Ledeni vjetar: Jedini recept koji ti treba

Sočan, kremast i osvježavajuć – slatki ledeni vjetar omiljen je desert mnogima, a mi ti sada donosimo jednostavan i brz recept za ovaj kolač bez premca.

Ledeni vjetar: Jedini recept koji ti treba
Foto: @my_sweet_cookbook
Ledeni vjetar je desert obično rezerviran za ljetne mjesece. Prozračan je, lagan, kremast i iznimno sočan, a u kombinaciji s jagodama ili pak breskvama nas u potpunosti obara s nogu. No, to ne znači da bismo ga se trebali odreći zimi. Uz kivije, banane i naranče možemo i tijekom hladnijih mjeseci uživati u punom okusu vanilije, jaja i baze kora koje čine ovaj slastičarski klasik. Iako je ledeni vjetar kolač s kojim ima dosta posla u kuhinji, vjeruj da se isplati svaka sekunda utrošenog vremena. Sušene beze kore savršeno se nadopunjuju u slojevima sa kremom i voćem, a točku na „i“ daje slatko vrhnje.

Sastojci

9 bjelanjaka od jaja
300 grama šećera
1 žlica jabučnog octa
9 žumanjaka od jaja
4 žlice šećera
3 komada vanilin šećera
4 žlice oštrog brašna
1 žlica gustina
300 ml mlijeka
1 komad maslaca
500 ml slatkog vrhnja
4 komada banana
5 komada kiwija
500 grama jagoda
1 žlica limunovog soka

Priprema

01.

Beze kore: Bjelanjke istuci u čvrsti snijeg, pa potom dodaj i šećer i ocat. Miksaj dok ne bude čvrsto. Smjesu premazati preko nauljenog papira za pečenje (ili alu folije) u velikom limu od pećnice. Peći u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva 1 sat. S ohlađene kore odstraniti papir za pečenje i prerezati je na tri jednaka dijela

02.

Krema: Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksati dok ne posvijetle. Potom postepeno dodati brašno, gustin i mlijeko. Kuhati u loncu na pari oko 10-15 minuta. U ohlađenu kremu dodati miksanjem jedan izrađeni maslac. Voće narezati na ploškice, a banane dodatno zaliti limunovim sokom kako ne bi potamnjele. Slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag.

03.

Na pladanj slagati prvo jednu koru, trećinu žute kreme, kiwi, šlag. Potom druga kora, druga trećina žute kreme, jagode pa šlag. I na kraju treća kora, ostatak žute kreme, banane i šlag. Kolač možeš raditi i tako da radiš s dvije beze kore. U tom slučaju pomiješaj voće, npr. jagode i kivi, ili jednostavno izbaci jednu vrstu voća. U tom će slučaju kolač biti potpuno istog okusa, samo malo niži i možda prikladniji za rezanje na kocke.

Savjet

Za ledeni vjetar je bitno da prije posluživanja odstoji najmanje preko noći u hladnjaku, jer se tako svi sastojci najbolje prožmu i kolač se onda lakše reže. Ostavi ga što duže da se hladi i još više ćeš uživati u tome kako izgleda kada ga napokon počneš jesti.

žena.hr
8.2.2021.