Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

SanjaricaSvatko od nas sanja. Snovi su misterija za svakoga jer nitko ne zna sa sigurnošću što oni znače.

Grci su vjerovali da bogovi posjećuju ljude dok spavaju i snivaju kako bi dostavili božanske poruke. Kasnije su mislili da duša sanjara napušta fizičko tijelo i luta naokolo različitim mjestima koje su sanjari vidjeli u snovima. Isti pogled na snove imali su Indijci i Kinezi.

Egipćani su bili među prvim civilizacijama koje su pokušale interpretirati snove. Proces "inkubacije sna" je počeo u Egiptu. Kada je osoba imala probleme u životu ili je htjela vodstvo od Boga, spavala je u hramu. Tijekom noći je sanjala, a kada se probudila, tražila je od svećenika pomoć za tumačenje sna.

Hipokrat je u svojoj knjizi o snovima napisao da duša prima slike tijekom dana i stvara slike tijekom noći, a samim time sanjamo. Aristotel je smatrao da snovi mogu biti pokazatelj stanja u tijelu. On ne vjeruje da su snovi božanski inspirirani. On pripisuje scene u snovima unutarnjim događajima u ljudskom tijelu.

Rimljani su imali jake stavove o snovima. Oni su vjerovali da su snovi poruke od bogova. Car Augustin odlučio je da svatko tko je imao san o državi, mora objaviti taj san na javnom mjestu.

Zašto sanjamo?

Postoje dva razloga za snove. Jedan od razloga su psihološke i fiziološke promjene koje se događaju u našem tijelu. Na primjer, ako se bojimo nečeg, sanjamo da nas proganja neka nepoznata figura. Na isti način, ako je naš mokraćni mjehur pun tijekom noći, mi zamišljamo WC u našim snovima.

Drugi razlog za snove je naše astralno putovanje. Kada idemo na spavanje, tijelo počinje opuštanje i nakon nekog vremena, astralno tijelo se polako podiže iz fizičkog tijela. Tijekom noći, kada fizičko tijelo spava, astralno tijelo izlazi i lebdi kao perje u zraku.

Sanjarica nam predstavlja putokaz za lakše tumačenje snova.


Odaberite početno slovo za prikaz pojmova sanjarice:

A     B     C     Č     Ć     D         Đ     E     F     G     H     I     J     K     L     LJ     M     N     NJ     O     P     R     S     Š     T     U     V     Z     Ž