Od klasike do dekadencije, ovo su gastronomski gušti koji su nas osvojili na Zagreb Burger Festivalu

Gastro festival i ove se godine održava na Strossmayerovom trgu, a kako bi ti olakšale izbor brojnih delicija, isprobale smo što se nudi

Od klasike do dekadencije, ovo su gastronomski gušti koji su nas osvojili na Zagreb Burger Festivalu

Prije nekoliko dana otvoren je peti po redu Zagreb Burger Festival. Ova je manifestacija omiljeno gastro odredište ne samo Zagrepčanima nego i brojnim turistima kojih je ove godine nešto manje pa je i samo vrijeme čekanja u redu za ukusni zalogaj nešto kraće. Unatoč pandemiji koja vlada svijetom, organizacija Festivala se pobrinula da se svi osjećamo sigurno, a tako je i bilo. 

Image



Sigurna sam da je organizirati gastro festival u vrijeme pandemije posebno zahtjevan pothvat, a ekipa koja stoji iza Festivala dokazala je da nije nemoguć. Kako bi održali što veći razmak među posjetiteljima, broj kućica je znatno manji nego prijašnjih godina što znači da su semorali posebno istaknuti ukusnim kreacijama kako bi ih nam upravo oni mogli ponuditi. Moram priznati da se to itekako osjetilo u svakom zalogaju i gutljaju koji su nam pripremili. 

Kako ne bi sve stalo na tekstu na zaslonu, odlučile smo isprobati neke od najpopularnijih delicija, ali i neke potpuno nove i neobične kombinacije poput burgera s kavijarom i bijelim tartufima te tropskog 'šprajcera'. 

Sve ove gušte u nastavku te mnoge druge možeš isprobati i ti na Strossmayerovom trgu do 13. rujna.

Food truck braće Nekić

Prva postaja bio je poznati gastro kamiončić braće Nekić na kojem smo isprobali dimljena pileća krilca i batak. Da se radi o umjetnosti pripremanja dimljenog mesa potvrdila su nam i sama braća koja o odabiru drva za dimljenje pričaju jednako strastveno kao i o samom mesu.

Image



Za pripremu ovog specijaliteta nije korišten ugljen niti ništa drugo osim graba, kruške i ostalih drva koje sami pripremaju, a to se zbilja i osjeti. Uz krilca i batke koji kao da se tope u ustima poslužili su nam nachose i domaći BBQ, guacamole, salsa i tzatziki umake koje, kako kažu, pripremaju na tradicionalni način s domaćim

Image



Osim dimljenih mesnih specijaliteta braća Nekić imaju i one tekuće. Majstori za spremanje špricera su ovom klasičnom piću dali potpuno novo ruho i stvorili koji osim vina i mineralne vode sadrži sirupe od tropskog voća te mentu i sušene ploške ananasa. Koliko je ukusan, Tropski šprajcer je i varljiv jer je vrlo sladak i pitak pa ga svakako treba kombinirati uz dobar zalogaj. 

Nagrađivana Rešetka

Gastro majstori poznati pod nazivom Đurina Hiža su se ove godine predstavili novim imenom i iako je ime drugačije, kvaliteta je i dalje ista. Uz nagrađivanog Divljeg Đuruu ponudi imaju i novog konkurenta kojeg smo obavezno morali probati. Ovo je zalogaj za prave ljubitelje mesa jer je uz burger od bifteka u domaćem pecivu dodan tek pesto od rukole i majoneza od smeđeg maslaca

Image



Tko zna, možda će upravo ovaj burger pobijediti Divljeg Đuru. Za svoj omiljeni burger možeš glasati i ti pomoću QR koda na računu

The Garden Kitchen by Marko Palfi

Nakon burgera u kojem je glavna zvijezda biftek potražili smo nešto lakšu varijantu za nježnija nepca. Kućica Marka Palfija nudi čak četiri različita burgera među kojima je i jedna vege opcija s falafelom, a nama je posebno za oko (ili zub) zapeo

Image



Jedini riblji burger na festivalu, vrlo je lagan i nježan, a nama je definitivno jedan od favorita. Losos se savršeno slaže s kombinacijom kiselih krastavaca i kopra, majonezom od hrena i salatom od hrastovog lista. Ovo je pravi ljetni burger s kojim se opraštamo od vrućih dana i noći. 

Debitantski burgeri Brewbites

Šarolikoj ponudi kućica ove se godine pridružio i Brewbites. Za sve vatrene dame pripremili su burger pod nazivom , a nećemo nagađati kome je namijenjen burger od crne slavonske svinje . Mi smo se odvažile kušati damu u crvenoj haljinici. 

Image



Juneći burger s dimljenom mozzarellom, Salsa fire ljutim umakom i Brutallerom iz hot ponude Volim Ljuto odlično se nadopunjuju. Nježni okus mozzarelle ublažava ljutinu tako da se ovaj burger svidio čak i meni koja nisam ljubiteljica jako ljute hrane. No ako želiš da ti se okusni pupoljci užare od vrućine papričica uvijek možeš dodati neki od ljutih umaka iz ponude. 

Zvijezda večeri - Submarine

Submarine je restoran koji nam je poznat po odličnim burgerima, ali ovoga puta su nadmašili sami sebe. Kada smo vidjeli popis sastojaka koji idu u burger La Fantaisie sve nam se to skupa činilo kao malo previše, ali već prvim zalogajem smo uvidjele da nije tako

Image


Juneći burger s foie grasom, brie sirom, umakom od istarskih bijelih tartufa i crnim kavijarom potpuno nas je ostavio bez teksta. Kombinacija tekstura, okusa i mirisa savršeno se stopila, a burger kao da se topi u ustima. Ovo je zasigurno naš pobjednik kojeg obavezno moraš probati. 

(Foto: Sandro Sklepić)

Kokteli, kolači i kava

Uz ovako ukusnu hranu nije nam preostalo ništa drugo neko probati i ukusno piće. Dva su odredišta na kojima smo isprobali koktele: GINgle bells i Mangosta bar. Dok nas je GINgle osvježio , Mangosta bar je pripremio pravo iznenađenje. Svoj ukusni poslužili su nam u smrznutom grejpu koji je kao stvoren za fotke na društvenim mrežama

Image



Desert i kava su neizostavni dio dobrog obroka pa smo nakon svih ovih delicija krenuli do Le Kolač kućice koja stoji tik do Hug&Punch kamiončića s kavom. Uz jedinstvene okuse sladoleda poput pite od jabuka i cheesecakea, pastry chef Robert Hromalić pripremio je niz unikatnih kolača, a nama su se posebno svidjeli osvježavajući i koji neodoljivo podsjeća na jesenske dane. 

Uz desert najbolje ide dobra kava, a samo takvu i pripremaju svestrana braća Nekić. Hug&Punch truck poslužio nam je svoj zaštitni blend zrna kave iz cijelog svijeta kojeg karakterizira nešto niža razina kofeina kako bi ju mogli ispijati cijeli dan. Posebno mi se svidjelo što kavom ne dominira jedna karakteristika poput kiseline nego su svi okusi savršeno uravnoteženi

Image



To je ujedno bila i posljednja postaja ovogodišnjeg Zagreb Burger Festivala. Posjetiti ga možeš do 13. rujna, a mi s nestrpljenjem iščekujemo što će nam to novo organizatori Festivala pripremiti iduće godine.