BRZINSKI RUČAK

Njoki u kremastom umaku s lososom

Njoki su jelo koje većina ljudi voli. Brzo se kuhaju, a ako imamo uz to i recept za ekspresni i vrlo ukusan umak, naš ručak će biti gotov za tren oka

ce201e88b03497424aa2_63181603.jpg
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Praznici su prošli i opet smo u svom uobičajenom dnevnom ritmu kad nam je vrlo važno da možemo pripremiti ukusan ručak u samo pola sata nakon povratka s posla. Donosimo ti ideju za jednostavni obiteljski obrok bez mesa: recept za njoke u kremastom umaku s lososom za čiju pripremu ti treba svega 22 minuta, piše okusno.je.

Image
BAKINE KRAFNE

Brze i mekane krafne koje uvijek uspijevaju

Sastojci:

  • 500 grama krumpirovih njoka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 šaka cherry rajčica
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 grama dimljenog lososa
  • 1 žličica sušenog kopra
  • 2 dl slatkog vrhnja (ili vrhnja za kuhanje)
  • sol i mljeveni papar (po ukusu)
  • fino naribana korica naranče

Postupka korak po korak:

Njoke skuhamo prema uputama proizvođača.

Dok se njoki kuhaju, pripremamo umak. Zagrijemo tavu i namažemo je maslinovim uljem. Dodamo oprane rajčice. Na laganoj vatri ih pržimo dok se ne omekšaju i počnu raspadati. To traje otprilike 5 minuta.

Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Dodamo zgnječeni češnjak i pričekamo da zamiriše. Losos narežemo na trakice i dodamo u tavu. Sve zajedno pržimo nekoliko minuta dok losos ne promijeni boju.

Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Dodamo žličicu kopra i prelijemo s 2 dl slatkog vrhnja (ili vrhnja za kuhanje). Pomiješamo i kuhamo otprilike minutu da se okusi prožmu. Posolimo i popaprimo po želji.

U pripremljeni umak dodamo kuhane njoke i tresemo tavu dok se umak dobro ne primi na njoke. Ako je umak pregust, dodamo malo vode u kojoj su se njoki kuhali. Ako je prerijedak, još malo prokuhamo.

Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Njoke poslužimo na tanjure i po njima naribamo malo korice naranče. Ako imamo mogućnost, njoke pokapamo aromatičnim uljem, kao što je na primjer narančino, limunovo, čilijevo ili peršinovo, ali to nije nužno. Pripremljeno jelo odmah poslužimo. Dobar tek!

Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

POGLEDAJ VIDEO: NAJBRŽI DOMAĆI KOLAČIĆI