SAVRŠENA KOMBINACIJA

Slatka fantazija: Kolač od jabuke s pudingom

Mekani biskvit, slatke jabuke, aromatična krema od pudinga i ukusni šlag - ovo je raskošan kolač koji su pripremale još naše bake, ali ni danas nije izgubio na popularnosti

Kolač od jabuke s pudingom
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Starija generacija će se sigurno sjećati ovog jednostavnog i osvježavajućeg jabučnog kolača i koji je često kraljevao na stolovima domaćica koje su držale do sebe. Prozračni biskvit, slatke jabuke, aromatična krema od pudinga i ukusna šlag krema. Toliko dobrih okusa i svi povezani u savršenu cjelinu.

Sastojci za 12 osoba

  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
  • kakao u prahu ili čokoladne mrvice za dekoraciju
  • 3 jaja
  • 120 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 dl ulja
  • 1 dl mlijeka
  • 150 grama brašna
  • 0,5 vrećice praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kg jabuka
  • 3 žlice šećera
  • 1 l vode
  • 2 vrećice vanilin pudinga
  • voda u kojoj su se kuhale jabuke

Postupak korak po korak

  • Jaja i šećer miksamo električnim mikserom najmanje 15 minuta, dok se smjesa znatno ne poveća. Dodamo mlijeko i ulje, lagano promiješamo, zatim dodamo prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju. Lopaticom pažljivo miješamo da dobijemo glatku masu bez grudica, koju izlijemo u namašćen i pobrašnjen kalup (veličine 22 x 30 centimetara). Biskvit pečemo na 180 stupnjeva otprilike 25 minuta (provjerimo čačkalicom je li pečen).
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Dok se biskvit peče, pripremamo ostale sastojke. Jabuke operemo, ogulimo i naribamo. Stavimo ih u lonac, dodamo 2-3 žlice šećera i ulijemo litru vode. Stavimo na štednjak i pustimo da zavrije. Čim zavrije, maknemo s vatre i jabuke procijedimo (tekućinu sačuvamo).
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Od praška za puding i sačuvane tekućine u kojoj smo kuhali jabuke, prema uputama proizvođača skuhamo puding.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Na još vrući biskvit stavimo kuhane i ocijeđene jabuke te ih poravnamo stražnjom stranom žlice da dobijemo jednolični jabučni sloj. Na jabučni sloj izlijemo kuhan puding i lijepo ga rasporedimo po cijeloj površini te poravnamo. Kolač dobro ohladimo (najbolje preko noći u hladnjaku).
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je
  • Na hladni kolač stavimo sloj tučenog slatkog vrhnja, koji lijepo poravnamo i zagladimo. Desert ukrasimo kakaom ili čokoladnim mrvicama.
Image
Foto: Sanja Sirk/okusno.je

Dodatni savjet

Jabuke radije naribaj, nego da ih režeš na kriške, jer će tako kolač biti lakše rezati na komade kad se ohladi. Umjesto jabuka možete koristiti i voće iz kompota (ananas, trešnje i slično.). Soku od kompota dodaj toliko vode da dobiješ 1 litru tekućine, a voće nareži na manje komade. Umjesto slatkog vrhnja možeš koristiti šlag iz vrećice, piše okusno.je.

POGLEDAJ VIDEO: RECEPT ZA TORTU BEZ PEČENJA