. Uliti vode toliko da dođe do vrha. Izblendati sjemenke u blenderu pa Usuti u varivo.
Začiniti. Kuhati pola sata 40 min max i poslužiti toplo.

Teleće okruglice u umaku od rajčice

Sastojci:

500g telećeg ili junećeg mljevenog mesa

500 ml umaka od rajčice

1 luk

2 češnja češnjaka

Sol

Papar

Začini

Teleće mljeveno meso dobro začiniti (baharat, čili, sol, papar, kurkuma) te ostaviti u hladnjak da se
marinira barem sat vremena.
Kad je meso odležalo, oblikujte loptice od njega ,ne prevelike.
Na ugrijanu tavu dodati par kapi maslinova ulja i kratko sa svih strana popržiti okruglice.

Jednostavnija varijanta!!!

Okruglice možete peći i u pećnici na 180C pola sata, a za to vrijeme pripremite umak.
Zatim ih izvadite i na tom ulju, pirjajte luk, kad postane staklast, dodajte češnjak, i svježe sitno
narezane rajčice, kad rajčice uvenu dodajte pelat, sol, papar, zatar, baharat, cimet, kardamon,
cimet, te ostale začine. Vratite meso unutra, poklopite i ostavite pola sata na laganoj vatri.
Probajte umak pa začinite po želji.
Poslužiti uz kus kus ili svježe skuhanu tjesteninu.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.