GASTRO PREPORUKA

Gastro vodič kroz Varaždin i okolicu: Znamo gdje se u ovom kraju najfinije jede

Trpeza Varaždinaca oduvijek je bila izuzetno obilna, raznovrsna i kvalitetna, a ta se tradicija očuvala sve do danas

profimedia-0159740804.jpg
Foto: Profimedia.hr

Grad baroka, Špancirfesta i uvijek dobro raspoloženih domaćina - tako bismo ukratko mogli opisati Varaždin. Ovaj šarmantni grad smjestio se na sjeveru Hrvatske i idealna je destinacija za sve ljubitelje kulture, bogate povijesti, arhitekture i dobre hrane. Kao svojevrsni grad-muzej, Varaždin privlači posjetitelje iz svih krajeva svijeta i uvijek iznova oduševljava svojim živopisnim ulicama i trgovima, ali i izvrsnom gastronomskom ponudom.

Image
GASTRO VODIČ

Gdje jesti i što probati u Međimurju? Ovo su mjesta koja vrijedi posjetiti

Malen, ali itekako zanimljiv, Varaždin je svakako jedan od najljepših hrvatskih gradova, a osim bogate povijesne jezgre, tu su se smjestili i sjajni restorani koje svakako vrijedi posjetiti i uživati u finim jelima koje nude.

Kao grad baroka, glazbe i cvijeća, Varaždin se svakom posjetitelju otkriva kao rijetki urbani biser. Prekrasna barokna arhitektura, ljupki trgovi te šarmantne trgovine i parkovi, ali i mnoštvo sačuvanih muzejskih zbirki, samo su neki od razloga zbog kojih ga se isplati posjetiti.

Burna povijest ostavila je trag i na varaždinskoj kuhinji u kojoj se i danas može uočiti utjecaj austro-ugarske gastronomije. Varaždinci vole uživati u hrani, ali i piću, a s obzirom na to da je Varaždin tijekom povijesti bio dom brojnih plemićkih obitelji, veleposjednika i umjetnika, i danas se od milja naziva 'malim Bečom'.

Oduvijek je trpeza Varaždinaca bila izuzetno obilna, raznovrsna i kvalitetna, a ta se tradicija očuvala sve do danas. U varaždinskim restoranima i danas se nude domaća jela po recepturama 'iz bakine kuhinje'. Vrlo ukusni 'varaždinski klipič' te Varaždinsko kiselo zelje najpopularniji su specijaliteti iz kulinarske prošlosti ovog kraja, a često ih nude kao dio predjela u mnogim varaždinskim restoranima.

Osim vrhunskih restorana, u Varaždinu se kriju i sjajni pubovi i zanimljivi kafići koji će svojim jedinstvenim ambijentima oduševiti i one najzahtjevnije posjetitelje. Istražile smo gdje se u Varaždinu i njegovoj okolici najbolje jede i koje lokale vrijedi posjetiti, a preporuke donosimo u nastavku.

Đurina hiža

Na pitomim bregima Varaždinsko-Topličkog gorja, iznad Varaždinskih Toplica, na obronku brda zvanog Tonimir smjestilo se simpatično obiteljsko gospodarstvo Đurina hiža. Nalazi se u blizini središta Varaždinskih Toplica na cesti u smjeru prema Varaždinu, a nudi hranu spravljenu ispod peke, jela od divljači i kvalitetna domaća vina. Restoran je u vlasništvu obitelji Božić, a najpoznatiji su po ponudi vrhunskih steakova.

Restoran Bedem

Restoran Bedem jedan je od najpoznatijih restorana u Varaždinu, a nalazi se na samom ulazu u Stari grad. Vode ga dva vrsna kuhara, Anđelko Levanić i Zlatko Novak, koji su za svoje kulinarsko umijeće već primili brojna priznanja te su među najistaknutijim sudionicima varaždinske gastronomske scene. Njihova se jela uglavnom temelje na podlozi istraživanja originalnih lokalnih recepata uz tehnički savršenu i maštovitu uporabu najboljih namirnica, posebice iz ovog kraja, kao što su vidovečko zelje, bučino ulje, svježe povrće, zagorski puran, itd. Kod pripreme jela i namirnica vođeni su najnovijim gastro trendovima i tehnikama, a njihovi će specijaliteti oduševiti i one najzahtjevnije gurmane. U ovom restoranu, koji je okrunjen i Michelinovom preporukom, nude tjedni jelovnik, a iz njihove redovne ponude vrijedi probati zagorsku juhu, brancin à la Zlatko, svinjski file ”Sous vide” u krusti od bučinih koštica te kuhane zagorske štrukle.

Kneginečka hiža

Restoran Kneginečka hiža nalazi se samo nekoliko kilometara od Varaždina, u mjestu Gornji Kneginec. Atmosfera u ovom objektu koji je cijeli izgrađen od drva vrlo je topla i ugodna, a čitav ambijent odiše tradicijom. Nude niz domaćih specijaliteta, a u sklopu restorana nalazi se i kušaona vina te mala vinoteka probranih vina koja će zadovoljiti ljubitelje fine vinske kapljice i domaće rakije.

Santa Maria

Restoran Santa Maria još je jedan u nizu izvrsnih varaždinskih restorana, a nalazi se samo malo izvan centra grada i omiljeno je mjesto za ručak mnogim Varaždincima. U pomalo eklektično uređenom ambijentu koji je spoj različitih stilova nude fina i raznovrsna jela po pristupačnim cijenama. Pizze, rižota, meksička i indijska hrana, razne ribe i jela s roštilja samo su neki od njihovih specijaliteta. U bogatoj ponudi svatko će pronaći nešto za sebe.

Kavana Grofica Marica

I za kraj, nešto slatko. Osim restorana, u Varaždinu se nalaze i brojne kultne kavane i slastičarne, a među najpoznatijima je kavana Grofica Marica. Od neizostavnih varaždinskih klipiča pa do vrhunskih kesten kocki, Sacherice i moderne gibanice, ova je šarmantna kavana nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje finih slastica i savršena lokacija za ispijanje kave u ugodnom i lijepo uređenom ambijentu.

Pub Medina Škrinja

Pub simpatičnog naziva Medina Škrinja smjestio se u podrumu prekrasne srednjovjekovne palače Zakmardy, koja se nalazi u samom centru Varaždina. Ovo je po mnogočemu neuobičajeno gastronomsko mjesto, pub koji svojim ambijentom i atmosferom vodi daleko nazad u prošlost, u dane vitezova, kraljeva i princeza. Zbog neobičnog ambijenta i stila uređenja, ovaj pub odskače od svih ostalih lokala u Varaždinu i svakako je mjesto koje bi svatko tko se nađe u baroknom gradu trebao posjetiti. U Medinoj Škrinji nude bogat izbor kvalitetnih domaćih i stranih piva, ali i rakije, likera te stranih whiskeya. Pomalo mističan i romantičan poput Varaždina, takav je i ovaj pub. Zasad ne nude jela, ali kuhinja i posebni recepti 'pivske' hrane su u pripremi i sigurno će oduševiti domaće i strane turiste.

Izvor i foto: Instagram, varazdinska-zupanija.hr, www.turizam-vzz.hr, medinaskrinja.com, bedem-varazdin.com