Novogodišnja torta - gotova u pola sata, a oduševit će svakoga tko je proba

Brza i jednostavna, a kremasta i osvježavajuća - ova tzv. novogodišnja torta bit će pravi hit na tvom blagdanskom stolu

Novogodišnja torta - gotova u pola sata, a oduševit će svakoga tko je proba
Foto: Pexels
Želiš li ove blagdane proslaviti s nekom novom slasticom na blagdanskom stolu, isprobaj takozvanu Novogodišnju tortu koja će, jamčimo ti, očarati i tebe i tvoje goste. Sočna, kremasta, lagana, s daškom ljeta u sebi koje će dati posebnu čar zimi, ova torta bit će savršen slatki zalogaj na kraju blagdanske večere ili pak ona s kojom ćeš dočekati goste. Bademi, marelice iz kompota, vanilija i šlag savršeno se prožimlju na prhkom tijestu i čine da tvoje nepce zatitra od sreće. U nastavku ti donosimo recept za ovu božanstvenu Novogodišnju tortu. Najbolja stvar je što je gotova u pola sata i ostavlja ti vremena za sve one brojne zadatke koji te čekaju ovih dana.

Sastojci

2 komada jaja
8 grama vanilin šećera
100 grama šećera kristal
50 grama maslaca
340 grama brašna 00
10 grama praška za pecivo
200 grama kompota od marelice
400 mililitara mlijeka
1 komad žumanjak
3 žlice šećera
4 žlice kukuruznog škroba
200 mililitara vrhnja za šlag
2 žlice bademovih ljuskica

Priprema

01.

Od brašna, praška za pecivo, jaja, vanilin šećera, kristal šećera, omekšalog maslaca i ulja umijesi prhko tijesto pa odvoji komadić tijesta veličine kuglice koja ti stane u dlan, umotaj je u foliju i stavi u zamrzivač dok napraviš ostalo.

02.

U kalup za tortu promjera 24 centimetra, koji si namazala maslacem (i dno i stijenke), utisni preostalo tijesto kao kada radiš pitu.

03.

Dvije marelice iz kompota ili breskve nareži na komadiće.

04.

U lonac ulij 400 mililitara mlijeka, 10 grama vanilin šećera, jedan žumanjak, tri žlice šećera i četiri žlice kukuruznog škroba pa sve dobro izmiješaj pjenjačom i stavi na vatru dok se ne zgusne u kremu. Miješaj cijelo vrijeme.

05.

Kada je gotovo, dodaj 200 mililitara vrhnja za šlag, marelice i bademe, sve dobro sjedini i dodaj u kalup na tijesto. Uredi rubove tijesta tako što ćeš ih jagodicama prstiju pritisnuti prema dnu.

06.

Sada izvadi kuglicu tijesta iz zamrzivača te ju na ribežu naribaj po površini torte tako da ju cijelu prekriješ mrvicama tijesta. Potom tortu pospi listićima badema.

07.

Tortu stavi u pećnicu na 25 minuta, na 180 Celzijevih stupnjeva. Kada je gotova pusti je da se ohladi i nareži je na kriške.

M.M.
28.12.2022.