GASTRO VODIČ

Gdje jesti i što probati u Međimurju? Ovo su mjesta koja vrijedi posjetiti

Međimurska gibanica, čurke, meso 'z tiblice, turoš, kukuruzna zlevanka i sir z vrhnjom samo su neki od tradicionalnih međimurskih specijaliteta koje vrijedi probati

profimedia-0366275705.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svatko tko je jednom posjetio Međimurje uvijek mu se rado vraća. Ova mala i zelena regija na sjeveru Hrvatska ima uistinu puno toga za ponuditi, a iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Kontinentalni turizam u Međimurju u posljednje je vrijeme procvao, što i ne čudi, s obzirom na to da se ovdje nalaze mnoge zanimljive prirodne i kulturne atrakcije, nadaleko poznate terme Sveti Martin, biciklističke staze, šarmantna seoska imanja i brojni vinogradi.

Image
GASTRO ZANIMLJIOVSTI

Gdje jesti i što probati u Istri? Imamo nekoliko zanimljivih prijedloga

Osim svježeg zraka i zadivljujućih prizora prirode, Međimurje ima i izuzetno bogatu gastronomiju i poznato je po izvrsnoj ponudi domaćih i tradicionalnih jela. Ovdje se oduvijek dobro jelo i pilo, a u najboljim međimurskim restoranima nude poznate međimurske specijalitete koji će oduševiti svakog gurmana. Međimurska gibanica, čurke, meso 'z tiblice, turoš, kukuruzna zlevanka i sir z vrhnjom samo su neka od tradicionalnih jela kojima će te gostoljubivi Međimurci ponuditi ako se nađeš u njihovom kraju, a kod pripreme se uvijek koriste domaće namirnice lokalnih proizvođača.

Spomenuta međimurska gibanica najpoznatija je međimurska slastica koja se priprema s korama od lisnatog tijesta te s nekoliko različitih nadjeva koji uključuju svježi kravlji sir, ribane jabuke te mljevene orahe i mak. Meso 'z tiblice pak je zaštićeni međimurski specijalitet koji se priprema iz kvalitetnih dijelova svježeg svinjskog mesa, u pravilu buta ili karea. Nakon obrade se sprema u tiblicu (veću posudu osobita oblika) u kojoj se meso konzervira u prethodno pripremljenoj, ohlađenoj slanoj kosanoj masti, tzv. slaninama.

Međimurje je idealna destinacija za gurmane, kao i za obiteljski vikend izlet ili opuštajući odmor daleko od užurbane gradske vreve. Ako planiraš uskoro posjetiti ovu destinaciju na krajnjem sjeveru Hrvatske i pitaš se što vidjeti i gdje jesti, u nastavku pogledaj neke od naših prijedloga.

Restoran Terbotz u gornjem Međimurju

Ako te put odvede do gornjeg Međimurja, među pitoreskne zelene brežuljke, obavezno posjeti Terbotz, restoran s dugom tradicijom čija će te ponuda tradicionalnih međimurskih specijaliteta oboriti s nogu. Terbotz se nalazi u mjestu Železna Gora, u nekadašnjoj kuriji i u vlasništvu je obitelji Jakopić. Osim izvrsnom gastronomskom ponudom, ovaj se restoran ističe jedinstvenim ambijentom, ljubaznim domaćinima i prekrasnim pogledom s terase na okolne brežuljke i vinograde. Jela na meniju mijenjaju se ovisno o sezoni i dostupnosti određenih namirnica koje se nabavljaju od lokalnih dobavljača, a sva su jela prožeta autohtonim okusima međimurskog kraja. U jesenskim mjesecima vrijedi isprobati krem juhu od buče, patku s domaćim mlincima ili krumpirove knedle, a neizostavan izbor je i međimurska gibanica s domaćim sladoledom od buče. Zanimljivo je spomenuti da se kuhinja u Terbotzu ustvari temelji na staroj knjizi s receptima, ali uz dašak modernog pristupa, a sve skupa jamči nezaboravno gastronomsko iskustvo. Ispod restorana Terbotz skriva se i jedan od najljepših vinskih podruma u kojem se mogu degustirati i vrhunska vina. Restoranska vinska karta, uz vina Vinarije Jakopić, sadrži i probrana vina eminentnih vinara s Međimurske vinske ceste.

