Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Kraća frizura – bolja vremena. Kakve veze imaju moda i ekonomija?

Kad je loše, nosi se crveni ruž

Kraća frizura – bolja vremena. Kakve veze imaju moda i ekonomija?
Budi najbolja verzija sebe.

Izučavanjem mode može se dobiti šira slika o vrijednostima čitavog društva, kulturnim, političkim i ekonomskim trendovima te aspiracijama, željama i stajalištima pojedinca.

Viša peta – lošije prognoze

Niske sandale tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća zamijenile su cipele s visokom petom tijekom gospodarske krize tridesetih, a ‘stiletto’ cipele bile su popularne u vrijeme puknuća takozvanog ‘dot com’ mjehura. Manekenke su u vrtoglavim petama hodale na početku krize 2008./09., a danas, u vrijeme oporavka, ponovno se nosi nisko.

Tanja kravata – veći problemi

Navodno su loše ekonomske prognoze i najave otpuštanja radnika povećale prodaju kravata u Velikoj Britaniji 2007. godine. Indeks kravata objašnjava se činjenicom da su zaposlenici poželjeli ostaviti bolje dojam na svoje poslodavce, sve da bi izbjegli otkaz. S prvim znakovima oporavka porasla je prodaja kravata živih boja.

Pesimizam raste s dužinom suknje

O takozvanom ‘hemline indeksu’ prvi se put pisalo dvadesetih godina prošlog stoljeća kada je ekonomist George Taylor počeo predviđati stanje na burzi na osnovi dužine ženske suknje. Premda prodavači demantiraju njegovu vjerodostojnost, duge su suknje postale popularne uoči posljednje svjetske krize zbog čega neki ekonomisti strahuju od povratka maksi dužina ovog ljeta.

Kad je loše, nosi se crveni ruž

Taj indeks smislio je Leonard Lauder, predsjednik kompanije Estee Lauder, koji je ženama poručio da je crveni ruž neloša kompenzacija za luksuzne modne dodatke koje si ne mogu ili ne žele priuštiti u vremenima ekonomske nesigurnosti. Da su ga poslušale svjedoči podatak s Investopedije prema kojem se tijekom američke recesije udvostručila prodaja crvenih ruževa.

Kraća frizura – bolja vremena

Trend kratkih i dugih bob frizura (lob) unosi dašak optimizma u redove nekih ekonomskih stručnjaka. Naime, smatraju da je dobar indikator ekonomskog stanja dužina ženskih frizura. Što je frizura kraća, to je njihovo financijsko stanje bolje, jer (to svaka žena zna) kratke frizure iziskuju češće odlaske frizeru, a za dugu se obično odlučuju kada oduče štedjeti.


Izvor: Lider.media

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.