Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Lucijin kalendar: Kakvo nas vrijeme očekuje ove godine?

Zima će trajati do kraja ožujka, ali neće biti pretjerano oštra, proljeće će biti promjenjivo i vlažno, najljepši će biti početak i kraj ljeta, jesen topla i ugodna…

Lucijin kalendar: Kakvo nas vrijeme očekuje ove godine?
Budi najbolja verzija sebe.

Već sedmu godinu za redom, naš portal donosi vam prognozu vremena za cijelu godinu na temelju narodnog vjerovanja, takozvanog – Lucijinog kalendara. Taj narodni meteorološki kalendar se izrađuje na način da se prate vremenske prilike od 13. prosinca, kada se obilježava blagdana Svete Lucije, pa do 24. prosinca, odnosno Badnjaka. Vremenske prilike u tih 12 dana, preslikavaju se na 12 mjeseci ove godine, odnosno 13. prosinac predstavlja, siječanj, 14. prosinac, veljaču, 15. prosinac, ožujak i tako dalje.

Na temelju toga, predviđa se trend vremenskih prilika za određeni mjesec. To ne znači, ako je u jednom danu cijeli dan bilo maglovito, da taj cijeli mjesec biti maglovit. No, magla ovisno o godišnjem dobu, sigurno može predstavljati i naoblaku, kišu i visoki postotak vlage u zraku.
Ono što svakako treba naglasiti da se prognoza ponajprije odnosi na sjeverozapadnu i središnju Hrvatsku, potencijalno na Slavoniju, dok na žalost da morski dio Hrvatske, ona prognoza nije primjenjiva.
Evo, kakvo nas vrijeme očekuje…

Zima bez „zubi“

Vrijeme 13. prosinca obilježilo je maglovito jutro i večer, s temperaturom -2°C dok je sredina dana bila sunčana i toplija s temperaturom koja se penjala i do 7 stupnjeva. Prema tome, može se očekivati vrlo prevrtljivi i promjenjivi, ali ne pretjerano hladan siječanj. Izmjenjivat će se kraća razdoblja s nešto višim temperaturama i razdoblja s nižim temperaturama, naoblakom, maglom i padalinama.   

Veljača bi nešto mogla biti stabilnija, što se tiče vremena, no zato bi mogla pokazati zube u obliku kraćih razdoblja s temperaturama ispod nule, posebno u prvom dijelu mjeseca. Kraj mjeseca bi mogao donijeti nešto više naoblake i oborina, ali i s nešto višim temperaturama.
Ako za suditi prema vremenskim prilikama koje su vladale 15. prosinca, čini se da bi zima u ožujku mogla još jednom pokazati svoje čari u obliku magle, naoblake, snijega ili kiše. Očekuje nas jedan prilično tmuran mjesec, ali ne pretjerano niskim temperaturama.

Nestabilno proljeće

Proljeće će  u pravom smislu riječi započeti u travnju, s dosta naoblake, manje kraćih sunčanih razdoblja i neugodnim vjetrovitim razdobljima. Kao što je i običaj, travanj će biti prevrtljivi, ali ne pretjerano hladan, baš kako je i bilo 16. prosinca. Koliko se čini, slično prevrtljivo vrijeme će se nastaviti i na svibanj. Moglo bi biti dosta južine, koja će donositi toplinu, ali vrlo neugodno i nestabilno vrijeme, s dosta oborina. Počekat lipnja također nije previše obećavajući što se tiče vremena, moglo bi biti naoblake, no bez prevelikih padalina, dok bi druga polovica mjeseca trebala biti stabilnija i toplija.

Ljeto vruće i nestabilno

Ako imate tu mogućnost, svakako za godišnji odmor odaberite srpanj, koji bi trebao biti sunčani i vruć. Naime, 19. prosinac obilježilo je sunčano i toplo vrijeme, s dnevnom temperaturom od oko 8°C, dok bi pred kraj mjesec moglo doći do promjene vremena i nešto blažih ljetnih temperatura.

Dosta vlage, naoblake i promjenjivog vremena obilježit će kolovoz, posebno prvu polovicu. U drugoj polovici vrijeme bi trebalo biti stabilnije, što će se preslikati i na rujan, tako da nas vjerojatno čeka topli i stabilan kraj ljeta. Tek kraj rujna, donosi više oblaka i padaline.

Blaga i topla jesen

Početak listopada mogao bi donijeti nešto oblačnije, hladnije i kišovitije vrijeme, dok bi se prema sredini mjeseca vrijeme trebalo stabilizirati i ponovno zatopliti. Krajem mjeseca moguća pojava mjestimične magle. Lijepa, blaga i natprosječno topla jesen nastavit će se i na studeni, kada možemo očekivati nekarakteristično toplo i sunčano vrijeme. Moguća je pojava magle.

Prosinac zbog vremenskih prilika 24. prosinca trebao biti sunčani i topao, dok se tek krajem mjeseca očekuje zahlađenje, no se s pretjeranom niskim temperaturama, sumaglicom, maglom i oborinama.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.