Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Usmjeravanje misli - 5 koraka do ostvarenja cilja

Kakve su vam namjere? Vodite li se svjesno svojim mislima prema određenom cilju?

Usmjeravanje misli - 5 koraka do ostvarenja cilja
Budi najbolja verzija sebe.

Usmjeravanje misli uvelike oblikuje naše živote, tako da ono na što obraćate ili ne obraćate pažnju u životu može jako utjecati na smjer kojim idete.

Jeste li primjetili da, nakon što ste npr. kupili crveni Citroen, oko sebe počnete primjećivati koliko ih zapravo ima na cesti. No činjenica je da ih nema ništa više nego ih je bilo prije nego ste vi kupili svoj auto. Ovo vam samo pokazuje koliko više primjećujete neke stvari kad razmišljate o njima.

1. Kako biste ostvarili neki cilj, prvo biste trebali fokusirati misli i primiriti um da ne razmišljate čas o jednoj, čas o drugoj stvari.

2. Negativni osjećaji poput straha, ljutnje ili nervoze dodatno pogoršavaju našu percepciju okoline. Isto tako loše vijesti na nas ostavljaju dublji dojam od onih dobrih. Što više pažnje posvećujete negativnostima i negativnim osjećajima, to su vaš svijet i vaša perespektiva uži. No usmjerite li pažnju na pozitivno, proširit ćete si vidike.

3. Koliko puta vam se dogodilo da ste se u hodu s nekim toliko zapričali preko telefona, da se uopće ne sjećate kako ste s jednog mjesta stigli na drugo. Ili ste se tako zadubili u napetu knjigu da niste primjetili ništa oko sebe? U tim trenucima naša pažnja postaje vrlo duboka iako se to odvija nesvjesno. To se obično dešava kad s bavimo onim što volimo i u čemu uživamo. Kako biste ovo mogli primjeniti i na druge aktivnosti, kad god želite, morat ćete se izvježbati.

4. Vježbajte usmjeravanje pažnje. Svaki dan kad radite nešto probajte se tome u cijelosti posvetiti. Kad čitate knjigu, posvetite se samo njoj, a ne razmišljajte o tome što ćete pojesti, gdje biste mogli otići i slično. Kad jedete, usmjerite misli na hranu koju jedete, njen miris i okus. Tijekom tuširanja, obratite pozornost na to kako sapunate tijelo, kako se perete...
Vrlo je korisno vježbati koncentraciju, ali ako nemate vremena za to, možete pretvoriti cijeli dan u vježbu -  obraćajte pozornost na svaku stvar koju radite i u cijelosti joj se posvetite, od pranja zubiju, šminkanja do radnih zadataka.

5. Recite ne odvlačiteljima pažnje. Kad se zadubite u neki zadatak, nemojte reagirati na svaku poruku koja vam stigne na mobitel ili mailom odmah, te nemojte odmah skakati na drugi zadatak jer kolegi baš sad nešto treba.

Ove korisne vježbe ne samo da će vam pomoći lakše usmjeriti pažnju i koncentraciju, već ćete sve poslove obavljati bolje, učinkovitije, pa čak i brže. Već nekoliko minuta dnevno će vam pomoći razviti moć koncentracije, što je vrlo korisno.

Foto: lassedesignen, Fotolia

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.