Mala hiža

Restoran Mala hiža sa svojom je vrhunskom gastronomskom ponudom jedan je od najpoznatijih međimurskih restorana, a za svoju je izvrsnost osvojio i brojne nagrade, kao i prestižno Michelin priznanje. Smješten u prekrasnom ambijentu i s ugodnom obiteljskom atmosferom, restoran se nalazi nedaleko od grada Čakovca i mjesto je koje bi svaki gurman trebao posjetiti. Mala hiža nudi isključivo tradicionalna međimurska jela, a njihova se kuhinja oslanja na sezonske namirnice iz bližeg okruženja. Osim autohtonih međimurskih jela, u restoranu nude i vrhunska hrvatska i strana vina.  

Bistro Beška

Nedaleko od samog centra Čakovca, skriven od gradske vreve, smjestio se mali boutique bistro Beška koji odiše uistinu posebnim šarmom. Ova adresa savršen je izbor za sve one koji iznad svega cijene originalnost, a prekrasna terasa koja se nalazi unutar skrivenog dvorišta i pomno osmišljeni ambijent doprinose čaroliji ovog mjesta. Vrhunski kuhari u Beškoj stvaraju zanimljiva jela i slastice drugačijih i ne baš tako tradicionalnih okusa. Meni Beške temelji se na sezonskim i pomno odabranim namirnicama, a poslužuju i doručak te jako fine slastice. Neki od specijaliteta koji su se ove jeseni našli na njihovom jelovniku su domaće kobasice s kremom od krumpira, pogačice od krumpira s mesom 'z tiblice, punjene palačinke od buče te knedle od buče.

Terme Sveti Martin

U sklopu kompleksa Terme Sveti Martin smjestila su se dva restorana, Falat i Le Batat. Restoran Falat nalazi se u Hotelu Terme Sveti Martin, a u ugodnom i obnovljenom ambijentu nude bogat tradicionalni jelovnik. Sva su jela pripremljena od proizvoda od domaćih ekoloških proizvođača, a ono što svakako vrijedi probati je kućna 'falat' torta po kojoj je i restoran dobio ime. U la carte restoranu Le Batat mogu se pronaći najkvalitetnije namirnice lokalnih proizvođača. Sezonske, zdrave i nutritivno bogate, spoj su modernih ideja i tradicije Međimurja. Kod pripreme jela koriste se začinska bilja iz vlastitog biodinamičkog vrta, a sve slastice su domaće i ručno rađene, bez umjetnih dodataka. U Le Batatu imaju i bogat izbor veganskih i bezglutenskih jela. Neki od njihovih specijaliteta su domaći čips od batata s umakom od jogurta, domaća juha od međimurskih gljiva te smuđ 'z Mure paniran s bučinim košticama.

Restoran Stari Grad u Čakovcu

Restoran Stari Grad nalazi se u prekrasnom atriju palače Zrinski Čakovec. Spaja povijesno i moderno, a ponuda jela je vrhunska. U restoranu gostima nude domaće međimurske delicije za koje koriste lokalne i zdrave proizvode, poput domaće tjestenine svih vrsta, svježe ribe i vrhunska mesna jela. Posebno se ističu odležani steakovi čiji proces suhog dozrijevanja mesa rade sami u vlastitom 'dry ager' hladnjaku. Uz fina jela, u restoranu Stari Grad mogu se isprobati i lokalna piva te razna vina i domaći likeri. Meni je vrlo raznovrstan, a vrijedi probati i međimursku pretepenu juhu, bučine njoke sa špekom ili heljdine trgance.

Izvor: Instagram, stari-grad.com, terbotz.hr, mala-hiza.hr, termesvetimartin.com, Facebook Bistro Beška

Pogledaj video: Recept za juhu od poriluka i cvjetače