Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

O Jackie Kennedy svi znaju sve. Ili?

Jackie je zacijelo živjela san mnogih uglednih žena

O Jackie Kennedy svi znaju sve. Ili?
Budi najbolja verzija sebe.

O Jackie Kennedy svi znaju sve. Nema mnogo poznatih i slavnih o kojima je toliko toga napisano kao o Johnu i Jacqueline Kennedy, snimljeno filmova i serija… I što je vrijeme dalje odmicalo, to su rasle i množile se priče, manje ili više vjerojatne, dok nije postalo posve nejasno što je prava istina o njihovim životima. Još jedan pokušaj ekranizacije života legendarne američke prve dame premijerno je prikazan na ovogodišnjem  Zlatnom lavu, a uskoro stiže i u kinodvorane. Natalie Portman posljednja je u nizu glumica koje su se okušale u ulozi stilske ikone i jedne od najpoznatijih žena u povijesti. Film ‘Jackie’ pratit će radnju između atentata na J. F. Kennedyja 1963. i njegova pogreba, usredotočujući se na Jackie, njezinu gracioznost i ranjivost u trenucima u kojima su baš sve kamere svijeta bile uperene u nju.

Redatelj Pablo Larraín na društvenim je mrežama istaknuo kako mu se Natalie Portman čini najprimjerenijom glumicom koja bi ponijela ulogu legendarne Jackie. Zanimljivo je da je producent filma Darren Aronofsky, koji je s Natalie već uspješno surađivao u filmu ‘Crni labud’, što je svakako jamstvo dobre suradnje; u ostatku su glumačke ekipe Peter Sarsgaard, Greta Gerwig i John Hurt. Film je predviđen za oskarovsku nominaciju za filmski lik Jackie Kennedy, prikaz uzbudljivog života američke prve dame, njezine ljubavi i tragedije.

Sretni dani

Jacqueline Lee Bouvier rodila se 28. srpnja 1929. u Southamptonu u državi New York kao prvo dijete Johna Vernoua Bouviera III., poznatog brokera na Wall Streetu, i majke Janet Norton Lee. Prve dvije godine studirala je na koledžu Vassar u Poughkeepsieju, New York, a nakon toga otputovala je u Francusku, odakle su i inače bili njezini obiteljski korijeni. Studirala je na sveučilištu u Grenobleu i na Sorbonnei. Nakon povratka u Ameriku upisala se na Sveučilište Georgea Washingtona gdje je 1951. diplomirala francusku književnost.

Dugo je živjela sa sestrom na obiteljskom imanju na Long Islandu, gdje je živio i njezin otac. Zanimljivo je spomenuti da je Jackie bila strastvena jahačica te je u mladosti često sudjelovala, i pobjeđivala, na jahačkim natjecanjima. Nakon završetka školovanja zaposlila se u The Washington Times-Heraldu kao fotoreporterka. U to vrijeme bila je zaručena za mladog brokera Johna Husteda, no zaruke su trajale samo tri mjeseca.

Sljedeće je godine, s obzirom na to da su se kretali u istim društvenim krugovima, na večeri kod zajedničkih prijatelja upoznala budućeg supruga Johna F. Kennedyja. Ubrzo nakon toga postali su par, a godinu poslije objavili su zaruke i vjenčali se 12. rujna 1953. Osim što je prve tri godine bila prva dama Amerike te ikona ženstvenosti, inteligencije, profinjenosti i ljepote, poznat je i njezin doprinos očuvanju povijesne arhitekture i kulture.

Zajednički život počeli su u McLeanu u Virginiji, no bračnu sreću dvije godine poslije pomutio je spontani pobačaj, a već godinu nakon toga i mrtvorođena djevojčica. Iste godine par se preselio u Georgetown. Sreća im se napokon nasmiješila 1957., kad je Jackie rodila djevojčicu Caroline, a tri godine poslije Johna. Te godine nije samo rodila sina, bila je to i godina predsjedničkih izbora na kojima se njezin suprug John kandidirao i pobijedio. Samo dva tjedna nakon što je bio izabran za predsjednika, rodila je sina Johna te ne samo da je u kratkom roku ponovno postala majka već je bila i jedna od najmlađih prvih dama svih vremena.

Ikona ženstvenosti

Uskoro je postala miljenicom političkih i društvenih krugova u kojima se kretala i vrlo je rado priređivala društvena okupljanja u Bijeloj kući, preuredivši njezin izvanjski i unutarnji izgled. Njezin stil odijevanja slijedile su mnoge dame SAD-a i svijeta te je na neki način postala modnom ikonom. Upravo je zbog tih svojih poteza postala jednom od najpopularnijih prvih dama svih vremena.

Kad je riječ o društvenom životu, Jackie je zacijelo živjela san mnogih uglednih žena. U Bijeloj je kući osim političara, diplomata i državnika ugošćivala i brojne umjetnike, pisce, znanstvenike, pjesnike te glazbenike. Možda upravo zahvaljujući njezinoj vještini ugošćivanja i zabavljanja gostiju Kennedy može dijelom zahvaliti svoju popularnost u najvišim političkim i međunarodnim krugovima.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.


Izvor: Lider.media

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.