Klasično je najbolje: Ćufte u umaku od rajčice

Po ovom tradicionalnom receptu ćufte su pripremale i naše bake, a podsjetit će te na djetinjstvo. Zato je ovo sočno jelo i danas mnogima omiljeno

Klasično je najbolje: Ćufte u umaku od rajčice
Foto: profimedia.hr
Donosimo ti recept za izuzetno jednostavan, a iznimno ukusan obrok s mekanim mesnim okruglicama u ukusnom umaku. Ćufte su odlično glavno jelo uz tjesteninu, kruh ili krumpir kao prilog.

Sastojci

500 grama mljevene govedine
1 žlica maslinovg ulja
1 mala glavica luka
60 grama riže
2 čenja češnjaka
1 srednje jaje
1 žličica majčine dušice
3 grančice svježeg peršina
1 žličica soli (po želji)
0.5 žličice papra (po želji)
2 žlice maslinovog ulja (za umak)
1 mala glavica luka (za umak)
500 grama pasirane rajčice
3 dl bistre goveđe juhe
0.5 žličice soli i papra po želji (za umak)

Priprema

01.

Luk i češnjak ogulimo te ih sitno nasjeckamo odvojeno. Peršin operemo pod tekućom vodom, dobro protresemo i sitno nasjeckamo.

02.

U tavi rastopimo ulje i na njemu kratko prodinstamo polovicu sitno sjeckanog luka dok ne postane zlatno-žut. Dodamo rižu i brzo je propržimo dok ne postane staklasta. Dodamo sjeckani češnjak, sve zajedno miješajući pržimo još jednu minutu, zatim maknemo s vatre.

03.

Mljeveno meso stavimo u veću zdjelu. Dodamo mu prodinstane sastojke, razmućeno jaje, sjeckani peršin, majčinu dušicu, sol i papar. Smjesu dobro promiješamo i vlažnim rukama oblikujemo u okruglice.

04.

U širokoj posudi ugrijemo maslinovo ulje, dodamo preostali sjeckani luk i pržimo dok ne dobije zlatno-žutu boju. Dodamo rajčicu i kadulju. Umak pustimo da zavrije, a zatim kuhamo pet minuta. Dodamo bistru goveđu juhu, začinimo solju i paprom, te ponovno pustimo da zavrije.

05.

U međuvremenu, okruglice kratko popržimo sa svih strana na ulju.

06.

Okruglice stavljamo u umak i nježno miješamo kuhačom da lijepo urone. Jelo pokrijemo i kuhamo na srednje jakoj vatri još 30 minuta, dok se umak ne zgusne.

Savjet

Ćufte poslužujemo s pire krumpirom, kuhanom tjesteninom ili kruhom. Umjesto govedine, možeš koristiti i miješano mljeveno meso.

žena.hr
18.3.2024.